Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Predstavljamo: Matej Dučkić

suicidal2Glam.hr: Što nam možeš reći o svojoj karijeri?

Matej Dučkić: Kao prvo, pozdrav svim čitateljima stranice glam.hr. U hip hop krugovima poznatiji sam pod pseudonimom Suicidal. Dolazim iz Zagreba, a na sceni sam prisutan oko 14 godina. Vlasnik sam dva samostalna izdanja, točnije albuma “1405″ i kompilacije “Srce Grada”. U svojoj karijeri brojim mnoga gostovanja, spotove, nastupe i tako dalje. Skupilo se toga kroz godine, haha.

Glam.hr: Kako je došlo do toga da si se počeo baviti glazbom, točnije hip hopom?

Matej Dučkić: Ne znam. I dan danas često pokušavam analizirati u kojem je točno trenutku krenulo, ali ne mogu naći adekvatan odgovor. Jednostavno sam počeo kao veliki fan i ljubitelj rap glazbe. U jednom momentu, kao bijeg od nekih pubertetskih, danas bezazlenih problema, počeo sam zapisivati na papir svoje misli i emocije, koje sam poslije na kazetofonu pretvarao u svoje pjesme. Kasnije se kroz druženje sa istomišljenicima priča sama zarolala.

Glam.hr: Tko su ti u toj fazi bili uzori?

Matej Dučkić: Svi koje sam čuo, haha. Šalim se, naravno. Najveće uzore u sam pronašao tada primarno u hrvatskim izvođačima, s čijim sam se tekstovima najviše mogao poistovjetiti. To su bili prvenstveno Tram 11, Nered i Stoka i Sick Rhyme Sayazz iliti kasnije Bolesna Braća. Od stranih izvođača sam slušao doslovno sve što mi je došlo pod ruku, te sate i sate provodio uz emisiju Blackout koja je tada išla na utorkom na Radio 101. Pričamo o dobu kada nije bilo YouTube-a i sličnih alata, te se samim time više cijenila svaka pjesma koju si bio u mogućnosti nabaviti.

Glam.hr: Misliš li da je internet pomogao ili odmogao izvođačima i glazbi?

Matej Dučkić: Dvosjekli mač. S jedne strane, pomogao je lakšoj promociji, lakšoj interakciji sa samom publikom i lakšem pristupu informacijama. S druge strane, kvantiteta je ugušila kvalitetu, nažalost.

Glam.hr: Kako to da u tolko godina bavljenja glazbom imaš samo dva samostalna izdanja?

suicidal1Matej Dučkić: Dobro pitanje.Ajmo reći da sam se jako dugo vremena muzički tražio. Prije prvog albuma, imao sam snimljeno 40-50 pjesama, od kojih su neke postigle bolji feedback, neke lošiji. Album kao takav oduvijek sam percipirao kao najveću glazbenu težinu, te sam tome pristupao sa velikim strahopoštovanjem. Glazbeno sam tip koji funkcionira po impulsu, točnije, kad me “pukne” inspiracija, idem za time. Radije ću imati nekolicinu izdanja koje imaju težinu, nego cijelu hrpu nečega čega ću se kasnije sramiti. Ali nije da sam sve ove godine spavao. Radio sam i kao organizator brojnih hip hop evenata, kao izvršni producent nekih izdanja, te sam gostovao brojnim kolegama sa scene i izbacivao singlove. Kad smo kod toga, ove godine definitivno izbacujem album. Obećajem, haha.

Glam.hr: Što misliš o izdavačima u Hrvatskoj?

Matej Dučkić: Ne mislim. Prestao sam se opterećivati time. Jedno vrijeme sam bio potpisan za najveću izdavačku kuću ovih prostora i razočarao sam se. Sve super, o svima sve najbolje, međutim, u Hrvatskoj ne postoji simbioza na relaciji izdavač-umjetnik. S nula posto ulaganja, s nula posto brige za autora, većina ih očekuje “brda i doline”. Kronična letargija, nepoznavanje same glazbe i mentalitet “brdovitog Balkana”, većinu ih je doveo do toga da moraju distribuirati čokoladice i slikovnice da pokriju mjesečne troškove. Hvala, ali ne hvala. Nije to svijet za mene. Stavi konkretnu ponudu na stol, pa pričamo.

Glam.hr: Baviš li se samo glazbom ili imaš drugu profesiju?

Matej Dučkić: Pametna osoba mi je jednom rekla “nemoj tražiti kruh u muzici, jer ćeš je s vremenom zamrziti.” Tako je i bilo. Radim u prehrambenoj industriji, točnije u prodaji kave, te sam izuzetno zadovoljan na svom poslu. To je karijera koju želim graditi i koja mi donosi hranu u tanjur, a hip hop je nešto čime se bavim iz čiste ljubavi. Ukoliko to donese neki extra money, super, ali ne želim se oslanjati samo na to i ne želim si dopustiti da ovisim o tome tko će me pozvati na gažu da uzmem koju kunu.

Glam.hr: Koji su ti planovi za budućnost u glazbi?

Matej Dučkić: Kao što rekoh, radim po impulsu. Što mogu trenutno reći jest to da radim na novim materijalima, pripremam i par video spotova, prvenstveno za pjesmu “Čekam te” koju sam snimio u suradnji sa mojim dugogodišnjim prijateljem i suradnikom Brcom, te makedonskim pjevačem Almirom Ismailiem kojeg je šira javnost mogla čuti na prošlogodišnjem X Factor Adria showu. Također, tu je i video spot za pjesmu “A ko si mi ti?” na kojoj mi gostuje također veliki prijatelj i kolega sa hip hop scene, Khan. Ta dva video spota će biti najava za album, koji će nadam se što prije ugedati svjetlost dana. Imam još par aseva u rukavu, ali neka to ostane zasad tajna…

Glam.hr: Što bi poručio mladim izvođačima?

Matej Dučkić: Poručio bih im da prate muziku, da poštuju starije i iskusnije, da u sve ulaze sa punim srcem, ali bez očekivanja, jer će se time zaštiti od razočarenja, te da podržavaju scenu, ukoliko žele prostor na istoj.

Foto: pvt. album

Video: YouTube

Intervju napravila: Petra Čubrić

 

One Response to Predstavljamo: Matej Dučkić

  1. Pingback: Intervju: Suicidal za Glam.hr | Blackout Hip Hop

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *