Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Zašto je potrebno redovito češljati psa?

groo_1

Njega ljubimaca počinje od rane dobi. Važno je taj „ritual“ unijeti u život šteneta već prilikom njegovog dolaska u naš dom.

Često iz emotivnih razlog vlasnici zanemare važnost redovitog češljanja sa izlikom „njih to boli“.

Varate se, ukoliko se vaš ljubimac redovito češlja, te od najranije dobi odlazi kod svog frizera, odnosno groomera (budući da u našem jeziku nemamo naziv)

on će to shvatiti kao igru ili kao nešto što će vama za ljubav odraditi.

Kako naučiti štene na češljanje?

Vrlo jednostavno, jednostavnije nego što mislite, čarobna riječ je upornost.

Ne budite lijeni, psa možete češljati uz kavu, tv, razgovor na telefon i sve to u par minuta.

Za početak štene položite u krilo, masirajte šape (jagodice) trbuh, leđa. Nakon što se štene opusti, učinite isto četkom.

U početku nije bitno da češljate, bitno je da se štene privikne na dodir , te da je češalj njegov dio života .

Često vlasnici ljubimaca rade greške, u samom startu krenu sa „ozbiljnim“ češljanjem, te se dešava da štene krene cviliti. Štene se boji nepoznatog ili protestira, odnosno odbija češljanje. U takvim situacijama nastaje problem, vlasnici iz emotivnih razloga odustaju.

Ukoliko štene krene grist četku, uzmite komadić poslastice ili igračku, nakon što se štene krene zabavljati nastavite s češljanjem. Postupno iz dana u dan pojačavajte intenzitet češljanja.

Zašto se  psima petlja dlaka?

Dugodlaki psi poput maltezera, pudle, shi tzua i sličnih pasmina nemaju poddlaku, samim time se ne linja.

Tu nailazimo na problem, a to je što zapravo i njima opada dlaka, ali ne poddlaka.

Neka istraživanja govore da čovjeku dnevno opadne oko 80 lasi, zamislite koliko opadne na vašem psu, koji osim glave ima dlake na nogama trupu, pa i impozantan rep.  Sva ta dlaka koja dnevno ispadne sa psa, a zovemo ju „mrtva dlaka“ se petlja na zdravu dlaku i nastaje čvor.

Kako bi izbjegli nastajanje tih čvorova, važno je mrtvu dlaku iščešljat sa psa, pa makar ta dlaka bila kratka nekoliko centimetara.

Zašto se psi više petljaju zimi?

Kada mrtvoj dlaci pridodamo i vlagu, snijeg te sve popularnije kaputiće (ne zaboravite da kaputići mrse i petljaju dlaku) jasno je da se psi više petljaju zimi. Zato je izuzetno bitno pse redovito  voditi frizeru i češljati jednako kako ljeti tako i zimi. Na žalost, kod nas je još uvijek pravilo da se psi više uređuju u toplije dane negoli zimi, a zapravo bi trebalo biti obrnuto.

Ukoliko vam se pas zapetlja, poslušajte svog frizera i učinite kako on misli da je najbolje. Neki manje zapetljaniji dijelovi se mogu rasčešljat, ali veće zapetljane dijelove je potrebno ukloniti, odnosno obrijati ili odrezati.  Razlog je, prije svega takvo kompliciranije raščešljavanje boli, a drugo pas će zamrziti češljanje.

Češljajte ljubimce, jednako koliko ih i volite za njihovo zdravlje i ugodan život. Ukoliko imate neka pitanja, siguran sam da će  vaš frizer (groomer) dati dobar odgovor.

Češljajte ljubimce, jednako koliko ih i volite za njihovo zdravlje i ugodan život, a ukoliko imate neka pitanja, siguran sam da će vam vaš frizer (groomer) dati dobar odgovor.

 Mirko Matković

Groo – Salon za uljepšavanje kućnih ljubimaca

Marina Tartagile 31

10 000 Zagreb

Mob. 099/ 5094 166

Email:groo.info@gmail.com

Foto: Facebook

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *