Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Neugodan zadah, krvavo i oteknuto zubno meso upućuju na ozbiljne probleme s Vašim zubima. Otkrivamo kako spriječiti i liječiti te probleme.

Jelena Petričević, dr.med.dent.specijalist parodontolog otkriva nam sve o parandontozi, kako ju na vrijeme prepoznati i pravilno liječiti.

PARODONTITIS / PARODONTOZA/ POVLAČENJE ZUBNOG MESA

3_Što je „parodontoza“?

A što je parodontitis?

Ako mi se povlači zubno meso hoću li izgubiti zube?

Hoću li  “ kiretažom“  sanirati problem?

Što je parodont?

Parodont je izvedenica  iz grčke riječiparo što znači okolo,pored; te riječi dontos što znači zub. Dakle, parodont predstavlja strukture koje se nalaze pored zuba, a to su: gingiva (zubno meso), parodontni ligament (vlakna koja povezuju korijen zuba s kosti), kost (alveolarna kost)  i cement zuba.

Što znači sufiks „itis“?

Itis označava upalni tj. infektivni uzrok bolesti ( upala uha –otitis, nosa-rinitis, sinusa-sinusitis itd)

Parodontitis, dakle, označava upalu potpornih struktura oko zuba. Shodno tome kod termina parodontoza sufiks OZA nema nikakvo značenje, ta bolest ne postoji, te se ne bi trebala koristiti u svakodnevnoj praksi.

Dvije su najčešće bolesti zubnog mesa:

  1. Parodontitis

 

  1. Recesije (povlačenje zubnog mesa)

 

Parodontitis – je upalna bolest parodonta uzrokovana bakterijama zbog koje se provodi antiinfektivna terapija.

Glavni simptomi su:

1) krvarenje zubnog mesa

2) oteknuto i tamno, crveno zubno meso

3)  zadah

Budući da  parodontitis nije bolest koja boli, prisustvo navedenih simptoma trebalo bi biti dovoljan razlog posjeta parodontologu. Nažalost, velika većina pacijenata smatra da je bolest neizlječiva, ne odlaze parodontologu, te nepotrebno troše novce na skupe preparate i zubne paste. Zapamtite, znanstveno je dokazano da nijedna zubna pasta nije „bolja“ od druge. Sve su one manje više jednakog sastava i jednakog učinka – učinkovite ako se koriste svakodnevno. Bez parodontološke terapije nijedna pasta nije učinkovita! Nakon obavljene terapije isključivo temeljito i pravilno četkanje zubi  zalog su budućeg parodontnog zdravlja.

Terapija Parodontitisa:

Što je parodontološka terapija?

2_Subgingivno struganje i poliranje korijena površine zuba pod lokalnom anestezijom često uz antibiotsku terapiju dovodi do gubitka svih simptoma bolesti  te se sprječava daljni gubitak kosti i zubi. Od iznimne je važnosti krenuti na terapiju čim prije kako bi sprječili  daljnje napredovanje bolesti i posljedični gubitak zuba. Budući da se terapija provodi instrumentima koji se zovu kirete često se pogrešno terapija naziva  „kiretaža“ . Taj medicinski termin označava odstranjenje mekog tkiva koje mi ne odstranjujemo.

Terapija laserom je neučinkovita budući da isti koagulira (sprži) okrajne krvne žile u gingivi tako da krvarenje privremeno prestaje (elimira simptom, a ne uzrok bolesti ). Uzrok bolesti su tvrde naslage na korijenu koje se mogu odstraniti samo mehanički ručno s kiretama ili ultrasoničnim instrumentima.

Recesije – su neupalne prirode, a njihov nastanak ovisi o nizu čimbenika. Tanak biotip gingive (tanka gingiva),  nepravilan postav zubi, te neadekvatna tehnika četkanja su jedni od učestalijih razloga nastanka.

Kod većine pacijenata terapija se provodi uglavnom iz estetskih razloga ili osjetljivosti zuba na termičke podražaje te to nije bolest kao parodontitis koja dovodi do gubitka zuba. U ekstremnim slučajevima kada je gingiva povučena cijelom dužinom zuba može dovesti do gubitka istog te se preporuča kirurška terapija.

Terapija recesija je uglavnom kirurška uz eventualnu ortodontsku terapiju kako bi se zubi doveli u povoljniji položaj . Izgubljeno, odnosno povučeno zubno meso ne može se „navući“ četkanjem zubi  kako često čujemo od pacijenata. U većini slučajeva potrebno je s nepca uzeti tkivo te ga transplatirati na ogoljelu površinu korijena zuba.

Jelena Petričević, dr.med.dent.specijalist parodontolog

Ordinacija Petričevič

Maksimirska 88
10000 Zagreb
IV. kat

tel: +38512319310
mob: +385912319311
mail: info@ordinacijapetricevic.com

www.ordinacijapetricevic.com

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *