Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Proteze sidrene na implantatima

jelusicPrilikom gubitka svih zuba, pacijenti su suočeni s neugodnom potrebom nošenja totalnih proteza .Takvi protetski nadomjesci nemaju stabilnu retenciju u usnoj šupljini već se samo  naslanjaju na sluznicu bezubog grebena uz pomoć tzv. efekta ventila (prisisavanje proteze za sluznicu). Osim toga, s  vremenom, zbog sve jače koštane resorpcije, klasične proteze postaju sve labavije te se mogu odizati  sa svog ležišta u usnoj šupljini. Pri tome pacijenti često pribjegavaju upotrebi raznih adheziva koji pak mogu promijeniti okus hrane. Stoga  pacijenti nerijetko teško prihvaćaju proteze kao protetsko rješenje njihove bezubosti.

Napredak dentalne struke pružio je mogućnost kvalitetnije oralne rehabilitacije takvih pacijenata u vidu izrade funkcionalnih estetskih proteza sidrenih na implantatima. U bezube čeljusti se ugrađuje 2 do 4  implantata na koje se, nakon perioda oseointegracije u razdoblju od 3 do 4 mjeseca, postavljaju različite zglobne veze. One mogu biti u vidu lokatora,ball abutmenta ili prečki. Pritom proteza ima u svom tijelu ugrađeni dio koji se savršeno precizno uklapa na retencijske elemente. Na taj način je omogućeno da proteza ima čvrsti, nepomični oslonac u usnoj šupljini. U donjoj čeljusti dovoljna su već samo 2 implantata, a u gornjoj 2 do 4.

Prednosti takvih proteza su višestruke te predstavljaju neusporedivo kvalitetniji protetski nadomjestak od običnih proteza; pojednostavljeno je održavanje higijene, proteza se jednostavno, brzo i lako skida i stavlja, nema rizika od odizanja ili ispadanja,poboljšano je žvakanje i fonetika . Pacijenti sa takvim protezama se osjećaju mnogo opuštenije te imaju puno više samopouzdanja u socijalnim angažmanima.

Zaključno možemo reći da su proteze sidrene na implantatima terapija izbora kod ljudi koji teško prihvaćaju  običnu totalnu protezu, a kod kojih se ne može postaviti više implantata i izraditi fiksni protetski nadomjestak (most).

 

Dr. Damir Jelušić

Dentalna poliklinika dr. Jelušić

Matuljska cesta 1

51410 Opatija

Tel: 051/718-050

Fax: 051/706-401

 

dr@jelusic.com

 

http://www.jelusic.com/

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *