Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Dentalna poliklinika Dr. Jelušić

Inlay i onlay često su nazvani i direktni ispuni (plombe). Možemo reći da se nalaze “između” krunica i klasičnih ispuna. Inlayi i onlayi služe da bi nadoknadili oštećenje zuba nastalo karijesom ili traumom. Danas, zbog koncepta minimalno invazivne stomatologije sve više zamjenjuju krunice, a u usporedbi sa klasičnim ispunima čvršći su, imaju bolji dosjed i dugotrajniji su.

Razlika između inlaya i onlaya je samo u njihovoj veličini odnosno mjestu i površini koju zauzimaju. Inlayi nadoknađuju oštećenje središnjeg dijela zubne plohe, vratnog ili bočnog dijela zuba, dok onlay obuhvaća i oštećenja koja uključuju i kvržice zuba i dvije ili više ploha zuba.

Inlayi i onlayi se izrađuju iz kompozita, zlata ili keramike. Nekada je materijal izbora bilo zlato zbog svojih povoljnih fizikalnih i biomehaničkih svojstava.

Danas pacijenti uz zdravlje i funkciju sve veću pažnju pridaju estetici, stoga je materijal izbora keramika, jer uz biomehanička i fizikalna svojstva zadovoljava i visoke estetske zahtjeve.

U laboratoriju Dentalne poliklinike dr. Jelušić inlayi i onlayi se izrađuju u dentalnom laboratoriju, iz integralne keramike u CAD/CAM tehnologiji (IPS Empress, IPS E-max).

Nakon preparacije zuba imamo dvije mogućnosti uzimanja otiska. Jedna je klasična metoda silikonskim otisnim masama, a druga je najsuvremenija metoda digitalnog otiska. Uz pomoć specijalne intraoralne kamere uzima se digitalni otisak isprepariranog zuba, potom se podaci kompjuterski obrađuju te pretvaraju u 3D model nadomjestka snimljenog zuba. Završni korak je izrada inlaya i onlaya iz unaprijed odabranih keramičkih blokova koji bojom i nijansom savršeno odgovaraju ostalim zubima. Na samom kraju dentalni tehničar karakterizira površinu keramike svakog pojedinog inlaya i onlaya. Cijeli postupak izrade od preparacije zuba do cementiranja gotovog rada može trajati svega nekoliko sati.

Dakle, mnoge su prednosti za odabir inlaya i onlaya umjesto krunice ili klasičnih ispuna. Neke od važnijih su zaštita zubnog tkiva – inlay i onlay će sačuvati maksimalnu količinu zdravog zuba, kod velikih defekata zuba tkiva nije potrebno brusiti cijeli zub kao kod izrade krunica. Za razliku od klasičnih ispuna inlayi i onlayi neće promjeniti boju tijekom vremena, također su dimenzionalno stabilni te su njihovi rubovi idealno adaptirani bez mogućnosti stvaranja pukotina između nadomjestka i zuba. Karakteristika inlaya i onlaya je i jednostavnije čišćenje zbog njihove površine, koja je glatka i sjajna, te su radi toga pogodni i za rekonstrukciju teško dostupnih mjesta.

Također, korištenjem inlay i onlay ispuna postižemo visoku estetiku, jer bojom, oblikom i karakterizacijom odgovaraju ostalim dijelovima zuba. Nadalje svakako treba istaknuti biokompatibilnost, visoku otpornost materijala na žvačne sile, te brz postupak izrade.

Za razliku od nekadašnjih zlatnih inlaya i onlaya današnji se nadomjestci na zub pričvršćuju adhezivnim cementima kojima se može dodatno poboljšati boja nadomjestka jer dolaze u više boja i nijansi.

Dakle, ako želite brz, kvalitetan i estetski lijep nadomjestak uz maksimalnu uštedu zubnog tkiva razmislite o inlayima i onlayima.

 jelusic

Dr. Damir Jelušić

Dentalna poliklinika dr. Jelušić

Matuljska cesta 1

51410 Opatija

Tel: 051/718-050

Fax: 051/706-401

dr@jelusic.com

  www.jelusic.com

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *