Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Konzervativa

Zubni karijes                 

Konzervativa je jedna od temeljnih disciplina klasične dentalne medicine, orijentirana prema popravku i liječenju zuba i korijenskih kanala, korištenju estetskih ispuna (plombi) te uklanjanju zubnog kamenca. Konačni cilj konzervative su zdravi i funkcionalni zubi te postizanje ljepšeg osmijeha.

Najčešći zahvat u konzervativi je liječenje zubnog karijesa. Dokazano najraširenija bolest današnjice, karijes možemo definirati kao infekciju zubnog tkiva uzrokovanu djelovanjem bakterija u usnoj šupljini, koja se postepeno širi na dijelove zdravog zuba.

U početnoj fazi označen je diskoloracijom cakline koja može biti otkrivena samo liječničkim pregledom. Nakon prve faze, pacijent počinje osjećati tupu bol koja u kasnijim fazama može biti udružena sa pojavom kaviteta  (šupljinom)  u zubu. Na plitki karijes može se djelovati primjenom fluorida, dok teži slučajevi iziskuju mehaničko djelovanje.

Zahvati se rade pod lokalnom anestezijom, očiste se oštećeni dijelovi zuba te se zdravi dijelovi zuba ispunjavaju kako bi zub zadržao vitalitet i funkciju.

S tim ciljem u zubnu se šupljinu ugrađuju ispuni, koji mogu varirati od klasične plombe (kod kojih  je moguća  diskoloracija ispuna kod konzumiranja velikih količina kave, čaja, coca cole, cigareta te drugih bojila iz hrane) do keramičkih ispuna koji su trajna, otporna, dugotrajna te estetski najprihvatljivija vrsta ispuna.

Osim klasičnih kompozintnih ispuna u Poliklinici ¨dr.Jelušić˝ koriste se inlay te onlay  nadomjesci izrađeni iz integralne keramike u CAD/CAM tehnologiji.

S razvojem moderne dentalne medicine, konzervativa sve više postaje i estetska disciplina. Korištenjem posebnih materijala te razvoj modernih metoda omogućavaju restauraciju zubi koji po obliku i boji odgovaraju prijašnjem zdravom zuba zadržavajući kvalitetu i dugotrajnost.

Dr. Damir Jelušić

Dentalna poliklinika dr. Jelušić

Matuljska cesta 1

51410 Opatija

Tel: 051/718-050

Fax: 051/706-401

dr@jelusic.com

http://www.jelusic.com/

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *