Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Dentalna poliklinika dr. Jelušić

Računalna tehnologija sve je prisutnija u svim segmentima života, dentalna medicina postaje segment visoke tehnologije pri čemu su se u ovom području značajno unaprijedile, usavršile i skratile dijagnostičke i terapijske mogućnosti dentalne medicine.

Najsuvremeniji dijagnostički uređaj u području djelatnosti dentalne medicine svakako je 3D CBCT; trodimenzionalna kompjuterska tomografija sa stožastim izvorom zračenja (3D Cone Beam Computer Tomography). Glavna značajka ovog uređaja je vrlo mala doza zračenja za pacijenta, a vrlo velike dijagnostičke mogućnosti za liječnika. Ovaj uređaj, koji sliči standardnom rentgen aparatu za izradu panoramskih snimki, snima podatke koji se “prevode” u posebnom softveru, programu namijenjenom za trodimenzionalnu vizualizaciju i analizu zubi i čeljusti.

3D CBC analiza od velike je važnosti za sve dentalne implantološke zahvate. Danas smo u mogućnosti napraviti 3D CBCT snimak, dobiti ga na računalu za par minuta te analizirati sliku i gledati je u trodimenzionalnom okruženju. Analiza kosti prije ugradnje implantata ovim načinom postala je potpuno sigurna, ovakvom 3D analizom u mogućnosti smo vizualizirati točnu anatomiju čeljusti, položaj živaca te mogućih defekata i nepravilnosti kostiju.

Programi koji omogućuju virtualnu vizualizaciju zubi i čeljusti omogućuju kirurgu detaljnu analizu anatomskih struktura, odabir pojedinih implantata sa analizom njihovog položaja, oblika, veličine i sl. Dentalna implantologija  išla je još korak dalje;  ovakvim 3D snimkama  moguće je do detalja isplanirati ugradnju implantata, pa čak i izvesti tzv. računalno vođenu ugradnju jednog ili više implantata. Ova tehnika ugradnje implantata pretpostavlja 3D analizu koštanih struktura, odabir vrste i veličine implantata te konačno narudžbu posebne kirurške ploče koja olakšava ugradnju implantata i “vodi” kirurga u točnom smjeru. Na taj se način osigurava ugradnja implantata u točno predodređenu poziciju kao na 3D analizi.

Dentalna Poliklinika dr. Jelušić u svom sastavu ima digitalni RTG centar koji raspolaže 3D CBCT uređajem. Prilikom planiranja implantoloških zahvata, raznih drugih dijagnostičkih postupaka ili u skladu sa naputkom liječnika Poliklinike, inženjer radiologije pristupa 3D CBCT snimanju. Postupak snimanja traje svega nekoliko minuta (kao za klasičnu “panoramsku” snimku), a par minuta kasnije nadležni liječnik ima na raspolaganju najsuvremeniji dijagnostički postupak koji mu omogućuje sigurnu analizu, plan terapije,  operaciju ili dijagnozu.

 

 

 

Dr. Damir Jelušić

Dentalna poliklinika dr. Jelušić

Matuljska cesta 1

51410 Opatija

Tel: 051/718-050

Fax: 051/706-401

dr@jelusic.com

http://www.jelusic.com/

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *