Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Tajne prednosti toksičnog prijateljstva

prednosti toskicnog prijateljstvaČak iako prijateljstva ne započinju toksično, prije ili kasnije mogu se pretvoriti u loša, a kada postanu prošlost, možete se osjećati kao da ste prošli kroz prekid.

I dok je ovo zasigurno istina, iznenađujuće je to da postoje i određene prednosti toksičnog prijateljstva kojih biste trebali biti svjesni kada krenete dalje.

1.Naučit ćete kako ne treba odmah vjerovati ljudima

Kada se prijateljstvo krene raspadati često  je glavni uzrok nedostatak uzajamnog povjerenja. Nakon što prođete kroz tako razočaravajuće iskustvo, možda ćete biti    pažljiviji pri izboru ljudi kojima ćete vjerovati.

No nemojte otići predaleko. Neka vam ovo bude poziv za uzbunu koji ste trebali kako biste bili pažljiviji u biranju onih kojima ćete vjerovati u budućnosti.

Nakon završetka toksičnog prijateljstva, nemojte zaboraviti da je povjerenje dar koji prijatelji i ljubavni partneri moraju zavrijediti. Nemojte misliti da čete imate problema sa povjerenjem zbog lošeg iskustva. Radije shvatite ovo iskustvo kao jedno loše putovanje na kojem ste naučili vrijednu i korisnu lekciju za budućnost. Naime, ne zaslužuju svi vaše povjerenje.

2. Sada možete prijeko potrebnu pažnju i energiju usmjeriti na sebe

Toksicna prijateljstvaKada prekinete toksično prijateljstvo, shvatit će te kako ste se upravo oslobodili okova beskrajne brige i stresa. Iskoristite ovu priliku mudro i usmjerite dio vremena na svoje tjelesno i mentalno zdravlje.

To može biti bilo što od učenja nove vještine, bavljenja omiljenim hobijem pa sve do vježbanja i planinarenja. Što god da bilo, vrijeme je da poradite na sebi.

3. Izdaleka ćete moći osjetiti toksičnost

Nakon što ste prošli kroz ovo neugodno iskustvo, lako možete uočiti znakove upozorenja koji su karakteristični za toksičnu osobu. Ovo vam može ići samo u korist jer znajući na što treba pripaziti omogućuje vam postavljanje zdravih granica za sebe i druge.

Ako osoba koju ste upravo upoznali ima slične karakteristike kao netko toksičan koga ste nekada poznavali, pripazite i budite na oprezu kako biste se zaštitili ako bude potrebno.

Pretvorite bolne uspomene u poučna iskustva u kojima čete početi identificirati toksična ponašanja i  navike drugih ljudi.

4. Naučit ćete reći NE!

Kada se oporavite od toksičnog prijateljstva naučit čete kako zauzeti svoj stav i obraniti svoje granice i mišljenja.

I naravno, pojam granica različitim ljudima može predstavljati različite stvari.

One mogu uključivati: obzirnost prema osobnom prostoru drugih, ne osuđivnje drugih na temelju njihovih odluka ili poštivanje tuđih mišljenja.

Neki prijatelji nemaju problema provoditi dosta vremena zajedno, isto je tako i kada je riječ o vezama. Ali postoje osobe kojima je osobni prostor vrlo važan i od nas zahtijevaju da ga poštujemo kako bi mogli napuniti baterije.

Postavljanje zdravih granica pokazuje kako uistinu poznajete sami sebe i što vam je potrebno kako biste održali mentalno stabilnu vezu bilo u prijateljstvu, bilo u ljubavnoj vezi.

Mel

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *