Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Ne igraj na Engleze u Kerempuhu

IMG_6200Regionalni hit  Ne igraj na Engleze mladog srpskog dramskog pisca Vladimira Đurđevića u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta gostuje 18. travnja 2013. u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Zagrebačka će publika tako vidjeti i beogradsku verziju ove sad već kultne komedije nakon nedavne hrvatske praizvedbe na sceni Kerempuha u režiji Vinka Brešana i Željke Udovičić.

Gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta dokaz je želje Satiričkog kazališta Kerempuh da regionalnim umrežavanjem sa partnerima kontinuirano njeguje suvremene komediografske satiričke sadržaje. Dramski tekst Ne igraj na Engleze priča je o trojici prijatelja u tridesetim godima, pripadnicima ‘izgubljene generacije’, koji su “navikli da krive druge za sve probleme, zaborav nalaze uz konzervu piva i kladioničarske listiće, očekujući da će im dobitak u kladionici promijeniti život”.

IMG_6158Tema je prepoznata  kao iskonski prikaz svakodnevice karakteristične za ova područja pa je zbog toga doživjela kazališna uprizorenja na pozornicama u većini država bivše Jugoslavije (Beograd – Podgorica – Tuzla – Kumanovo – Gradiška – Ljubljana – Novi Sad – Zagreb). U središtu Đurđevićevog, samo prividno “ lakog ” zapleta, nalaze se trojica urbanih tridesetogodišnjaka, “ zaglavljenih ” već negdje na prvim životnim krivinama – ili zbog inferiornosti prema zaposlenoj supruzi ( Paun ), ili zbog nemogućnosti da se dokaže kroz površne seksualne avanture ( Piksi ), ili pak neodoljivog nagona da, koristeći kao “ masku ” nevine šale, ponižava vlastite prijatelje ( Bule )”. Neprekidno zagledani u teletekst te zaokupljeni izradom precizne strategije kako da se na utakmicama engleske lige zaradi što više novca, trojica su prijatelja zapravo zaboravila živjeti svoj život. Budući da je za njihove probleme uvijek kriv netko drugi te da je “u Srbiji nemoguće živjeti”, oni zaborav pronalaze u konzervama piva i listićima u koje ne ulažu samo svoj novac, već i svoje dvadesetosmogodišnje prijateljstvo, cijeli život. No, do kraja večeri (jer tekst karakterizira aristotelovsko jedinstvo mjesta, vremena i radnje), razotkriva se niz pojedinosti koje će do temelja uzdrmati njihovo prijateljstvo.Međutim, isto toliko bitan protagonist drame NE IGRAJ NA ENGLEZE – protagonist koji se istovremeno nalazi i u njima, ali i izvan njih – jedan je od suštinskih zloduha ljudske prirode: strast prema kockanju, točnije klađenju. Pojavni oblik ove opsesivne strasti je, za Đurđevićeve junake, klađenje na rezultate utakmica različitih nacionalnih nogometnih liga.

 Provjerite zašto se i danas, više od pet godina nakon praizvedbe, za ovu predstavu još uvijek traži ulaznica više.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *