Istine i laži o zbrinjavanju životinja u Šibeniku

OTVORENO PISMO DIREKTORU “AS – EKA” DAMIRU VRVILU I NA ZNANJE – GRADU ŠBENIKU, VETERINARSKOJ INSPEKCIJI I SVIM GRAĐANIMA I GRAĐANKAMA

Poštovani/e,

Projekt “Šibenski Prijatelji” Šibenske Udruge Mladih Š.U.M. aktivan je od 2010. godine i kroz to vrijeme pomogli smo mnogim napuštenim, zlostavljanim, ugroženim životinjama s područja Grada i okolice. Kada smo počeli raditi, šinteraj “AS – Eko” nije imao kućice za pse, nije provodio karantenu za životinje, nije pse cijepio niti čipirao, niti imao album sa slikama iz šinteraja niti je životinje bilo gdje oglašavao. Niste imali veterinarku, niste psima pružali veterinarsku pomoć, niti vas je bilo briga. Nadam se da se toga jasno sjećate. Išli smo kod vas, fotografirali vaše pse i pokušavali im pomoći. Njima, ne vama. Nikad neću zaboraviti psiće iz jame, bilo ih je desetak ako se dobro sjećam, i smješteni su odmah u vanjske prostore, na šljunak, bez karantene i pregleda. Sjećam se i 6 malenih mješanaca pudlice koje sam pri jednom posjetu pronašla zalivene i mokre u nekoj pomoćnoj prostoriji, na još mokrijem ručniku, stisnute jedne uz druge kako dršću.

as eko pasi i mace s veterinarske0711 111

 

Nisu niti punih mjesec dana imali. Nikako nismo bili zadovoljni načinom na koji tretirate te životinje. Nikako, a vjerujem da kada pogledate s današnje točke gledišta ni vi sami ne možete biti zadovoljni takvim načinom rada. Poslali smo tada i prvu prijavu veterinarskoj inspekciji jer je bilo zaista nevjerojatno da možete raditi i u potpunosti kršiti uvjete Ugovora kojeg imate s Gradom Šibenikom, ali i biti potpuno ignorantni prema Zakonu o zaštiti životinja i Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje. Nikad ništa od toga. Još uvijek čuvam odgovor veterinarskog inspektora o obavljenom nadzoru u kojem je ispisano više kontradiktornih dezinformacija, nego i jedna rečenica koja bi pokazala da je učinak nadzora imao ikakav efekt na poboljšanje uvjeta u kojima držite nezbrinute i napuštene životinje. Nama je zabranjen pristup, a vi ste nastavili po svom. Negdje tada se pokazalo da je cijeli sustav zbrinjavanja napuštenih životinja loš. Gradovi izdvajaju premalo sredstava za zbrinjavanje, a vi ste očito preskupi s obzirom na to kako tretirate životinje koje padnu pod vašu skrb. 2337 kuna dobijete za svakog psa koji završi u vašem šinteraju. I tako, malo po malo, u mjesecu lipnju, a nekad čak i ranije, u gradskom proračunu više nema niti kune za zbrinjavanje životinja. To nas dovodi do posljednjeg i najvažnijeg problema. Vi životinju odbijate primiti na skrb o vlastitom trošku. Dapače, životinju uopće odbijate primiti na skrb, osim ako prije toga ne dobijete poziv komunalnog redarstva i zeleno svijetlo, odnosno, potvrdu da će vam to biti plaćeno. Životinja koja treba dom tada ostaje prepuštena sebi, na milost i nemilost automobila i surovog uličnog života.
Građani i građanke ovoga Grada i svih drugih Gradova i Općina koje odbijaju pokriti troškove za zbrinjavanje napuštenih životinja odlučili i odlučile su da činjenica o nepostojanju sredstava za njih ne znači ujedno i da trebaju ostati na ulicama. Odlučili i odlučile su ugostiti te životinje u svojim domovima, čak onda kada to znači neprospavane noći i velike troškove. Odlučili i odlučile su da njihovi životi ne mogu biti prepušteni u ruke nemilosrdnog birokratskog aparata i da njihovi životi nemaju cijenu.
Što smo mi odlučili? Odlučili smo im pomoći! Odlučili smo spasiti živote i to i radimo. Spašavamo živote od surove birokracije i nepostojanja minimalne razine svijesti o tome da su životinje naši prijatelji i da im trebamo, ne, MORAMO pomoći. Odlučili smo prikupljati materijalnu i financijsku pomoć i barem pokriti osnovne troškove veterinara i dati nešto hrane hrabrim pojedincima i pojedinkama koje su se upustile u avanturu spašavanja života naših prijatelja, životinja. Odlučili smo provesti sate i sate i dane i dane u nastojanjima da te životinje udomimo i usrećimo. Da im nikad ništa ne fali, da budu site, voljene i zbrinute. Odlučili smo pomoći i mačkama koje sami nikad niste mogli niti htjeli zbrinuti (podsjećam vas usput da i na taj način još uvijek kršite odredbe Ugovora kojega ste potpisali s Gradom Šibenikom i temeljem kojega imate koncesiju koju imate). Jer i one trebaju našu pomoć. Odlučili smo othraniti što više možemo napuštenih mačića starih 2-3 dana, i psića starih jedan ili dva dana, jer vi to jednostavno ne možete, vaše radno vrijeme je do 15 h.

muškić
Zahvala za sve ovo što pokušavamo, i što ruku na srce ne uspijemo uvijek, jer nas je malo, a životinja je tako puno, je prijava koju smo dobili za skupljanje i držanje životinja. Od vas gospodine Vrvilo, od “As-Eka”. Jer vi očigledno mislite da možete zaraditi i više nego zarađujete na patnji životinja, ako vam na putu ne stoji nekoliko hrabrih pojedinaca/ki i nekoliko udruga koje sve napore usmjeravaju u kvalitetnu i volontersku pomoć. Ono što ne znate, i što ne možete shvatiti, jest činjenica da svaki spašeni pas ili maca, onim trenom kada zakorači u naše domove, postaje naš član obitelji (on ili ona nisu psi udruge nego obitelji s imenom i prezimenom). I ono što vam konstantno izmiče jest činjenica da psi i mace koji/e se financiraju iz donacija zainteresiranih građana i građanki, ukoliko se ne udome, ostaju naši članovi obitelji. Što ujedno vašu prijavu čini ne samo bezobraznom i pohlepnom, već i neutemeljenom. Dati ću vam jedan primjer jednog psa – čije troškove zbrinjavanja Grad Šibenik nije htio podmiriti, kojega vi niste htjeli zbrinuti, a koju je hrabra žena primila k sebi. Čija smo cjepiva, čip i sterilizaciju platili mi (Š.U.M. donacijama građana/ki), kojoj dom nismo uspjeli naći, i koja je sada članica obitelji hrabre žene koja ju je spasila. Ne udruge, dragi gospodine Vrvilo, već žene koja je otvorila vrata svoga doma i spasila jedan zaboravljeni život. Grad Šibenik kaže kako neće zbrinuti pse koji se nađu u privatnim dvorištima, gdje se pse najčešće i ostavlja, pa kada osoba koja je našla psa nazove vas ili komunalno redarstvo, dok im pronađeno štene sjedi uz nogu na kućnom pragu, svi vi nonšalantno perete ruke od vlastite odgovornosti ne bi li izbjegli daljnji trošak.
Da završim, puno je vremena prošlo od kada zaista nije postojala niti minimalna razina uvjeta u šinteraju kojega vodite. I puno je stvari napravljeno. Ne sve, ali dosta toga je. Psi su kod vas sada i cijepljeni i čipirani, imaju i nešto malo hlada ljeti, iako još uvijek umiru od hladnoće zimi. Iako, unatoč obveznoj karanteni i cjepivu protiv zaraznih bolesti, štenci umiru od zaraznih bolesti. Iako još uvijek psi izlaze iz vašeg šinteraja kao kosturi mršavi i puni parazita. Iako, pomoći napuštenim mačkama Grada Šibenika i drugih općina nema niti na vidiku.
Nadam se da će se i to s vremenom promijeniti. Cjelokupni odnos koji imate prema tim predivnim, vrijednim i dostojanstvenim bićima. Nadam se, da ćete umjesto da pišete prijave protiv udruga, danas otići i prošetati po svom šinteraju, i nahraniti kojeg psa, pogladiti kojeg štenca i poželjeti da jednog dana svi oni izađu od vas živi, zdravi i sretno udomljeni.
PS. I jedan prijedlog, umjesto da pišete prijave, pozovite nas i Grad Šibenik na neki okrugli stol ili tribinu, pa da zajedno raspravimo i zamislimo neku bolju budućnost. Budućnost u kojoj će svi biti sretni i zadovoljni, a ponajprije naši prijatelji i prijateljice – životinje. Jer je nedopustivo da zbog dvije tisuće kuna ginu na ulici i trpe više od onoga što pretrpe kada ih na samome početku neodgovorna ljudska osoba napusti. Zato, jer nikada nećemo dozvoliti da novac određuje sudbinu živim bićima, ili upravlja našom moralnom sviješću i savješću.

Maja Šintić
Šibenska Udruga Mladih Š.U.M.
Šibenski Prijatelji

Pismo podržavaju:
Udruga “Dalmatiner”
Zaklada za zaštitu životinja, Split
Društvo prijatelja životinja Faun Kutina, Kutina
Udruga “Pobjede”, Osijek
Udruga za zaštitu životinja “Lunjo”, Zagreb
Udruga “Mijau – Karlovac”, Karlovac
Udruga “Veseli prijatelji”, Daruvar
Sklonište za životinje “Prijatelji”, Čakovec
Udruga za zaštitu i promicanje prava životinja “Sklonište Dobrote”, Pribislavac
Udruga “Happy End”, Pazin
UZŽ “Daj Šapu”, Vukovar
Centar za zdravo odrastanje “IDEM” i ja, Mali Lošinj
Društvo za zaštitu životinja, Rijeka
Udruga “Sehaliah”, Split
Liburnijsko društvo za zaštitu životinja “Lunjo i Maza”, Opatija
Udruga “Šapica”
Udruga za zaštitu i promicanje prava životinja “Rina”

Nikolina Karan (Š.U.M.)
Tina Migač (Š.U.M.)
Vladimir Jurićan (Š.U.M.)
Zvonimira Bralić (Š.U.M.)
Stela Gotal (Dalmatiner)
Tijana Jurković (Dalmatiner)
Romina Nađ
Jasna Jurković
Sanja Kulušić
Samir Mila
Mia Bator
Mirna Topić
Marijana Šarić
Irena Bukić
Marija Šuperba
Vedrana Škorić
Marija Bašić
Ivana Gabelić
Damir Gabelić
Ilze Stanić
Nikola Balvan
Igor Bergam
Elja Rodić
Olja Pavlović
Katja Belan
Eleonora Hrupelj
Tina Bradarić
Vladimir Biljanić
Jelena Krivić
Silvija Marin Doroci
Ivona Lucić
Sanja Grubišić
Duška Boban
Ines Karabatić
Tereza Jovanović
Svjetlana Strižak
Marija Martinić
Silvana Džaja
Leona Džaja
Nikola Džaja
Frankica Protega
Bojana Zrinščak
Bruna Paparella
Tanja Lacmanović
Dražen Gulin
Katja Talijančić
Ines Ranković
Sanja Grubišić
Elena Kovačević
Snježana Spahija
Ivana Zinic
Nina Vladović
Maja Stančić
Saša Tankosić
Milan Lucić
Natalija Kekez
Marina Vidović
Anita Boban
Nikola Boban
Igor Boban
Elza Rstić
Vanja Tičina
Andrijana Kučić
Maja Pavela
Matea Bator
Petra Kožuh
Željka Bašić
Ivana Kožuh
Deli Čakar
Tonći Padovan
Ivana Validžić
Tomislav Bukić
Anita Bubić
Leona Džaja
Kristiana Malenica
Andreja Lapov
Aleksandra Bujan
Petra Zorica
Ives Cikatić Bilas
Ivana Jakopović
Ivo Matov
Ornela Šupe
Tatjana Krstić
Dora Mišurac
Tanja Vukićević
Mariza Radovanić
Marijana Delić
Lara Delić
Dina Kovačević
Tamara Rotim
Jelena Lacković
Ivana Crnoja
Jelena Rašić
Zrinka Košta
Hrvoje Harač
Martina Demirović
Stela Rakas
Marko Reiter
Klara Ešegović
Lucija Baraban
Ina Rukavina
Tomislav Orešković
Tea Popović
Biljana Crevar
Dario Trampus
Vedrana Vekić
Ivana Grnja
Dejan Azenić
Dejan Pavičević
Iva Zavagni
Ines Vondrak
Drago Mihaljević
Matilda Vuković
Tanja Ignjatić Zokić
Andrea Knezović
Marko Knežević
Zrinka Vuksan
Nenad Bolanča
Rubina Abramović
Jelena Perković Bašić
Branimira Bosanac
Biljana Cvetkoski
Ruža Cvetkoski
Blanka Grubišić
Jakov Grubišić
Mirela Tabula
Steven Vukovich
Ivona Šorša
Tamara Karažija
Mirela Poslek
Ivana Poslek
Nada Poslek
Davor Žigić
Mirjana Žigić
Ivan Tabula
Zdravka Milković
Slobodan Tabula
Milana Prskalo
Antonio Samac
Antea Vladislavić Šetka
Ivona Filipović
Ante Ajduković
Danijel Gojanović – Rakić
Magdalena Granić
Antonia Mijaljević
Martina Szalay Zeidler
Ana Šerkinić
Josipa Bralić
Katarina Kukučka
Igor Drašković
Dea Duplančić
Ivan Buvinić
Željka Štor
Mateja Štor
Valentina Štor
Zoran Štor
Nikolina Štor
Kristina Skrbin
Maja Mrden
Helena Lucić – Šego
Josip Šego
Ana Lice
Kristina Duk
Tea Antonić
Ivana Gilić
Branimir Lešić
Krešimir Karlović
Anita Mrđen
Marina Mrđen
Tihana Zvone
Lana Kodžaga
Ivana Lepeš
Andrea Vodanović
Martina Murgić
Lucia Dukić
Martina Validžić
Majana Englebreht
Kora Pavelić
Astrid Neuhold
Danko Kovačina
Snježana Neuhold
Erih Neuhold
Ingrid Neuhold
Tanja Djaković
Matea Djaković
Vjeko Jagarčec
Filip Belak
Irena Stipišić
Leo Stipišić
Adriana Frankol Stipišić
Tajana Purić
Diana Širanović
Maja Horvat
Franjo Horvat
Tanja Perčić
Tea Perčić
Željana Mejaš
Dragan Smolčić
Matea Zorica
Mirjana Oliver
Dalibor Dolažal
Marina Kos
Maja Jembrek
Stefanija Jembrek
Stjepan Jembrek
Zvjezdan Lice
Sandra Zamberlin
Iva Ukić
Marko Živković
Anamari Vidović Šalov
Ema Mučić
Ana Mučić
Oliva Mučić
Maida Čelar
Ana Cerovec
Tihomir Cerovec
Filip Cerovec
Karin Hofbauer
Iris Bosnić
Raza Rebronja
Petra Gašpar
Zlata Krleža
Patricija Zepek
Katarina Slavica
Niko Slavica
Irena Bijelić
Ileana Janjušević
Tina Behmen
Hajdi Rusković
Sanja Bijelić
Davor Krleža
Melkior Krleža
Marko Krleža
Davor Čakanić
Dajana Žakula
Tanja Vidak
Martina Lovrić
Nina Lugović
Iva Rebac
Natalija Gobin
Magdalena Juretić
Marijana Perković
Lidija Bašnec
Milena Maričić Mojsov
Laris Grubelić Martinac
Gordan Martinac
Nina Živković
Anica Pribanić
Danijela Lacković Sever
Wilma Lenaršić
Eleonora Ruljančić
Danijela Lacković
Nataša Matošić
Ana Mari Rezić
Ivan Zorica
Tina Dragutin
Silvija Čobanov
Marijana Čvrljak
Ana Tukić
Olgica Miloš
Anna Jončić
Lana Bobić
Daniela Dvornik
Elza Pavić
Petra Perlain
Ines Livaković
Ljubica Jurković
Jadranka Jurković
Mario Jurković
Antica Jurković
Vito Protega
Ivan Čobanov
Filip Perković
Mihaela Crnjak
Katarina Buljan
Kristina Bolanča
Boško Bolanča
Štefica Bolanča
Darko Radović
Kristina Mikelin
Daša Mikelin
Tonći Mikelin
Jelena Validžić
Marina Beara
Ante Lovrić
Ana Gardijan
Vera Livaković
Boris Rogić
Snježana Orlić
Zoran Filipović
Marko Filipović
Marija Kasumović
Brankica Čmarec
Tihomir Jakopanec
Marija Jakopanec
Andrijana Vunić
Marina Validžić
Jelena Validžić
Koraljka Pejić
Ivana Dujić
Zrinka Vukšić
Davorka Škubonja
Davorka Roje
Mirna Mrčela
Alexandra Ivanov
Darka Sop
Vesna Vukasović
Manda Cikotić
Margareta Kutnjak
Silvija Bukovac
Dina Crnjak
Daniela Crnjak
Danica Svirčić
Lana Ramadža
Maja Gašparić
Nevena Milin
Dina Crnjak
Daniela Crnjak
Danica Svirčić
Lana Ramadža
Maja Gašparić
Zrinka Krnić
Matko Bilas
Daniela Radovniković
Marija Miše
Petra Čutura
Natalija Šilović
Gorana Johansson
Branka Grubić
Nataša Matošić
Josipa Svračak
Blanka Čop
Mirta Filipović
Dijana Urukalo
Nikolina Bešlić Marušić

One Response to Istine i laži o zbrinjavanju životinja u Šibeniku

  1. Lisa Srpanj 16, 2023 at 12:42 am

    Sramota da se u tom “Hotelu” za pse još ništa nije promjenilo: ja sam prije ca. 15 godina bila svjedok nemarnosti i strašnih uvjeta u kojima su te jadne životinje u tom tek otvorenom “Hotelu” vegetirali: danima sami, bez vode i hrane na žarkom suncu beu zaklona. Mi smo se penjali preko visoke ograde i zbrinjavali te jadnike sa vodom i hranom kako smo god mogli, i kada smo mogli, pošto je taj “Hotel” izvan Šibenika na brdu i teško dostupan.
    Na žalost, ljudima fali savjest prema životinjama i shvačanje da životinje isto osječaju bol, psihički i fizički.
    Tim strahotama se konačno treba stati na kraj, to je sramota ne samo za pojedince nego i za cjelu Hrvatsku.

    Odgovori

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *