Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Nives Celzijus ovrhom do Kiklopa

nives_celzijusOpćinski sud u Puli, u rješenju o ovrsi od 6. prosinca ove godine naložio je Udruzi Sa(n)jam knjige da najkasnije do nedjelje 15.prosinca održi dodjelu nagrade Kiklop u kategoriji “Hit godine” za 2008. u Domu hrvatskih branitelja u Puli na kojoj će autorici najčitanije knjige svih vremena “Gola istina” Nives Celzijus i izdavaču knjige Premier Media dodijeliti i ravnopravno uručiti skulpturu “Kiklop” i diplomu koja potvrđuje dobitnika nagrade za navedenu kategoriju.

Ukoliko Sa(n)jam knjige ne izvrši sudsku presudu Republike Hrvatske do nedjelje kaznit će se novčanom kaznom od 50.000 tisuća kuna, a odgovorna osoba Magdalena Obradović-Vodopija s 5.000 kuna. A ako ni tada ne postupe po navedenoj presudi, slijedi dupla kazna i tako unedogled koja će se automatski naplaćivati blokadom njihovih privatnih i poslovnih računa preko Fine, odlučila je sutkinja na pulskom sudu.

Ovom presudom, još jednom u korist Nives Celzijus, vjerojatno će biti završena višegodišnja trakavica u kojoj je Sajam knjiga u Puli odbio Nives dodijeliti zasluženu nagradu smatrajući je nedostojnom „književne elite“ pa je spisateljica pravdu istjerala sudskim putem.

-Naravno da smo očekivali ovakvu presudu iz sasvim razumljivih i logičnih razloga. Ova diskriminacija i bezobraština traje već punih pet godina i žalosti nas što je nepovratno narušila ugled nagrade Kiklop. Ovim putem apeliramo i na Grad Pulu, Istarsku županiju i Zagrebačku banku da kao društveno odgovorni pokrovitelji ne dopuste izigravanje hrvatskih zakona jer time osim kulturne manifestacije, financiraju i osobni inat gospođe Vodopije kao i kazneno djelo diskriminacije o čemu su nakon donošenja ovog zadnjeg sudskog rješenja obavještene sve domaće i u Hrvatskoj prisutne međunarodne relevantne ustanove, istaknula je Sofia Bjedov ispred Nivesine izdavačke kuće.

-Od svoje zaslužene nagrade neću odustati niti milimetra. Svi smo se do sada, nažalost, preko medija naslušali laži i objeda gospođe Vodopije, a sve kako bi se i dalje inatila i diskriminirala na opće zgražanje hrvatske javnosti. Još više žalosti što se sudskim putem morala dobiti nagrada koja je od prvog dana jasna, ali s njihove strane osporavana samo zato jer ja kao osoba, po njima, nisam prikladna da istu primim. Posebno me ražalostila medijska manipulacija prije par mjeseci kada sam pravomoćnom sudskom presudom dobila Kiklopa pa su mi se sa Sajma dodatno htjeli narugati i poslati mi nagradu poštom. Tako su barem tvrdili u medijima, a meni nisu niti slali poštom Kiklopa- književnu nagradu, nego Kiklopa- ukoričeno izdanje romana Ranka Marinkovića. To sam uredno zaprimila i o tome je napravljen primopredajni zapisnik.  Takvo opetovano diskriminiranje bilo je i razlog zbog kojeg sam podnijela ovrhu koja je, evo sada, presuđena u moju korist.  Jedva čekam dodjelu nagradu i jasno da ću se sa zadovoljstvom na istoj pojaviti. Naravno, ukoliko se s inatom i nepoštivanjem zakona ne nastavi i dalje pa Grad Pula i Istarska županija kao sponzori budu morali plaćati stotine tisuća kuna sudskih kazni s kamatama svaka dva tjedna, kako budu dolazili ovršni rokovi.  A to nisu ničiji privatni novci, nego građana Pule i Istre. Nadam se i apeliram na gospođu Vodopiju da kod nje prevlada razum i poštovanje zakona i zakonitosti; kaže Nives Celzijus najprodavanija i najčitanija hrvatska spisateljica.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *