Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Trnoružica u novom ruhu ilustratorice Željke Mezić

Trnoruzica-1200pixBraća Grimm / Željka Mezić: Trnoružica 

„Trnoružica“ je klasična bajka o princu, princezi, zloj vještici te o tome kako dobro uvijek pobijedi zlo. Nakon više od 200 godina od prvog objavljivanja svima omiljena bajka dobila je novi izgled zahvaljujući ilustratorici Željki Mezić.

Braća Grimm (Jacob i Wilhelm) autori su popularnih bajki za djecu. Postali su slavni nakon objavljivanja zbirke Dječje i obiteljske priče (Kinder - und Hausmärchen). Zbirka je prvi put objavljena 1812. godine, drugi svezak je objavljen dvije godine kasnije, 1814. godine. Najpoznatije bajke braće Grimm su: Uspavana ljepotica, Snjeguljica, Crvenkapica, Zlatna guska, Ivica i Marica, Palčić, Zlatokosa, Zlatna guska, Pepeljuga, Vuk i sedam kozlića i mnoge druge. Godine 2005. UNESCO je uvrstio zbirku "Bajke za djecu i dom" na popis nematerijalne kulturne baštine.

Za svoje priče inspiraciju najviše pronalazili u starim narodnim pričama, koje su s vremenom preoblikovali i prilagodili najmlađem uzrastu. Njihove bajke su poznate po tome što u njima nema puno grubosti, nema puno moraliziranja. Priče su vedre, punenarodne mudrosti i poznavanja života.

Željka Mezić, dizajnerica tekstila i odjeće, uspješno se bavi ilustracijom već dvadeset godina.

Redovna je suradnica časopisa za djecu, a o tome koliko su omiljene njene ilustracije, najbolje svjedoče višestruka izdanja njenih slikovnica. Zlatokosa i tri medvjeda, Naopake bajke, Uspavanke za pospanke, Ivica i Marica i Životinjska abeceda samo su neke od poznatih slikovnica objavljenih u Mozaiku knjiga.

 RADNJA: 

Trnoružica je priča o djevojci koja se ubola na vreteno i koju je snašla kletva stare i zle vile. Zaspala je na sto godina, a spasiti ju je mogao samo hrabri kraljević. Na početku priče upoznajemo kralja i kraljicu koji već dugo sanjaju da imaju dijete. Nakon što im se želja napokon ostvari, kreću problemi jer se u veliko slavlje upliće zla vještica. U pomoć priskaču dobre vile koje će se pobrinuti da kletva zle vještice ne bude toliko strašna. Ovaj dio bajke govori kako ljubomora i želja za osvetom mogu naškoditi posve nevinim ljudima, ali kako postoje oni koji nam žele nauditi, tako će se uvijek naći netko tko će nam pomoći u nevolji.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *