Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Svakodnevna šetnja doprinosi psihičkom i fizičkom zdravlju!

HodanjeSamo 15 do 30 minuta hodanja dnevno  poboljšati će ne samo izgled osobe, već i zdravlje. 

Jeste li ikada čuli Hipokratovu izreku: „Hodanje je najbolji lijek“? Mi ju nadograđujemo govoreći da je hodanje zajedno s dobrim snom i zdravom prehranom savršena kombinacija za zdravlje. Samo 15-30 minuta šetnje na dan pozitivno utječe ne samo na izgled osobe, nego i zdravlje.

Mnogi su  iznenađeni činjenicom kako obično hodanje  ima toliko velik i pozitivan utjecaj na cijelo tijelo i um. Jednostavno je, ne košta ništa i ne zahtjeva prevelik napor, a ima iznimno pozitivan utjecajna, posebno ako ste u ugodnom društvu.

Donosimo vam 10 pozitivnih stvari koje svakodnevno hodanje čini vašem tijelu: 
 
1. Pozitivne promjene u mozgu 

Istraživanja su pokazala da jednostavne i manje zahtjevne vježbe, kao što je hodanje, sprječavaju ranu senilnost, smanjuju mogućnost razvitka Alzheimerove bolesti i poboljšavaju cjelokupno zdravlje. Također, smanjuje mentalni stres i održava optimalnu razinu endorfina.
 
2. Poboljšanje vida  

Iako se možda čini kako su oči najmanje povezane s nogama, hodanje zapravo iznimno pozitivno utječe na vid te može pomoći pri borbi protiv glaukoma smanjenjem očnog tlaka.

3. Prevencija srčanih bolesti  

Hodanje kao i  trčanje pomaže u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara. Ova aktivnost pomaže pri izbjegavanju srčanih problema jer se hodanjem smanjuje krvni tlak, kolesterol te se poboljšava cirkulacija krvi.
 
4. Povećanje kapaciteta pluća 

Hodanje je aktivnost koja povećava dotok kisika u krv te na taj način pomaže pri treniranju pluća, a uz to eliminira nepoželjne tvari i toksine. Zbog boljeg i dubljeg disanja velik broj simptoma povezanih s bolestima pluća mogli bi biti smanjeni.
 
6. Poboljšanje u probavi

30 minuta hodanja na dan može, ne samo smanjiti rizik od razvitka raka crijeva, nego može poboljšati našu probavu i smanjiti zatvorenost.

7. Razvijanje mišića i gubljenje težine 

Ideja o hodanju 10 000 koraka u danu može se računati kao jedan termin u teretani, pogotovo ako dodate intervale hodanja uzbrdo. Ujedno, hodanje nije zahtjevno i ne zahtjeva neki oporavak, što znači da nećete imati bolove u mišićima i nećete žaliti što zbog toga morate propustiti slijedeću vježbu.

8. Jačanje kostiju i zglobova 

Hodanje može poboljšati fleksibilnost zglobova, spriječiti gubitak mase kostiju te čak i reducirati rizik od prijeloma i ozljeda.

 
9. Prevencija bolova u leđima 

Hodanje može biti spas za one koje pate od bolova u leđima tijekom zahtjevnijih vježbi. Budući da je to zaista lagana aktivnost, hodanje neće uzrokovati dodatnu bol ili nelagodu kao što bi moglo trčanje. Hodanje također doprinosi cirkulaciji unutar kralježnice te poboljšava držanje i fleksibilnost koja je ključna za zdravu kralježnicu.

10. Mirniji um 

Hodanje i bistrenje uma može biti od velike pomoći kada se osjećamo umorno ili potišteno. Vesela i ugodna šetnja s prijateljem ili bliskom osobom vratit će vam osmijeh na lice i odmah ćete se osjećati bolje.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *