Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Sebastian Doe 07.06. u Skladištu Kulture

Sebastian Doe je autorski poluakustučni bend iz Zagreba.Svojom veselom svirkom i neobičnim tekstovima su nas oduševili na festivalu Grmi Grma te smo tom prilikom zamolili Ivana (kantautor, gitarist i lead vokal) da nam kaže nešto više o bendu.

Retro 21.3.2013. 4Glamour.hr: Prije svega od kuda ime Sebastian Doe?
Ivan :Ime smo uzeli po istoimenom nepoznatom britanskom kantautoru s kraja 60ih godina 20. stoljeća koji je djelovao na londonskoj underground sceni. Sebastian Doe je skladao pod velikim utjecajem Beatlesa, a mi radimo glazbu pod njegovim utjecajem. Iako povijest do dan danas još nije dokazala je li Sebastian Doe uopće postojao ili nije bend postoji umjesto njega sve dok se to ne utvrdi.
Glamour.hr:Tko su članovi benda i od kada bend postoji ?
Ivan : Postojimo od 21.10.2009. godine. Ostali članovi su: Magda Mas (klarinet, bekvokal), Marijana Jakšić (bisernica, bekvokal), Šime Petranović (bas, bekvokal) i Ante Burazer (bubnjevi).
Glamour.hr:Od kuda ideja za poluakustični bend ? Kada bi morao svrstati bend u neki žanr, koji bi to bio ? Ili najsličniji ?
Ivan: Još sam od srednje škole maštario o bendu i u početku sam naravno zamišljao klasičnu rock postavu sa gitarama, basom i bubnjevima. No ta želja nije dugo potrajala tako da sam još davne 2000. imao prvi ozbiljniji pokušaj slaganja ”mini orkestra’‘. Bend se zvao OGLEDALO, a imali smo flautisticu, violinisticu, trombonistu i niti jedan nastup . Tad sam se još više zagrijao za takvo aranžiranje svojih pjesama. Kad je SEBASTIAN DOE krenuo imali smo trombon umjesto klarineta što se čuje na našim studijskim snimkama.
Ne znam nas svrstati niti u jedan glazbeni pravac osim acoustic/alternative pa malo po potrebi uđemo u ska, swing, reggae, rock, blues…, kako nam već dođe. Najveći utjecaj na mene osobno su izvršili Beatlesi (pogotovo John Lennon), a njih se ne može nigdje svrstati.
Retro 21.3.2013. 1 (Large)Glamour.hr:Snimili ste album (Novo Zdravlje dolazi) kojeg ste sami izdali, kakva su Vam iskustva u snimanju, gdje ste snimali i tko je radio produkciju ?
Ivan:Naš producent je Dražen Gavrilovića Gara iz Zagreba kod kojeg smo i snimali album iako je jedan manji dio nekih pjesama snimljen kod Marinka Belavića i Tomislava Zubaka, također u Zagrebu. Pjesmu LJUBAV koju smo snimali u Maloj Subotici sa čakovečkim bendom KOM3DIJA producirao je njihov producent Marko Lajtman, ali master je radio naš Gara. Iskustvo je bilo lijepo i poučno iako se sve skupa malo razvuklo… Na pola snimanja smo ostali bez bubnjara pa nam je u pomoć uletio Petar Cvahte koji nije bio član benda ali svira na svim pjesmama osim na LJUBAVI gdje možete čuti našeg bivšeg bubnjara Krunoslava Virovca. U toj fazi nam je iz benda izašao i primaš Mišo Basić koji je ostao do kraja snimanja i isto snimio sve pjesme osim LJUBAVI gdje prim svira Marijana Jakšić. Na cijelom albumu nas čujete u postavi sa trombonistom Vedranom Vojnovićem koji pred kraj snimanja albuma isto izlazi iz benda. Magdu na klarinetu možete čuti samo u pjesmi BOGATAŠI VREMENOM. Na cijelom albumu bas svira naš bivši basist Dubravko Jantolek, a Šimu (sadašnjeg basistu) zajedno sa Marijanom i Magdom možete čuti kao backvokala na LJUBAVI, SAMO JA TEŠKO DELAM i NEMIRAN. Nažalost, naš sadašnji bubnjar Ante nije uspio završiti niti na jednoj pjesmi jer je u bendu tek nekoliko mjeseci. Imali smo dosta lijepih suradnji: Jimmy Eduard Matešić na banju na LJETO JE TU!; zatim KOM3DIJA na LJUBAVI; sa Ernom Imamović smo napravili 3 dueta: SAMO MIR, PROBAJ (Go with the flow) i NESTVARNA I ODSUTNA za koju stihove potpisuje Ema Sutlar. Na naslovnoj pjesmi NOVO ZDRAVLJE DOLAZI nam je gostovao Harvey Sudar na buzuku, a na LJUBAVI i SAMO MIR nam je gostovala Ljerka Gamulin Končar na violončelu. Na LJUBAVI nam je zapjevala i mlada pjevačica Tamara Korunek, a kao backvokali na albumu su nam se još pridružili Adam Luka Turjak i Željko Grgić. Cover nam je radio naš fotograf Luka Kosić u suradnji sa slikaricom Ivanom Frank. Na albumu je 14 pjesama plus 3 bonus tracka: engleska verzija LJETO JE TU! – SUMMER IS GONE!, zimska verzija LJETO JE TU! – ZIMA JE TU! i engleska verzija SAMO MIR – ALL I WANT IS PEACE. Do CDa možete doći samo na našim nastupima, nije u free donwloadu…

Glamour.hr:Kako Vama album zvuči, jeste li zadovoljni sa zvukom

Ivan: Sa zvukom i produkcijom smo jako zadovoljni, a pogotovo sa Garom koji se kao producent uključio i u aranžiranje pjesama.
Retro 21.3.2013. 6 (Large)Glamour.hr:Kakav zvuk u svjetskoj produkciji ste htjeli dobiti na svom albumu ? ( primjer možda nekog benda )
Ivan: Gari a ni nama niti jedan bend nije bio uzor kod produciranja jer smo tražili da se feeling koji imamo uživo prenese na studijsku snimku.
Glamour.hr: 2012. godine ste potpisali ugovor sa Croatia Recordsom te za njih izdali dva singla, no treći singl je izašao u izdanju Spona music, kako je došlo do te promjene ?
Ivan: S obzirom da LJETO JE TU! i LJUBAV
nisu polučili nekakve velike rezultate kod šire publike Croatia nije bila zainteresirana niti za izdavanje albuma niti za izdavanje novih singlova. Za Sponu smo izdali već dva singla sa albuma: NEPREDVIDIVA  i prošli tjedan je izašao SAMO JA TEŠKO DELAM . Premijera spota za NEPREDVIDIVU će biti u petak 7.6. na http://www.spotdepo.hr/ , a uskoro će izaći i spot za SAMO JA TEŠKO DELAM.
Glamour.hr:Kakve su bile reakcije publike na treći singl „Nepredvidiva“?
Ivan: Reakcije su dobre, imali smo nekoliko promocija tako da se vrti na radio postajama a nadamo se da će i spot imati dobar prijem na TVu i youtubeu. Primijetili smo da se naši singlovi dosta vrte na Radio Sljemenu no i na radio postajama po cijeloj Hrvatskoj.
Glamour.hr:Svirali ste na puno koncerata i festivala, ima li nešto što ti je posebno ostalo u sjećanju ?
Ivan: Ima dosta lijepih trenutaka. Jedan od najljepših koje pamtim je na prošlogodišnjem festivalu LASTOVO OTOK GLAZBE kada je publika, po prvi puta od kad bend postoji, sa nama zapjevala SAMO MIR i PALČIĆ GORE! Ti trenuci kada se oni aktivno uključe i pjevaju i plešu su nam svima u bendu najdraži i najpamtljiviji. Osim toga nam je već postala i tradicija da na nastupe dođemo sa poklonima za publikuSEBASTIAN DOE zvečkama (bočice od jogurta napunjene rižom) sa našim potpisima koje nakon koncerta nose kući kao uspomenu na nastup. Tu se publika još dodatno pokrene i zasvira sa nama što nam je poseban gušt.
Glamour.hr:Kakvi su planovi i želje benda za dalje?
Ivan: Svirati što više i što dalje. Ovaj petak imamo samostalni nastup u zagrebačkom SKLADIŠTU PROSTORA (Radnička cesta 27), a u nedjelju 9.6. po prvi puta idemo preko granice – u BIH u Tuzlu na BUARF (Balkan Unplugged Acoustic Rock Fest). Svirat ćemo i na LJETO NA STROSSU no još nismo definirali datum, a nadamo se i kojoj svirci na moru ovo ljeto. U fazi smo dogovaranja i nekih svirki u Norveškoj i Velikoj Britaniji jer nam je želja izaći i izvan regije. Ideja nam je do kraja godine napraviti jedan veliki koncert u Zagrebu i snimiti live album.
Glamour.hr:Za kraj ususret koncertu koji će se održati u petak 7.6. u SKLADIŠTU KULTURE, što bi rekao našim čitateljima, kako bi ih pozvao na koncert?
Ivan: Ako nas još niste poslušali dođite i nećete biti razočarani. Iako ćemo taj dan biti u četveročlanoj postavi (bisernica, akustična/električna gitara, bas, bubanj i vokali) imat ćete priliku osjetiti žestoku energiju našeg benda, a na poklon ćete dobiti i zvečke sa našim potpisima. Publiku uvijek rasplešemo i raspjevamo našim melodioznim i ritmičnim pjesmama što je uvijek dobra zabava za petak navečer. Upad (+zvečka) je samo 15 kn, ulaz je od 22 00, a koncert počinje u ponoć. U međuvremenu ćete imati priliku slušati glazbu koju ćemo mi izabrati tako da će to večer SEBASTIAN DOE u SKLADIŠTE KULTURE doći i kao DJ

https://www.youtube.com/sebastiandoe 
http://www.myspace.com/sebastiandoe 
https://soundcloud.com/sebastiandoe
https://www.facebook.com/sebastian.doe

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *