Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako se riješiti celulita?

celulitNezdrava, neuravnotežena i neredovita prehrana, bazirana na namirnicama s previše kalorija, masnoće, šećera i soli značajno pogoduje pojavi celulita.
Promjenom prehrambenih navika i odabirom zdravih namirnica možemo značajno potaknuti usporeni metabolizam, izmjenu tvari, izlučivanje viška vode iz organizma te pospješiti eliminaciju celulita. Izrazite redukcijske dijete („izgladnjivanje“), koje se temelje na niskokaloričnoj prehrani, nisu poželjne jer dokazano je da otežavaju prirodni proces razgradnje masnih stanica.

PREPORUČA SE:
Uravnotežena i pravilna prehrana koja mora objedinjavati:
·         cjelovite žitarice i proizvode od žitarica koji sadrže ugljikohidrate i vlakna i pomažu u regulaciji probave, kao i prirodne laksative poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše
·         soju, cvjetaču, špinat, ananas, naranču i rajčicu – to su namirnice koje sadrže lecitin za jačanje strukture kože
·         ribu iz hladnih voda (losos, pastrva), jezgričasto voće (orahe, bademe) te maslinovo ulje jer sadrže esencijalne masne kiseline koje sudjeluju u procesu regeneracije kože
·         piletinu, puretinu, mlijeko i jaja jer sadrže aminokiseline koje potiču proizvodnju kolagena
·         voće i povrće jakih boja (borovnice, jagode, mrkvu i bundevu) i zeleni čaj, koji sadrže antioksidanse i spriječavaju oštećenje kožnog tkiva
·         brokulu, grašak, leću i grah jer zbog korisnih sastojaka spriječavaju pojavu upale

Optimalan unos tekućine:
Vodom se iz tijela izlučuju štete tvari i ubrzava metabolizam, stoga treba popiti najmanje dvije, pa čak i tri litre negazirane, prirodne mineralne vode. Dio potrebe za tekućinom preporučljivo je nadoknaditi svježe ocijeđenim sokovima od voća i povrća, bistrim juhama od povrća te biljnim čajevima, posebice od koprive, kamilice, mente te zelenim i voćnim čajevima.

Treba voditi računa o termičkoj obradi i načinu pripreme hrane:
Povrće je najbolje jesti sirovo, kuhano ili pripremljeno na pari s minimalno vode.
Sve vrste mesa i ribe poželjno je pripremati bez masti i tek na gotovo jelo dadati maslinovo ulje i limun.
Kod pripreme jela koristiti što manje soli.

Potaknuti izlučivanje štetnih tvari:
Kako bi se uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma bilo što uspješnije, preporučuje se povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi), sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra.
Celulit se može znatno ublažiti ili čak i ukloniti samo uz ustrajnu kozmetičku njegu, pravilnu prehranu i unos tekućine u organizam te adekvatnu tjelesnu aktivnost i vježbanje.

IZBJEGAVAJTE:
·         alkohol i gazirana pića
·         maslac, margarin i djelomično hidrogenizirana ulja (koja se nalaze u većini gotovih jela i grickalica)
·         crveno meso i svinjetinu, suhomesnate proizvode
·         punomasne, tvrde sireve
·         slatkiše poput keksa, čokoladica i kolača

PRIPAZITE NA UNOS:
·         soli ( izbjegavati juhe u kocki, umjetne smjese začina jer sadrže suviše soli)
·         bijelog šećera i kave

Meri Filipović, mag nutricionizma

One Response to Kako se riješiti celulita?

  1. Jelena Veljača 2, 2021 at 2:56 pm

    Skoro da nema žene koja ne vodi ovu borbu, bez obzira da li je mršava, vitka ili punija. Nažalost, i pored toga što vodimo računa, desi nam se da je jedino što može da nam pomogne nanoklinika i njeni tretmani koji utiču na smanjenje celulita. I to stvarno reši problem, ali od vas zavisi hoće li se ponovo pojaviti.
    Mislim da tu, poprilično, nema kraja borbi.

    Odgovori

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *