Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako se kvalitetno posvađati?

svadjaSvaki drugi portal u bespućima virtualnog svijeta vrvi skoro identičnim člancima na temu seksa, ljubavi, veza, braka… Svi nam nešto savjetuju: kako ga zadržati, kako ga potjerati, kako ga zavesti, što mu  skuhati… Vjerujem da se ni ovaj neće bitno razlikovati od njih,  ali ja ću vam savjetovati nešto drugo: ono što mu NIKAKO ne smijete reći dok se svađate.

A ni on vama.

Dakle, krenimo redom.

Svi ste se bar jednom našli u situaciji kad ste se jako, ali ono baš krvnički, posvađali sa svojom boljom polovicom. Razloga je milijun, od onih sitnih ((ne)podignute WC daske, napetog dana na poslu, čarapa na podu itd.) do onih ozbiljnijih, o kojima ćemo nekom drugom prilikom.

Ne znam kako vi, ali ja u trenucima ljutnje ne mogu držati jezik za zubima. Kao da se jedan dio mene želi svađati i dolijeva ulje na vatru – vrijeđanjem. Moja dojučerašnja “ljubav, maca, duša, dragi”, postaje “konj lijeni, seljo jedan bezobzirni itd.” – ovisi o stupnju ljutnje. I iako me onaj drugi dio ušutkava  i znam da nije u redu to što radim, ja ne prestajem sve dok druga strana nije toliko iziritirana da odgovori istom mjerom, što naravno vodi u još veću svađu. Dakle, vrijeđanjem zaista nećete postići ništa. Nećete riješiti problem zbog kojeg ste se svađali, a pomirbeni seks kojem ste se nadali  nakon svađe sa svakom vašom izgovorenom riječi sve je dalje i dalje…

Prošlost. Moja prijateljica priznaje da svaki put prilikom svađe sa svojim mužem, u nedostatku argumenata izvlači van prljavo rublje iz njihove davne prošlosti. Ne znam kako bih reagirala da sam na mjestu njenog muža, ali probajmo… Zamislite da ste jednom davno napravili nešto čime se baš ne ponosite i da ste to priznali svojoj boljoj polovici. I da, ona vam je “oprostila” ali nije zaboravila i nema dana da vam to ne nabije na nos. Nesnošljivo, jel da? Dakle prestanite. Odmah. Sigurno ste oboje zbog toga proveli more besanih noći, i ako ste se već jednom iz kojeg god razloga odlučili da pređete preko toga i oprostite, onda to više ne spominjite jer jednostavno nije fer.

Rodbina. Ovdje prije svega mislim na roditelje. Vaš dragi nije kriv što je njegova mama dosadna, što sve najbolje zna i što misli da bi se prava nevjesta trebala buditi u šest sati ujutro da susjedi vide da je posteljina na prozoru. Nije kriv što je njegov tata “stara škola” i što misli da ste zato što radite i izlazite sami vikendom, neodgovorna žena i majka. Niste se udale za njegove roditelje već za njega, i zato se nemojte zbog njih ni svađati jer ih ionako ne možete promijeniti.  Došli su s  njim u paketu i jednostavno ih morate prihvatiti (to vam je kao onaj sitni tisak na reklami koji nikad ne čitamo..:)).

Eto. Definitivno postoji još milijun stvari koje bih vam mogla nabrojati… Ali znate ih i sami, nisam ja otkrila toplu vodu… :) Za kraj samo jedna dobra stara poslovica: “Ne čini drugom ono što ne želiš da drugi čini tebi”. Pozdrav!

Rosana Grubišić

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *