Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Glamour.hr pokreće humanitarne akcije

sapica1Iako je ovo doba recesije i svima nam je teško, Glamour.hr je odlučio krenuti u niz humanitarnih akcija prikupljanja donacija za azile i udruge za nezbrinute, napuštene, zlostavljanje i ostavljene životinje. Prva na našoj listi je Udruga Šapica iz Zaprešića s kojom smo i razgovorali o stanju u azilu. Udruzi je potrebna svaka pomoć, od volontera koji će doći i pomoći oko pasa, udomitelja – stalnih ili barem privremenih, donacije hrane, dekica, ogrlica, vodilica te finacijske donacije. Svaka pomoć je dobro došla. Za sve informacije obratite se na mail : suzana.svecnjak@gmail.com ili na mail od udruge : sapica@sapica.hr i sapicahr@gmail.com.

Humanitarna akcija za Udrugu Šapica traje do 01. ožujka 2013. i nadamo se da ćemo im pomoći koliko god možemo.

Glamour.hr: Možete li nam reći kakvo je stanje u azilu?

Udruga Šapica: Azilski prostor je znatno poboljšan i unaprijeđen u odnosu na 2006. kada su se Šapice aktivno uključile u zbrinjavanje životinja koje se u njemu nalaze.

Udruga Šapica nije vlasnik infrastrukturnog objekta već u suradnji s Veterinarskom stanicom Zaprešić koja je vlasnik azila Dubravica sudjelujemo u zbrinjavanju životinja. Prije svega, naš rad se odnosi na osiguravanje održivog životnog standarda i uvjeta – hrana, zaštita od repelenata, čišćenje i uređivanje, njega životinja, oglašavanje i udomljavanje (sve životinje se pravno udomljavanju preko Udruge Šapica).

Također, o štićenicima se brinu i dva radnika u azilu – svaki dan hrane, šetaju pse, čiste i peru boksove, a tu su još i dodatni infrastrukturni radovi po azilu kako bi se omogućio što kvalitetniji smještaj.

No, i dalje su potrebna dodatna unapređenja infrastrukture budući da je štićenika svakim danom sve više, veliki broj štićenika traže posebnu skrb – skotne kuje ili kuje dojilice s malim štencima, stariji psi te psi sa zdravstvenim problemima.  Na tom tragu uvijek su nam potrebne i donacije građevinskog materijala kako bi se prostor prilagodio svim potrebama štićenika i osigurao što kvalitetniji smještaj do udomljenja.

Glamour.hr : Koji su Vam najveći problemi s kojima se susrećete?

sapica2Udruga Šapica: Znatan broj napuštenih životinja i dalje je najveći i kronični problem Šapica. Razlozi napuštanja su sljedeći: uslijed odlaska na godišnje odmore nesavjesni vlasnici kućnih ljubimaca masovno ih napuštaju, brojna legla štenaca i mačića jako često bivaju iskrcana” pred vrata azila te posljednji, užasavajući razlog – napuštanje starog kućnog ljubimca jer je dosadio, jer je star i nezanimljiv, čak i bolestan, i potraga za novim štencem ili mačićem.

Tijekom cijele godine Šapice se, također, bore s kroničnom nestašicom volontera.

Glamour.hr: Biste li nam mogli reći neki prosjek zbrinutih životinja u jednoj godini?

Udruga Šapica: Godišnje, otprilike, pod skrb Šapica dođe oko 250 životinja. Nažalost, od početka djelovanja Udruge Šapica primijećen je rast od čak 20% životinja godišnje koje bivaju napuštene od prethodnih vlasnika. Trudimo se sve životinje i udomiti te smo 2012. zaključili s 205 udomljavanja. Iako se svake godine bilježi sve veći broj udomljavanja, taj broj nažalost ne prati još veći broj napuštenih i neželjenih životinja.

Glamour.hr : Je li istina da za vrijeme godišnjih odmora ima najviše napuštenih životinja?

Udruga Šapica: Apsolutno, kako smo već naveli u prvom pitanju. To je kronični problem s kojim se suočavamo svaki put za vrijeme godišnjih odmora. Smatramo da se samo kvalitetnim educiranjem građanstva i upućivanjem na neka druga, kvalitetnija i humanija rješenja (primjerice, privremena čuvanja, hoteli za kućne ljubimce) taj problem može i riješiti. Također, nužno je upozoriti da se napuštanjem kućnih ljubimaca krši Zakon o zaštiti životinja, a kazna iznosi i do 10000 kn.

Glamour.hr: Koja su osnovna pravila koja svaki udomitelj životinja mora znati?

Udruga Šapica: Kućni ljubimac nije igračka. On je živo biće sa svim potrebama kao i čovjek. Uz osnove životne potrebe kao što su hrana, voda i krov nad glavom, kućni ljubimac traži pažnju, njegu i ljubav.

Kućni ljubimac je obveza. Prosječna starosna dob kućnog ljubimca (psa i mačke) je od 12 do 15 godina. Potrebno je voditi računa o zdravlju svog ljubimca, svake godine obavezno ga cijepiti protiv bjesnoće i zaraznih bolesti, te u slučaju bolesti pružiti mu veterinarsku njegu i liječenje.

Naglašavamo važnost kastracije!

Statistike pokazuju da je prosječan životni vijek kastriranih zivotinja dulji od nekastriranih za dvije do tri godine i da su u tom životnom vijeku boljeg zdravlja. Kastracija sprečava razvoj mnogih zloćudnih bolesti (tumora mliječnih žlijezda, gnojnu upalu maternice ili piometru, tumor testisa I bolesti prostate). Postoje i neke druge bolesti koje se kastracijom mogu spriječiti ili ublažiti (npr. alergije, hormonski uvjetovan dijabetes…). Kastriranjem se pod kontrolu stavljaju i teške smrtonosne bolesti kao što su mačja imunodeficijencija (Feline Immunodeficiency Virus – FIV) poznatija kao mačja sida i mačja leukemija (Feline Leukemia Virus – FeLV).

I na kraju ne smije se smetnuti s uma da su vlasnici pasa i mačaka (i mužjaka i ženke) jednako odgovorni za sve novorođene štence i mačiće. Ovo znači da postoji i etička odgovornost za svakog štenca ili mačića koji neće biti udomljen! Neželjeni potomci NISU odgovornost NEKOG DRUGOG, već upravo tih vlasnika. Preuzeti odgovornost za ponašanje svog ljubimca nužno je i isključivo za svakog vlasnika. Odgovorno ponašanje spriječit će mnoge neželjene situacije i zloćudne bolesti, a vlasnici i a ljubimci vodit će kvalitetan suživot.

sapicaevent610

Glamour.hr : Čega vam najviše nedostaje ?

Udruga Šapica: Volontera!

Hrane za štićenike, posebice za štence i životinje koje su pod posebnom prehranom (dijetna prehrana ili visokoproteinska za kuje dojilice ili bolesne životinje). Sve vrste prekrivača – deke, plahte, ručnike.

Glamour.hr: Imate li kakvu poruku za naše čitatelje?

Udruga Šapica: Poštujte živote svojih kućnih ljubimaca. Ne zaboravite da su i oni živa bića koja traže (i zaslužuju) vašu ljubav i pažnju.

Moto Šapica je:  Spasi! Upoznaj! Usreći! Udomi!

Ukoliko ste u potrazi za ljubimcem potražite nas na www.sapica.hr ili Facebook stranici.

Kontakt telefoni: 098 521 803, 095 926 3234, 099 456 4260, 097 766 8216.

Mail: sapica@sapica.hr i sapicahr@gmail.com.

One Response to Glamour.hr pokreće humanitarne akcije

  1. Dubravko Sorić Veljača 14, 2013 at 4:34 pm

    Mali doprinos ovoj temi – izgubljeni i pronađeni psi http://izgubljenpas.com

    Odgovori

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *