Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Prekidi: kako pokupiti slomljene komadiće srca s poda?

Oporavak nakon prekida duge veze može biti toliko bolan i izazovan da se osjećamo kao mazohisti dok samo razgovaramo o tome.

Međutim, upravo razgovorom, slušanjem i pomaganjem drugima iskreno i korisno pomažemo sami sebi nakon prekida.

slomljeno-srce-broken-heart

Bez obzira da li ste znali da je vrijeme za prekid ili niste imali pojma da će do njega doći, bez obzira jeste li vezu okončali vi sami ili je odluka bila zajednička, postoje određeni aspekti našeg života za koje nismo ni svjesni da su se oblikovali po našoj vezi. To obično shvatimo onda kada više nismo u spomenutoj vezi.

Moguće je da vaš ljubavni partner nije bio netko koga ste samo romantično voljeli, već i vaš najbolji prijatelj.On ili ona je bio/bila netko kome ste odlazi zbog više manje svega i svačega, vaš prvi broj kojeg ste zvali i u tuzi i u sreći, a sada se sve to mora promjeniti.

Nije bitno jeste li bili spremni za prekid ili ste jednostavno bačeni u ovu novu životnu situaciju, razmislite o sljedećem: kada se za pet godina osvrnete na trenutno razdoblje u životu, razdoblje u kojem ste primorani s poda kupiti razbijene komadiće vašeg srca, bit će lijepo znati da ste sve to prošli s ponosom i poštovanjem – prema sebi.

Dopustite si da oplakujete gubitak (iz pravih razloga). Nakon prekida jedino što želimo je… ništa zapravo. Sjediti u staroj piđami umrljanoj čokoladom i utapati se u moru vlastitih suza i žaljenja. I znato što? To je posve ok! Bitno je da ne poričete ono što osjećate već da sve svoje osjećaje pustite da isplivaju na površinu. Doslovno. Jednoga dana, kada posve pređete preko ponora zvanog ‘Prekid’, bit ćete sposobni koračati dalje u život bez svih onih zatomljenih osjećaja koji bi mogli u najgorim situacijama početi bujati prema površini.

Osjećajte svoje osjećaje, dopustite emocijama da vas preuzmu, ali znajte kada je dosta. Koliko dugo je predugo? To je osbna stvar, ali mjerilo vam mogu biti i vaši prijatelji. Kada primjetite da su vašim pričama i plakanjem više iživcirani nego što su puni razumijevanja, vrijeme je da se priberete i prestanete pričati (SAMO) o prekidu.

Otkrijte male stvari koje možete – sami. Učvrstiti rasklimana vrata od kuhinjskog ormarića ili sami spakirati teške kofere u auto, svejedno je. Ono što je bitno je da takve situacije ne gledate kao povod da vam vaš bivši počne nedostajati, već kao avanturu koju ćete dovršiti sami i sami postići željene rezultate. Čestitajte sebi u trenucima koji vam dopuštaju da osjetite svoju nezavisnost i samostalnost.

Ponekad, čineći ovakve male bezazlene stvari, ne osjećamo poticaj kakav smo mislili da ćemo dobiti. No bez obzira na to, samostalni odlazak u dućan i kuhanje večere dok ste sami sa sobom (i čašom finog crnog vina, ako smijemo dodati) su male, ali vrijedne pobjede! Upravo se na takve sitne pobjede trebate fokusirati i iskoristiti ih kao poticaj da dođete k sebi kad god vas obuzme beznađe ili tuga zbog prekida.

Radite sami stvari koje ste voljeli raditi u paru. Primjerice, vi i vaš bivši puno ste putovali i oboje ste iznimno u tome uživali. Zašto biste se odrekli nečega što volite samo zato što uz sebe više nemate osobu s kojom ste to najčešće radili? Zašto, recimo, ne biste spakirali kofere i uputili se prijateljici ili rodbini koja živi u inozemstvu? Bitno je prihvatiti aktivnosti koje ste nekoć radili s bivšim kao nešto što možete raditi i sami. Ne morate se oslanjati na nekoga drugoga da biste bili uspješni – u bilo čemu.

Prestanite pratiti svog bivšeg na društvenim mrežama. Napravite si uslugu i jednostavno prestanite to raditi. Ne morate ga izbrisati, ali ograničite si pristup njegovim objavama.

Prekinuli ste što znači da oboje pokušavati krenuti dalje sa svojim životom i uživati što je više moguće. To je posve očekivano jednako kao i slike na Facebook-u na kojima on s nekim novim ljudima radi stvari koje je radio s vama. To je nepotrebna injekcija boli.

Opsjednuti ste djevojkom sa njegove slike? Moguće da su samo prijatelji, ali vi se sigurno ne ćete zadovoljiti samo takvom pretpostavkom pa ćete provesti cijeli dan pokušavajući saznati tko je ona i što su oni. Jeste li sigurni da vam treba upravo to – opsjednutost nepoznatim ljudima i dani dodatnog očaja u kojima pokušavate hakirati i NASA-ine kompjutere kako biste saznali tko je ta vitka plavuša koja se smješka uz vašeg bivšeg? Reći ćemo vam još samo jednom, kratko i jasno: prestanite pratiti bivšeg na društvenim mrežama!

Mel

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *