Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

187. Samoborski fašnik

Jučer je u kinu Europa u Zagrebu održana i druga konferencija u povodu 187. Samoborskog fašnika.

Maskote Samoborskog fašnika, Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal Štef, predali su zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba, Jeleni Pavičić Vukičević, pozivnicu za gradonačelnika Milana Bandića , za dolazak na 187. Samoborski fašnik ali i potražili azil u Zagrebu ako ove godine padne Fašnička vlast 12.veljače, što im je zamjenica gradonačelnika i obećala. Zamjenica gradonačelnika pozvala je i sve Zagrepčane na dobar provod koji uvijek nudi Samoborski fašnik.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, već se pomirio s tim da će se odmarati 12 dana, a fašničku vlast podsjetio da im ovaj put ostavlja punu blagajnu. Uz poziv Zagrepčanima na samoborski fašnik, gradonačelnik Beljak podsjetio je na njegovu višestoljetnu tradiciju, kojoj nema konkurencije.

187. Samoborski fašnik počinje u petak, 1. veljače, a brojni i raznovrsni programi bit će organizirani u dva vikenda te sve tradicionalno završava spaljivanjem Fašnika i velikim vatrometom na Pokladni utorak 12. veljače, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Samobora, Zdravka Škugor Ferdebar. Ove su se godine posebno pripremili i brojni samoborski ugostitelji, koji u fašnički uređenim lokalima, nude i zabavu uz živu glazbu, balove pod maskama, izbor i nagrade za najbolje maske te posebne programe za djecu, a na konferenciji za novinare su neki od njih: Samoborska pivnica, Gabreku 1929, Restoran Pri staroj vuri, Kavana Livadić, Restoran Samoborska klet, Restoran Zeleni papar i Slastičarnica U prolazu, predstavili tradicionalne fašničke gastro specijalitete, a vinari Marijan Žganjer, Zdravko Župančić, OPG Pavlin, Igor Jaić, Božo Franceković samoborske bermete, rakije i vina.

 

187.Samoborski fašnik će u nedjelju, 3. veljače dočekati 30-milijuntog posjetitelja, kojega uz dva fašnička kostima, čeka i 30-tak drugih sponzorskih nagrada.

Posljednjih devet posjetitelja dobit će u ruke kupone, koji će im osigurati krafnu i čaj, a posjetitelj koji bude 30-milijunti, bit će od strane fašničkih pomoćnika izveden na pozornicu, gdje će mu biti uručene prikladne vrijedne nagrade organizatora i sponzora. Glavna nagrada bit će par fašničkih kostima, koje će pokloniti web shop www.kostimi.hr te drugih 30 nagrada fašničkih sponzora.

 

Predstavljen je i fašnički list Ričet z domače kujhne.

Od 1860. godine samoborski fašnik organizira Josip Kompare, čije su šale, bilježe kroničari, često bile politički obojane. Kompare je uveo i “alegorijska” kola u maskirane povorke, koja su satirički  komentar aktualnih društvenih zbivanja, a taj se običaj održao do danas i njeguju ga samoborski mjesni odbori u svojim fašničkim povorkama. Fašničke “spelancije” Kompare je smišljao cijele godine, a izgovarao ih je s pozornice na gradskom trgu gotovo trideset godina, pa je često imao problema s vlastima, a 1884. mu je zabranjena maskirana povorka. Napisao je i objavio knjigu uspomena “Ričet iz domaće kuhinje 1860-1880″, koja je prava antologija Kompareova humora. Njegovu tradiciju nastavlja Ogranak Matice hrvatske Samobor, koji svake godine za fašnik izdaje svoj satiričko – humoristički list istoga naziva.

 

187. Samoborski fašnik možete pratiti na internet stranici www.fasnik.com te na
Facebooku-www.facebook.com/SamoborskiFasnik,
Twitteru-https://twitter.com/SamoborFasnikHR,
Google+ https://plus.google.com/u/0/112466776263726364046/posts,
i službenom You Tube kanalu http://www.youtube.com/SamoborskiFasnikHR.

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *