Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Povijest vibratora

vibrator_4Sprava koja je ženu definitivno oslobodila arhaičnih, patrijahalnih stegova, koja joj je omogućila da se jednog dana prihvati feminističke borbe, nije veš mašina, nije ni usisivač, nije mikrovalna ili toster. To je – vibrator. O tom maloj spravici velikih karakteristika danas se navodno zna sve. Društvo koje grozničavo troši, nestajanje granica u smislu trgovine i proizvodnje omogućilo je da budemo u stalnom fokusu ciljane publike raznih sex- shopova, manje ili više stiliziranih.

Tehnologija napreduje, izumitelji su sve više kreativni i inovativni, pa se na tržištu danas može naći I vibrator koji svira, odnosno pjeva, vibrator koji je, prema potrebi, i mobitel, vibrator sa slikom željenog muškarca itd. U komunistička vremena, žene koje bi danas nazvali pohotnima i sumnjivog morala, odlazile su u Trst da kupe tu spasonosnu spravicu. Druga adresa bila bi Minhen.

Danas je dovoljno dva klika na internetu i vibrator je vaš. Neki seksolozi smatraju da je vibrator jedna od rijetkih, istinskih stvari koje integriraju planetarno čovječanstvo. Moguće da je da je ta teza mnogima karikirana, ali to još uvijek ne negira činjenicu da je vibrator u našim domovima postao nešto kao goblen, kao memoari Stjepana Mesića ili zidni calendar. O tome više i ne razmišljamo, ta mala, moćna spravica dobila je zasluženi status u društvu, u medijima, u masovnoj kulturi I privatnoj komunikaciji, I tako definitivno napustila odaje mistike, mraka ili kriminala.

vibrator_2Povijest vibratora nadasve je zanimljiva. Rekao bih čak da moderne žene nisu fer prema njegovom izumitelju. A riječ je o britanskom doktoru Josephu Mortimeru Granvillu. On je 1883 godine izumio prvi vibrator koji bi se mnogima danas činio smiješnim ili čudnovatim. U njegovoj upotrebi, međutim, bilo je podosta problema, naprosto je bio prevelik i nimalo lak za svrsishodno korištenje. Kronologija nastanka vibratora upućuje nas na to da je određene vaginalne masaže preporučivao i Hipokrat, i to za histerične žene. Naime, seksualna potreba žene, uključujući i oblike seksualne frustracije, definirala se dijagnozom Hysteria, a ono što bi uslijedilo imalo je termin ” hysterical paroxysm ” .

Mi to danas nekako ljepše kažemo: orgazam. Te pradavne masaže bile su čista manufaktura. Radile su se rukama, uz pomoć nekih sredstava lukretivnih svojstava.

Nitko ne bi pomislio da u Muzeju znanosti, u Americi, ima izloženo 40 primjeraka raznih vibratora. Fenomen vibratora zaista je star, prestar. Neki su mišljenja da je preteča svih korisnica današnjih vibratora čuvena Kleopatra. Početkom 4. stoljeća rimski i grčki filozofi mnogo su pisali o ” histeriji ” kod žena. U 19.stoljeću, kad su započeli prvi ” tretmani “, bilo je mnogo etičkih problema. Masaža se smatrala medicinskim tretmanom, a posebno su bile oštećene neudate gospođe, one nisu ni mogle dobiti ” tretman “.

Vibrator je, sada je to već neosporno, uradio pravi “boom” na svjetskom tržištu i valorizacija tog proizvoda svakako uključuje ne samo seksualni aspect, nego i sociološki, socijalni, psihološki, društveni, estetski, pa i politološki. Ništa i nikad ženi nije pružilo tako i toliko lakoće, uživanja, sreće, samostalnosti i samopouzdanja, kao što je to učinio vibrator.

vibrator_3Vibrator koji koliko- toliko nalikuje današnjima, patentiran je prije usisivača ili električne pegle. Tvrtka Hamilton Beach of Racine plasirala je ” first held vibrator ” na tržište daleke 1902. godine. Narednih godina žene su mogle poštom naručivati svog novog intimnog prijatelja, a te usluge pružale su im kompanije Modern Priscilla, Womens Home Companion i Needlecraft. Uslijedile su i prve kampanje, tvrdilo se da vibrator promovira “život, snagu i ljepotu “. Prvi slogani glasilu su : Vibrate your body and make it well ili You have no right to be sick. U literaturi Cheltenham Science Festivala ima podosta zanimljivih obrada ove teme, uključujući i tehnologiju, design, medicinu i socijalni kontekst.

Prema međunarodnom katalogu, izbor za žene (i muškarce !) jeste raskošan: nudi se Clitoral verzija, često zvana “back massagers “, zatim Dildo (najčešće izrađen od plastike ili silikona), pa Rabbit (sa varijantama Jackrabbit ili Rampant Rabbit) koji stimulira vaginu i klitoris. Slijedi G-spot, pa Egg, Pocket rocket, Undercover, anal vibrator, Butterfly, Dual Area vibrator, Triple area vibrator, fashion vibrator, luxury… Da skratimo: ima tu za svakoga, za svaku, ponešto. Treba samo izabrati. Kao i u svemu, i ovdje postoji druga strana. Glasne su kritike na ovu temu, mnogi smatraju vibrator nehumanim.

Papa se još nije decidirano izjasnio o tome, ali kritičari vibratora naprosto smatraju da nešto nije u redu sa vama, ako ga koristite.

Trebali bi imati želju, potrebu i spremnost voditi ljubav sa svojom partnericom, bez upotreba ” mašina “. Ova kritika modernijeg je datuma, i podrazumijeva činjenicu da je svepristuna spravica savim uobičajeno prisutna i u spavaćim sobama bračnih parova.

Bilo kuda – vibrator svuda

Oni koji žele se iscrpnije informirati o ovom fenomenu današnjice, neka se potrude doći do sjajnog dokumentarca ” Pussy at play ” Tristana Taormina, ili ” Passion and Power : The Tecnology of Orgasm “. Ovaj posljednji režirali su Wendy Slick I Emiko Omori, a prema knjizi Rachel. P. Maines The Tecnology of orgasm : Hysteria, the Vibrator, and Womens Sexual Satisfaction. Uglavnom, gomila dokumenata govori o ovom fenomenu, a svakako treba izdvojiti i knjigu 100 Of The Best Vibrators In The World.

VibratorsOd početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, vibratory i ostale sex igračke postale su kudikamo vidljivije u tzv. Mainstream javnoj kulturi. Nekako je embrio toga bilo otvaranje Condom Nation shopova u New Yorku, odnosno Good Vibrations u San Franciscu,da bi se poslije sve začinilo slatkasto-feminiziranom serijom Sex and the City.

Kompanije kao Jimmyjane inicirale su industriju modnih i luksuznih vibratora koji korisnicu znalački vezuje sa, na primjer, poznatom celebrity osobom. Sex trgovine su od “back street ” pozicija prešle na udarne točke “high streeta.“ Ključni doprinos u jedinoj revoluciji u kojoj svi uživaju, dao je britanski lanac Ann Summers. Ta je tvrtka postala gotovo nezaobilazan simbol erotskih pomagala, sredstava, erotizirane odjeće i svega što nabujala mašta može smisliti, a kapitalistički moćnici tehnoški finalizirati. Kad smo već kod Velike Britanije, vrijedi napomenuti da je najveći sajam erotike upravo u Londonu. Nedavno je održan i organizatori zadovoljno trljaju ruke zbog rekordne posjete i punih blagajni. Na londonskom sajmu moguće je vidjeti predstavnike svih društvenih slojeva.

Vrijeme čini čuda, streloviti razvoj industrije vibratora učinio je da danas postoje i kolekcionari vibratora. Oni razmjenjuju mišljenja, iskustva, informacije, druže se I nastoje zamijeniti svoje duple primjerke za one rijetke koje nemaju.

Blažo Davidović

 Igra darivanja

vibratorRazveselite samu sebe i iznenadite svog partnera. Začinite svoj seksualni život ovim jedinstvenim pokolonom. Darujemo vam glamurozni vibrator Pigalle Sexy Shopa. Sve što trebate napraviti ako želite osvojiti nagradu je napisati nam kako vi zamišljate svog idealnog partnera. Najorginalniji odgovor osvojit će luksuzni vibrator.

Igra darivanja traje do 22.12.2014.

Sretno svima!

2 Responses to Povijest vibratora

  1. Maja P. Prosinac 9, 2014 at 2:41 pm

    Muškarce biram kao pića. Ne po imenu i izgledu, već po ukusu i osjećaju koji daju :) idealan partner bi bio onaj koji ti ne da da spavaš s kojim je seks bolji od ljubavi :)

    Odgovori
  2. scalia Siječanj 14, 2015 at 1:34 am

    Svoga idealnog muškarca zamišljam kao sebe u muškom obliku

    Odgovori

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *