Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Mala zemlja za veliki odmor

SlovenijaSlovenija se prostire na samo 20.273 km2. Slovenija je primorska i podalpska država na jugu Srednje Europe, koja na zapadu graniči s Italijom, na sjeveru s Austrijom, na sjeveroistoku s Mađarskom, na istoku i jugu s Hrvatskom, a na jugozapadu ima izlaz na Jadransko more. Slovenija se nalazi u Srednjoj Europi na dodiru Alpa, Dinarskog gorja, Panonske nizine i Sredozemlja.

U Sloveniji živi oko 2 miliona stanovnika. Glavni i najveći grad Slovenije je Ljubljana koji je ujedno političko i kulturno središte Slovenije.

Grad leži na rijeci Ljubljanici. Stara jezgra grada najbolji je primjer baroknog razdoblja u čitavoj srednjoj Europi. Zanimljvo je da naselje u tom prekrasnom gradu, pod nazivom Emona, još uvijek postoji na istom mjestu, još iz vremena rimskog carstva.

Grad je to kulture, brojnih kazališta, muzeja i galerija, ponosi se i jednom od najstarijih filharmonija na svijetu. Ljubljana je grad koncerata i različitih priredbi, znanstveni i univerzitetski centar i grad brojnih poslovnih susreta. Ljeti se brojne kavane i restorani prošire na otvoreno, na obale Ljubljanice, te na trgove starog gradskog jezgra. Zbog svoga geografskog položaja, Ljubljana je izvrsno polazište za otkrivanje raznolikih lica i ljepota Slovenije.

Upoznati Sloveniju znači biti među ljudima u gradovima i na selu, i biti sam u netaknutom zelenilu prirode.Najlakši način za izgradnju mozaika zemlje je vidjeti sve glavne destinacije, upoznati se s mještanima i isprobati hranu i piće. Doživjeti Sloveniju je doslovno na dohvat ruke, dovoljno je prepustiti se svojim osjetilima.

Slovenija je zemlja koja vrvi od prirodnih i kulturnih znamenitosti. U toj zemlji, zbog njenog savršenog geografskog položaja, možete uživati u skijanju na planinama, ljetovanju na moru, možete se relaksirati u modernim spa i wellness lječlištima ili pak uživati u turističkim farmama i agroturizmu.

Osim obaveznog posjeta glavnom gradu i njegovoj staroj jezgri predlažemo da posjetite i slovenske prirodne znamenitosti.

Škocjanske jame

Najatraktivnija špilja u Sloveniji koja je pod zaštitom UNESCO-a od 1986. Ova špilja se sastoji od podzemnih tunela, rudnih otjecanja, mnoštva malih jezera,špiljskih dvorana, podzemnih klanaca. Formiranje špilje održan je u izvornomkraškom području, po kojem je krški fenomen dobio svoje ime.

Bledsko jezero je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Sloveniji. Jezero glacijalnog porijekla okružuje mali otok. Na otoku u sredini jezera se nalazi crkva koja datira iz 15. Legenda kaže ako zamislite želju i pozvonite na zvonik crkve, želja će vam se ispuniti. Zanimljivo je da posjetite jezero posebnim brodom, po imenu Pletna. U ljetnom vremenu, Dvorske kupke, poznate po vrhunskoj kvaliteti vode, otvara svoja vrata za javnost. U hladnim mjesecima, jezero se zaledi i može se klizati.
Bohinjsko jezero jedan od brojnih prirodnih znamenitosti koje pripadaju Nacionalnom parku Triglav. Bohinjsko jezero obuhvaća 318 hektara površine, najveće je jezero glacijalnog porijekla u Sloveniji. Kada je dovoljno toplo, jezero je pogodno za kupanje, ali i klizanje tijekom zimskog razdoblja.

Portorož – je gradić na slovenskom primorju sa oko 2 000 stanovnika. Portorožje izrazito turističko naselje s brojnim hotelima, marinom, i malom međunarodnom zračnom lukom. U blizini grada nalaze se nekad poznate Sečovljaske solane.

Sečovljaske solane – Napuštene solane proglašene su pejizažnim parkom 1989.g. Danas je to osim obavezne turističke rute i utčište mnogih vrsta ptica i biljaka. U solani se nalazi muzej koji prikazuje 600 godina staru tradiciju prozvodnje soli.

Vinske ceste – Povezuju tri najljepše regije vinogradarskog područja povezanih oko biljke koje zahtjeva puno ljubavi, pažnje i sunca. Vinovu lozu su prije nekoliko tisuća godina na područje Slovenije donjeli Iliri i Kelti, oni naučili uzgajati grodže od starih Rimljana.

Maribor se može pohvaliti sa najstarijom vinovom lozom na svijetu, koja još uvijek nosi plod svake godine. Tradicija i kvaliteta očituju se u slovenskim vinima koja su među najboljima u svijetu. Prostrani vinogradi koji se od ruba grada penju po mariborskim brežuljcima prošarani su s više od 50 kilometara vinskih cesta. Na njima su brojna turistička gospodarstva i vinotoče.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: slovenski

Religija: kršćanstvo (60 posto stanovništva), islam, pravoslavci, druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)

Valuta: euro (€)

Viza: nije potrebna.

Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.

Kada putovati: Kad god poželite

Smještaj: Za svaki džep, a za svačiji ukus. Ova izjava svakako se odnosi na smještaj u Sloveniji. Ako se želite razmaziti, odaberite hotel, ali ako cijenite ljudski kontakt sa lokalnim stanovništvom, pravi izbor su gostionice, pansioni ili privatne sobe. Ostavite grad iza sebe, i opustite se na turističkim farmama. Kampovi će zasigurno osigurati izravan kontakt s prirodnim zelenilom, dok je poseban smještaj za planinare i bicikliste u dolinama i planinama.

Restorani: Slovenija nudi iznimno širok raspon restorana koji zadovoljavaju i najzahtjevnije goste. Ukusna hrana je dostupna po vrlo povoljnim cijenama.Kulinarski užitak slovenskih jela i kvalitetnih slovenskih vina samo su dio onoga što se nudi. Također možete ručati u stilu restorana koji nude talijanske, srpske, francuske, međunarodne i razne azijske kuhinje.

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *