Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Predstavljamo: Vjekoslava Bach

Na prestižnom izboru ljepote Queen of Croatia for Queen of the World koji se održao u srijedu na bazenima prekrasnog hotela Luna Island na Pagu, imali smo priliku porazgovarati sa novinarkom, televizijskom voditeljicom, urednicom i bivšom manekenkom Vjekoslavom Bach koja je ove godine bila član žirija Izbora. Evo što nam je otkrila o svojim manekenskim početcima, poslovnim strastima te iskustvima ispred i iza kamere.

Glam.hr: Nalazimo se na izboru za Kraljicu Hrvatske. Kako je započela suradnja izbora Kraljice Hrvatske i Zagrljaja ljepote?

Vjekoslava Bach: Naša dugogodišnja suradnja, dakle, između same direkcije izbora Kraljice Hrvatske i Zagrljaja ljepote traje zapravo koliko sam Izbor i postoji. Inače mogu reći da sam jedan od pionira manekenstva Sanje Popović. Nju poznajem preko 20 godina. Ona je mene praktički odgajala u tom manekensko estradnom smislu. Mogu slobodno reći da mi je bila mentorica i da veliki dio svog uspjeha mogu pripisati njenoj školi ponašanja pred kamerama, ponašanja u javnosti i ponašanja na estradi. Naša ljubav i dalje traje i sad me napokon pozvala da malo odmorim i da ne radim, da ne vodim program. Bit ću u žiriju, što mi je baš drago, zadovoljstvo i čast i još smo pripremili i malu pjevačku točku pa ćemo vidjeti kako će sve to ispasti.

Glam.hr: Što ćete nam otpjevati?

Vjekoslava Bach: Otpjevat ću jednu svoju pjesmu koja je pokupila čak i internacionalnu nagradu prije nekih šest godina. Pjesma se zove „Piši propalo“. Eto, malo ćemo će zabaviti.

Glam.hr: Vratimo se na početak. Rekli ste da ste bili pionir manekenstva. Kakva su Vaša iskustva?

Vjekoslava Bach: Bilo je teško. Tad je naravno postojala modna scena, pričamo o sredini ’80-ih godina, i neka krovna institucija bila je UMAH fashion koju je kasnije preuzela Regina. Tada je Sanja Popović otvorila svoju agnciju i ja sam jedan od njenih pionira. Bila sam klinka, ali smo to vrlo profesionalno radili. Tada je počeo rat i imali smo ne znam ni sama koliko humanitarnih revija i sve što smo radili zapravo se odvijalo pod sirenama i ratnim uvjetima, skupljali smo novce za izbjeglice, posjećivali ranjene branitelje. Tako da i dan danas ponosno prijateljujem sa braniteljima i nedam da mi nitko dira taj moj mali dio svemira, a to su branitelji koje i dan danas posjetim u Savskoj, sjednemo i popijemo kavu te se sjetimo lijepih vremena kad sam im ja kao manekenka pomagala. Tad sam imala nekih 18 godina, tu negdje…

Vjeka3Glam.hr: Međutim, umjesto manekenske karijere, krenuli ste u novinarske vode?

Vjekoslava Bach: Da. Manekenstvo mi je pružilo zabavu i stekla sam nekakvu sigurnost na sceni.

Glam.hr: Mankenke obično povezuju s nogometašima…

Vjekoslava Bach: Ha, ha, ha, ja nisam bila takve sreće!

Glam.hr: Dakle umjesto nogometaša odabrali ste upisati Filozofski fakultet gdje ste diplomirali Kroatistiku te ste ustvari profesorica hrvatskog jezika, a završili ste u novinarskim vodama. Kako se sve to skupa odvilo?

Vjekoslava Bach: Dobila sam posao na televiziji. Paralelno sam s tim mankekenstvom koketirala sa televizijom na tadašnjem programu Z3. Sve je to bila dobra zezancija. Pričamo o ratnom periodu, ja sam imala 17 godina kada sam dobila posao na televiziji. Malo pomalo, otvorila se prva privatna televizija OTV i tadašnja garnitura, gospodin Branko Uvodić i gospodin Ljudevit Grgurić  Grga, koji su tada bili čelni ljudi te televizije, su mi dali priliku da realiziram svoj scenarij koji sam nazvala Zagrljaj ljepote. Kroz to manekenstvo naučiš dosta o modi, šminki i frizurama i to je zapravo preslika mog Zagrljaja ljepote. Zagrljaj ljepote je moj nekadašnji život. Mi smo barem jednom tjedno nosili reviju i bili pod teškom šminkom i tu nešto naučiš, a ja sam htjela to prenijeti gledateljicama. Moram se pohvaliti da sam tada dobila nagradu Večernjeg lista kao najmlađa urednica ikada. Imala sam 20 godina kada je moj scenarij prošao kao dobar scenarij za Zagrljaj ljepote, a 21 godinu kada je emisija krenula.

Vjeka2Glam.hr: Emisija traje već više od 20 godina što je iznimno veliki uspjeh… Imate li kakav savjet budućim kolegama novinarima?

Vjekoslava Bach: Emisija je krenula 15. listopada 1994. godine. Savjet bi bio: najprije izgradite svoj stil i budite ustrajni u tome. Ja znam da se moj stil ne sviđa mnogima, ali isto tako postoje i mnogi kojima se sviđa. Želim reći da treba raditi na tome da smo jedinstveni i posebni, unikatni po bilo čemu; bilo da je to frizura, način odjevanja, način na koji se ponašaš… Nikako ne biti nečija kopija, to je moj savjet. A što se tiče same šminke i higijene, ja tu uvijek propagiram samo čistoću. Mala tajna koju mi je rekla jedna stara kozmetičarka: svi ovi tonici za lice su super, međutim, voda i jedan fini medicinski ili neutralni sapun čisti svaku šminku. To je osnova svega.

Glam.hr: Ispred kamere ste 24 godine. Kakav je to osjećaj? Kakva iskustva ste stekli?

Vjekoslava Bach: Malo će sad zvučati glupo, ali kada sam počela raditi na televiziji, ja sam se toliko dobro osjećala u tom studiju. Možda zato što sam prije toga bila članica ZKM-a, pa ta gluma, pa to manekenstvo… Dakle, postojalo je jedno glumačko iskustvo . Bilo mi je tako dobro na toj studijskoj stolici pročitati neku najavu, reći nešto, pa sam tu i ostala. Ja u životu nisam ni radila ništa drugo. Samo to. Jedino što je u mom životu konstantno prisutno je glazba.

Glam.hr: Znamo da imate lijepi glas. Kako ste glazbu uklopili u svoj život?

Vjekoslava Bach: U studiju sam kao doma. Iako, ako mi netko gurne pod usta mikrofon sa nekim drugim logom, dakle da nije Zagrljaj ljepote, onda mi je i dan danas trema. Nisam navikla da mene netko nešto pita, već da ja ispitujem.

Glam.hr: Puno ste i ispred i iza kamere, ali također i na pozornici – pjevate i nastupate. Kako ste pomirili te dvije svoje strasti?

Vjekoslava Bach: Pa i jedno i drugo je scenski nastup. Muziku strašno volim i bez muzike ne bih mogla uopće funkcionirati i u svakom segmentu mog života postoji glazba. Čak sam otišla do te mjere da kad sam uređivala kupaonu sve je bilo podređeno tome da se u tuš trebao ugraditi zvučnik. Sve je moralo biti podređeno tome da se nađe vodootporan zvučnik i da sve to funkcionira. Strašno volim glazbu. Voditeljski i urednički posao je kreativan, a glazba je opet kreativna na svoju stranu.

Glam.hr: Kroz ovo sve možemo reći da ste jedna uspješna poslovna žena. Organizirali ste i sajmove ljepote, zar ne?

Vjekoslava Bach: Da, tako je. Ali sve je to srodno. Taj sajam ljepote opet je srodan emisiji. Sve sam ja to sklopila u jednu cjelinu, a horoskopski znak ovan mi nalaže da sam lider. Nije ovan slučajno prvi znak u horoskopu. To je čvrst i jak znak, vatreni smo, izgaramo za svojom strasti, a meni je strast ta kozmetika i moda i muzika, što se pretvorilo u posao.

Glam.hr: Toliko godina ste na medijskoj sceni i bez ijednog trača i skandala. Kako ste to uspjeli?

Vjekoslava Bach: Skandalozna sam samo onda kada se treba dobro posvađati, onda sam brutalna, ali što se tiče ovih nekih muško-ženskih odnosa, o meni se zapravo sve zna i ništa nije tajna. Bila sam svoja i ne padam pod pritiskom zločestih muškaraca, haha.

Razgovarala: Melita Hanžek

Foto: Dražen Komar

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *