Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

ADHD i prehrana

adhdPomanjkanje pažnje i hiperaktivni poremećaj (ADHD – Attention deficit hyperactivity disorder) zahvaća oko 3% djece. Posrijedi su djeca koja lako gube pažnju i ne mogu je dulje zadržati, imaju česte provale bijesa i prelaze s aktivnosti na aktivnost. Iako su bistra, često ne mogu upamtiti informacije jer im za pravilan rad mozga nedostaje neka kemijska tvar (obično norepinefrin).
U novije vrijeme se se sve više smatra da je krivac i prehrana siromašna B vitaminima, s mnogo rafiniranih ugljikohidrata, umjetnih boja i aditiva te namirnica koji sadrže salicilat (bomboni, napitci, paste za zube).
Prehrana kod ADHD-a igra vrlo bitnu ulogu, stoga je vrlo važno obratiti pozornost na sljedeće:

Esencijalne masne kiseline
Omega-3 masne kiseline važne su za rast, razvoj i sazrijevanje moždanog i živčanog sustava. Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama i sadrži dvije kiseline: EFA i DHA. DHA kiselina je ključ za otključavanje dječjeg mozga jer je važna za zdravlje središnjeg živčanog sustava, posebice u razvoju mozga i oka. Studije su otkrile da djeca s poremećajima u učenju, uključujući smanjenje pažnje i hiperaktivne poremećaje, često imaju nedostatak ove masne kiseline.
Riba, laneno sjeme i orašasti plodovi su dobar izvor esencijalnih masnih kiselina. Suplementacija ribljim uljem je najučinkovitiji način kako bi vaše dijete dobilo omjer koji mu je potreban. Esencijalne masne kiseline iz lanenog ulja i sjemena te drugi izvori trebaju duži put pretvorbe u tijelu u obliku najpovoljnijem za iskorištavanje, tako da su oni manje učinkovit izvor.

Vitamin B kompleks
B vitamin povezujemo s poboljšanjem neuralne aktivnosti i smanjenjem stresa, a korisne su za djecu s ADHD-om. Dobri prehrambeni izvori vitamina B su prehrambeni kvasac, jetra, cjelovite žitarice i kruh, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće, lisnato zeleno povrće i soja.

Proteini
Djeca sa ADHD trebaju jesti male porcije proteina tokom dana kako bi izjednačila svoju energiju. Doručak i ručak bi trebali sadržavati proteine iz mesa, ribe, jaja, sira i grahorica. Posluživanje proteinskog obroka ne znači nužno da morate kuhati. Ponudite dijetetu sendvičem sa sirom ili kuhanim jajetom sa integralnim kruhom ili običan jogurt izmiksan sa sezonskim voćem koji će mu dati potrebnu slatkoću. Kroz dan ponudite orašaste plodove i sjemenke.
Ovisno o dobi, djeci trebaju od 24 do 30 grama proteina dnevno, a odraslima 45 do 70 grama.
Jedna šalica kravljeg ili sojinog mlijeka sadrži 7 g proteina, kao i jedno jaje ili komad sira ili mesa.

Kalcij i magnezij
Dajte djetetu čašu mlijeka ili porciju zelenog povrća kako bi dobilo dovoljno kalcija. Kalcij je važan za izgradnju kostiju, a podržava stanične membrane i pomaže živčanom sustavu, posebice u prijenosu impulsa i na taj način bi mogao poboljšati djetetovo ponašanje.
Magnezij ima smirujući učinak na živčani sustav, pomaže u održavanju normalne funkcije mišića i živaca, a sudjeluje u metabolizmu energije i sintezi bjelančevina. Djeca s dijagnozom ADD i ADHD su pozitivno reagirala na dopunu kalcija i magnezija, a oba minerala se prirodno nalaze u mnogim namirnicama. Mlijeko i mliječni proizvodi su glavni izvor kalcija. Ali kalcija ima i u zelenom povrću poput brokule, kelja, raštike, sardinama, sezamovim sjemenkama i bademima. Zeleno povrće poput špinata je izvrstan izvor magnezija, kao i sjemenke, bademi, orasi, banane i cjelovite žitarice.

Minerali u tragovima
Minerali u tragovima su mikronutrijenti koje su potrebni tijelu svakodnevno, ali u malim količinama. Ostali minerali koji će pomoći kod ADHD su cink i željezo. Istraživanja su pokazala da djeca s ADHD-om imaju nisku razinu cinka u tijelu u odnosu na djecu bez ADHD-a. Željezo pomaže regulirati neurotransmiter dopamin i može pomoći djeci s ADHD-om. Minerali u tragovima nalaze se u voću, povrću i proizvodima životinjskog podrijetla, ali mnogi nutricionisti kao najbolje preporučuju nadopunu multivitamina bez dodanog šećera.

Izbjegavajte: šećere
Šećer je za dijete s ADHD propast, jer oduzima tijelu vitamine, minerale, enzime i povećava hiperaktivnost.
Nije bitno koristite li bijeli rafinirani šećer ili smeđi šećer – svi šećeri su jednaki kada je u pitanju njihov negativan učinak na ADHD. Postoji mala prehrambena prednost za neke šećere, primjerice, prešani sok od šećerne trske koja ostavlja vlakna iza sebe, tako da ćete dobiti minerale od biljke. Također, med nudi pelud koji pomaže kod alergija, melasa sadrži minerale u tragovima i željezo, agava se metabolizira sporije.
Ipak, trebalo bi kontrolirati unos šećera i voditi brigu o skrivenim šećerima u hrani kao što su zašećerene žitarice za doručak, prženi krumpirići, zaslađena pića, žvakaća guma i druge namirnice. Na primjer, jeste li znali da voćni jogurt ili sladoled može sadržavati mnogo šećera? Kada se gleda na oznake, uz očite “šećerne” oznake, izbjegavajte sva umjetna sladila i namirnice koje sadrže kukuruzni sirup, fruktozu, saharozu i dekstrozu. Nerafinirani šećeri iz cjelovitih žitarica, povrća i voća služe za opskrbu energijom i izmjenom tvari u organizmu.

Izbjegavajte: aditive
Plava, ružičasta i žuta ili bilo koja druga boja u hrani je vizualni užitak za svako dijete. Odobreno je nekoliko stotina prehrambenih aditiva za poboljšanje okusa i izgleda, ali to ne znači da su zdrave za vaše dijete. Izbjegavajte bojanu hranu, ali i natrijev glutamat, također poznat kao MSG koji se koristi kao sredstvo za pojačavanje okusa u mnogim prehrambenim proizvodima kako bi pojačao njihov izvorni okus. Kad god je moguće, izbjegavajte aditive.

Izbjegavajte: hidrogenizirana ulja
Loše masti su ne samo neprijatelj mršavljenju, već one inhibiraju zdravu funkciju živaca. Pogrešne vrste masti ne hrane mozak, umjesto toga one mogu utjecati na mozak. Pogrešne vrste masti su trans masti i zasićene masti, uglavnom one koje su krute na sobnoj temperaturi. Zdravije je laneno, maslinovo ili ulje uljane repice.

Izbjegavajte: Kofein
Kava, čaj i druga kofeinska pića kofeinom izvlače minerale iz kostiju, smanjuju prirodni pH tijela, što otežava organizmu prirodnu ravnotežu. To znači da dijete sa ADHD koje konzumira previše kofeina koji se može nalaziti u čokoladi, slasticama i gaziranim pićima, može potaknuti gubitak minerala koji su važni za funkciju živaca.

Izbjegavajte: Sol
Slično kao i kofein, sol može dovesti do iscrpljivanja minerala potrebnih da bi neuroni funkcionirali na zdrav način. Obrađena hrana obično ima visoku razinu natrija, pa zato pažljivo čitajte etikete.

Mag. nutricionizma Meri Filipović

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *