Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Zbrka oko Saloona

saloonTvrtka Klokan d.o.o. trenutni zakupac diskoteke Saloon najavila je na današnjoj konferenciji za medije tužbu protiv Cibone zbog nemogućnosti poslovanja usprkos pravovaljanom ugovoru o zakupu prostora i sustavnog onemogućavanja obavljanja njihove registrirane ugostiteljske djelatnosti.

- Mi smo u dobroj vjeri potpisali petogodišnji ugovor s Cibonom, u proteklih šest mjeseci uložili smo u obnovu prostora pola milijuna kuna, a još uvijek nam se ne dopušta poslovna djelatnost. Da ne govorimo o sustavnom javnom blaćenju bivšeg zakupca gospodina Srezovića s kojim mi apsolutno nemamo nikakve veze, niti imamo veze sa sudskim sporovima koje međusobno vode Srezovići i Cibona, istaknuli su danas predstavnici tvrtke Klokan. Dodaju kako će njihove interese od danas javno zastupati odvjetnički ured Miljević i da će odsad javno reagirati na svako prozivanje gospodina Srezovića.

Tvrtku Klokan u prostor diskoteke Saloon uvela je Cibona u rujnu 2013. godine i to tek kad su direktori tvrtke Klokan s Cibonom potpisao pravovaljani ugovor o zakupu tog prostora na vremenski period od pet godina.

Kad su ušli u Saloon i uvidjeli u kakvom se stanju nalazi prostor koji su dobili u zakup, vlasnicima Klokana prva je poslovna odluka bila pozivanje javnog bilježnika gospođe Jasne Žitko koja je došla na lokaciju i detaljno popisala apsolutno sve stvari koje su tamo zatekli.

Putem istog javnog bilježnika, ali i odvjetničkog ureda, Klokan je tri puta slao obavijesti dotadašnjem zakupcu, gospodinu Vlahi Srezoviću da dođe i preuzme stvari ili ih obavijesti na koju adresu mu se iste mogu dostaviti neoštećene i u točno onakvom stanju kakve su zatečene prilikom primopredaje.

Gospodin Srezović ignorirao je sve dopise i zamolbe da dođe preuzeti svoje stvari, a zadnji put učinio je to 31.ožujka kad se pismeno očitovao da nije u stanju preuzeti stvari jer se toga dana nalazi na bolničkom liječenju, da bi isti dan, par sati kasnije, sazvao press konferenciju na ulici ispred diskoteke Saloon ponovno javno napadavši tvrtku Klokan d.o.o. da ne može do svojih stvari; čak niti do dokumenata poput osobne iskaznice i putovnice.

Predstavnici Klokana, ponovno su javno pozvali Srezovića da su sve njegove stvari i dalje u Saloonu; poslovni papiri, inventar poput šanka, frižidera,strojeva i sl.. i da ih slobodno može preuzeti.

Radi točne informiranosti javnosti, tvrtka Klokan nikad nije niti je mogla izbaciti gospodina Srezovića iz Saloona kako je gospodin Srezović dosad često isticao u javnosti. Tvrtka Klokan je ušla u pravno slobodan prostor, jer je pravomoćnom sudskom odlukom, Cibona izmjestila gospodina Srezovića.

Gospodinu Srezoviću zadnji ugovor o najmu prostora s Cibonom istekao je 2001. Godine, prije dakle 13 godina, a gospodin Srezović toj istoj Ciboni nije platio ugovorene najamnine još od 1999. godine zbog čega je pravomoćno ovršen sudskom presudom i naloženo mu je da plati sve zaostatke i da se iseli iz prostora; međutim gospodin Srezović to i dalje ne želi učiniti. Prije pokretanja ovrhe ugovor o zakupu je u skladu sa zakonom raskinut, ali gospodin Srezović i dalje nije želio napustiti prostor, a cijelo vrijeme njegova protupravnog korištenja nije platio niti kune zakupnine i pripadajućih režija i komunalija.

Valja napomenuti kako u predmetnom postupku od 2002. do 2008. nije sazvana niti jedna rasprava unatoč brojnim bezuspješnim požurnicama od Cibone. Gospodin Srezović se potom nije pojavljivao i odugovlačio je postupak u kojem je u međuvremenu pokrenuo sudsku tužbu kako bi tražio 358 tisuća kuna radi stjecanja bez osnove, kad je bespravno nadograđivao terasu. Za to je donesena prvostupanjska presuda kojom se u cijelosti odbija njegov tužbeni zahtjev.

Nakon što je gospodin Srezović i dalje odbijao napustiti prostor, Cibona je pokrenula parnični postupak radi iseljena u kojem je donesena pravomoćna presuda da je gospodin Srezović dužan iseliti iz prostora. Na temelju takve presude pokrenuta je i ovrha te iseljenje.

Dakle, gospodin Srezović od 2001. godine zna da je po pravomoćnoj presudi dužan iseliti iz prostora jer mu je ugovor o zakupu raskinut zbog neplaćanja, zna da je ostao dužan platiti višemilijunski iznos novaca za zakupninu. Također, svjestan je da godinama nikome nije platio najam i da se nalazi u prostoru nezakonito.

No, to nije sve. Gospodin Srezović ostao je dužan i dobavljačima poprilične iznose zbog čega se protiv njega vodi više sudskih postupaka i ovrha, a na ime poreza, dužan je državi 4 milijuna kuna.

Upravo zato, u prosincu 2011. godine reagirala je potom i porezna uprava koje je gospodinu Srezoviću zabranila daljnje poslovanje i rad te zapečatila Saloon – mjesec dana kasnije, u siječnju 2012. godine, no gospodin Srezović se i na to oglušio. Trenutno se nalazi na visokom 10.mjestu najvećih poreznih dužnika, s dugom od 4 milijuna kuna poreznog duga, u koji nije uključen još dodatni dug prema Ciboni i Gradu Zagrebu.

Tim više, svakome je logično jasno da nitko iz Klokana nije mogao ni na koji način utjecati na zatvaranje Saloon jer je to učinila Porezna uprava nepune dvije godine ranije, a Cibona ga je izbacila iz prostora jer punih 15 godina, ponavljamo, punih 15 godina nije platio najamninu.

Budući da gospodin Srezović zadnjih dana u medijima tvrdi kako je bespravnom gradnjom terase stekao vlasništvo nad cijelom nekretninom, ističemo kako ne govori istinu, jer zgrada u kojoj se nalazio Saloon nije vanknjižno vlasništvo gospodina Srezovića; vlasništvo se ne može steći na temelju zakupa i bespravne nadogradnje. Ovim putem ističemo kako je ista nadogradnja bespravna gradnja na koju je još 18.srpnja 2002. godine reagiralo ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja i naredilo gospodinu Srezoviću da prostor vrati u prvobitno stanje u roku 15dana. No, on i dalje to nije učinio. Gospodin Srezović trenutno koristi zadnju pravnu smicalicu kako bi pokušao osporiti svoje pravomoćno iseljenje iz Saloona na način da je iskoristio nespretno sročenu formulaciju iz čl. 19 Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama te ishodio rješenje o izvedenom stanju iz koje proizlazi da ukoliko si tužitelj u sudskom postupku, možeš sam sebi dati izjavu da si suglasan da se izda takvo rješenje iako je smisao te odredbe bila potpuno drugačija i suprotna ovome što radi gospodin Srezović.

I laicima je jasno da bi se uopće ostvarila mogućnost stjecanja zemljišta na kojemu se nalazi nezakonito izgrađena zgrada za koje je ishođeno rješenje o izvedenom stanju, potrebno je prethodno biti vlasnik građevine ili zemljišta, a g. Srezović nije vlasnik niti zemljišta na kojemu je Saloon niti zgrade. Radi jasnog informiranja, treba istaknuti kako gospodin Srezović nikad nije bio u posjedu spomenute zgrade tako da ni po kojoj osnovi nije mogao niti bio protuzakonito deložiran.

Javne objede kako od Saloona žele učiniti narodnjačko okupljalište u centru grada samo je još jedna od medijskih manipulacija. Na poziciju umjetničkog direktora tvrtke Klokan, imenovan je frontmen Crvene Jabuke, Dražen Žerić Žera i za sve upite oko budućeg glazbenog programa – on vam stoji na raspolaganju.

U ovih sedam mjeseci korištenja bivšeg prostora Saloona, tvrtka Klokan je u preuređenje uložila već pola milijuna kuna i ova press konferencija tek je prvi u nizu njihovih koraka kako bi zaštitili svoju investiciju i dosad stvoren poslovni ugled.

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *