Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Vodimo vas na Bajagin koncert!

bajaga1Urednik u Kulušiću je bio Dražen Vrdoljak, stvarno genijalac čovjek. Imao je neku redovnu foru sa svirkama, čuo je album, dopao mu se i pitao me ‘možeš skupiti neki bend i doći?’ Kulušić je primao nekih 500-600 ljudi, a pravo da ti kažem bilo ih je 200-300. Ali stvarno je bilo fantastično jer nikad prije toga nisam svirao sam. Već sljedeći put kroz dva-tri mjeseca imao sam rasprodana dva komada u Kulušiću. Draženu dugujemo veliku zahvalnost”. – tim riječima se Momčilo Bajagić Bajaga prisjetio ključnog događaja s početka njegove karijere i osobe bez koje ništa ne bi bilo isto. Na tri koncerta koje će Bajaga i njegovi Instruktori održati u Tvornici kulture od 6. do 8. ožujka obilježit će se impresivna tri desetljeća rada i svi će biti posvećeni velikom Draženu Vrdoljaku.

Bajagin početak vezan je uz klub koji se nalazi u Tvorničinom susjedstvu – legendarni Kulušić – u kojem je 12. travnja 1984. na poziv Dražena Vrdoljaka održao svoj prvi solo koncert i promovirao debitantski album “Pozitivna geografija”. Za iznimno talentiranog skladatelja tada još zaposlenog i kao gitarist u Ribljoj čorbi otpočela je nova era u karijeri koja će trajati čak tri desetljeća tijekom kojih će stvoriti jedan od najvećih pop rock sastava u povijesti ovih prostora.

S obzirom na proslavu važne obljetnice Bajaga i Instruktori pripremit će tri sasvim posebna koncertna iskustva. Svaki dan imat će specijalno pripremljenu set listu s pjesama od kojih će neke biti izvedene samo na tom koncertu. Uz specifičnu rasvjetu i scenografiju publika će svaki dan dobiti dojam potpuno novog showa.

Trodnevna «rezidencija» u Tvornici kulture praksa je koja nije već dugo primjenjena u Zagrebu i podsjeća na poznate serije koncerata u danas nažalost zatvorenom Kulušiću. Bajaga i Instruktori idealan su odabir za ponovno uvođenje tog običaja.

BIOGRAFIJA

Momčilo Bajagić-Bajaga rođen je 19. veljače 1960. godine u Bjelovaru. Odrastao je u Zemunu gdje sa 14 godina svira bas u svojoj prvoj grupi TNT. Poslije kratkih iskustava sa Ofi i Glogovim kolcem, kao srednjoškolac početkom 1979. godine postaje ritam gitarist Riblje čorbe. Grupa ubrzo izrasta u jednu od najpopularnijih u Jugoslaviji, a Bajaga se ističe skladajući na stihove pjevača Bore Đorđevića pjesme kao što su “Nemoj srećo, nemoj danas”, “Dva dinara druže”,  “Evo ti za taksi” i “Kazablanka”, dok je potpuni autor “Ja sam se ložio na tebe”, “Baby, Baby I Don’t Wanna Cry”, “Muzičari koji piju” i “Kada hodaš”. Uporedno piše stihove za Bulevar, Zdravka Čolića, Slađanu Milošević…

Kao pjevač predstavlja se s jednokratnom grupom Frka u TV emisiji “Rokenroler” (1980) i pjesmom “Pustite me druže” koju 1984. snima za svoj debi album “Pozitivna geografija”. Po odlasku iz Riblje čorbe samostalnu karijeru kao autor, pjevač i gitarisa izuzetno uspešno nastavlja hit albumima Bajage i Instruktora “Sa druge strane jastuka” (1985), “Jahači magle” (1986), “Prodavnica tajni” (1988) i „Neka svemir čuje nemir” (1989). Bajaga i Instruktori osamdesetih godina su među najpopularnijim i najtiražnijim domaćim bendovima, zahvaljujući velikim hitovima “Berlin”, “Zažmuri”, “Dobro jutro džezeri”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “442 do Beograda”, “Plavi safir”, “Verujem, ne verujem” i mnogim drugima. Čitatelji časopisa Rock ga 1984.  proglašavaju za “Rock ličnosti sezone”, a nakon čega dobija nebrojene glazbene nagrade.

U devedesetima Bajaga i Instruktori uspjevaju opstati uz povremene promjene postave, a status velikog benda učvršćuju izdanjima “Četiri godišnja doba” (1991), “Muzika na struju” (1993) i “Od bižuterije do ćilibara” (1996), a muzika puna optimizma i dalje uspjeva preći granice nekada zajedničke države.

Svoju pozitivnu muzičku misiju Bajaga i Instruktori nastavljaju i u 21. stoljeću, između ostalog, albumima “Zmaj od Noćaja” (2001), “Šou počinje u ponoć” (2005) i “Daljina,

dim i prašina” (2012). Procjenjuje se da su Bajaga i Instruktori u dosadašnjoj karijeri prodali više od pet milijuna nosača zvuka.

Aktualni album “Daljina, dim i prašina” objavljen je 6. lipnja 2012. godine u paketu s knjigom “Vodič kroz snove”, prvom Bajaginom zbirkom poezije koja sadrži po autorovom izboru sedamdesetak pjesama iz svih razdoblja karijere.

U tri dana Bajaga i Instruktori tri puta će nastupiti u Tvornici kulture što je praksa koja nije već dugo primjenjena u Zagrebu i podsjeća na poznate serije koncerata u danas nažalost zatvorenom Kulušiću.

ULAZNICE
Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 120 kn do dana svakog koncerta. Na dan svakog koncerta cijena će im iznositi 140 kn.

Službena prodajna mjesta:

Koncert Bajage i Instruktora organizira Tvornica kulture.

Igra darivanja

Dvoje sretnih čitatelja vodimo na Bajagin koncert, u četvrtak 6.3.2014. u Tvornicu. tko želi s nama, neka nam napiše zašto voli Bajagu i nabroji barem pet njegovih pjesama.

Najoriginalniji odgovor biti će nagrađen ulaznicom za dvije osobe.

Sretno svima!

Igra darivanja traje do ponedjeljka, 3.3.2014.

U igri darivanja ne mogu sudjelovati oni koji su u posljednja tri mjeseca osvojili neku od nagrada.

Donosimo vam dašak atmosfere sa prošlogodišnjeg Bajaginog koncerta na Šalati.

Foto: arhiva glamoura.hr

Video izvor: YouTube

13 Responses to Vodimo vas na Bajagin koncert!

 1. dragan škorjanc Veljača 20, 2014 at 3:15 pm

  Momcilo je najbolji pjevac na nasim prostorima i moze stajati rame uz rame sa najvecim svjetskim zvjezdama.Njegove pjesme su bezvremenske i jednostavno te uvuce u svoj svijet i nemozues biti da ga ne volis.Jos uvijek cuvam sve njegove cd-e bez obzira sto vise nemam cd player ;) 5 najbolji pjesama mi je jako teskso izdvojiti ali evo npr tisina,s druge strane jastuka,lepa janja,zmaj od nocaja i ti se ljubis na tako dobar nacin nemas pojma koliko mi znacis,nemas pojma kako mi nedostajeeeeees !!!! :) :) :)

  Odgovori
 2. jelena škorjanc Veljača 20, 2014 at 3:19 pm

  Moj dragi obozava Bajagu i sve njegove pjesme vec godinama on mu je omiljeni pjevac i stvarno bi voljela da dobiejm ulaznice da ga mogu obradovati.nadam se da ce te mi ispuniti zelju.pjesme koje najvise slusamo su :220 u voltima,lepa janja,zmaj od nocaja,tisina,od kad tebe volim,verujem neverujem,padaj kiso keve te,kad hodas,ti se ljubis,pod jasenom,u kozi krokodila…joj ima ih stvarno puno

  Odgovori
 3. dorotea kozarić Veljača 20, 2014 at 6:09 pm

  Jedna od mojih omraženih aktivnosti je vježbanje. Trudim se koliko, toliko trčati po traci i to uvijek uz Bajgainu pjesmu Moji drugovi. Eto, toliko volim njegove pjesme da mi nešto grozno čine zabavnim…i pjevam na sav glas, barem, koliko mi kondicija dozvoljava. Volim ih sve, naročito Male slonove, Ruski voz,Život je nekad siv, nekad žut, Berlin, Nemoj da se zezaš samnom…muzika moje mladosti :)

  Odgovori
 4. Katarina Avgustinović Veljača 20, 2014 at 11:08 pm

  Mjesto radnje: negdje na hrvatskom autoputu
  Vrijeme radnje: kraj ljeta. kišni dan. 2009.godina
  Glavni likovi: mladić i djevojka koji su se tek na tom putovanju upoznali
  Radnja: Ljeto je završilo. Svi su se sa tugom u srcu opraštali i vraćali svojim obvezama…
  Dvoje mladih je sjedilo zajedno u starom busu. Malo po malo krenula je priča. A uskoro je na red došla i glazba…Mladić je ponudio djevojci da posluša jednog od najboljih glazbenika. Ništa više ne rekavši pružio joj je slušalice. Bila je riječ o Bajagi! Pjevao je o plavom safiru, a djevojka se prepustila uživanju u glazbi jednog od najdražih izvođača. Ovo dvoje mladih tek kasnije shvatiše da je to bila njihova prva zajednička “stvar”.
  Danas su oni pet godina stariji, četiri i pol godine u vezi, i dalje uživaju u zvucima Bajagine glazbe i silno žele otići na ovaj koncert! :)

  Šarene pilule za lilule, Godine prolaze, Moji drugovi, Ti se ljubiš na tako dobar način, Zažmuri.

  Odgovori
 5. milena Veljača 21, 2014 at 11:36 am

  Bila sam sa prijteljicama na prošlogodišnjem koncertu na Šalati. To mi je bilo prvi puta da sam na njegovom koncertu i ostala sam očarana……. čak smo za tu priliku bile pripremile jedne izrazito velike gaćice koje smo poslale (putem šalji dalje) na pozornicu…..a sada imamo priliku napraviti mu komplet i poslati istim putem jedan jako veliki grudnjak…..:)
  lepa janja, ruski voz, tišina, verujem neverujem, od kad te nevolim, farncuska revolucija, samo nam je ljubav potrebna, zažmuri……….

  Odgovori
  • meri Veljača 21, 2014 at 11:56 am

   imam foto dokumentirane gore navedene riječi!

   Odgovori
 6. meri Veljača 21, 2014 at 11:47 am

  19.11.2009. imala sam termin poroda i molila muza da me pusti ali i prati na veliki bajagin koncert u domu sportova.. i danas mislim da sam mogla ići na ulaz za invalide, blizu izlaza, ako me ulovi..odgovor je naravno bio-ne! rizik je preveliki, bajaga ce opet doci..pa eto ga dolazi i sad nema razloga da ne idem ponovo cuti francusku revoluciju, dok hodas, lepu janju, moje drugove, godine prolaze..

  Odgovori
 7. meri Veljača 21, 2014 at 11:51 am

  19.11.2009. imala sam termin poroda, bas na dan kad je bajaga imao veliki koncert u domu sportova..toliko sam ga cekala i sad bas na taj dan..zicala sam muza, zicala, ali bezuspjesno..cak sam organizirala da udjem na ulaz za invalide, da ne idem u guzvu, da budem blzu izlaza, za svaki slucaj, ali ne, ne da buduci otac, jer rizik je prevelik, a bajaga ce opet doci..pa evo ga, dolazi i sad nema razloga da ne idem ponovo cuti lepu janju, kad hodas, francusku revoluciju, moje drugove, tisinu, veselu pjesmu..juhuuuu!

  Odgovori
 8. ana marija Veljača 21, 2014 at 11:52 am

  9.11.2009. imala sam termin poroda, bas na dan kad je bajaga imao veliki koncert u domu sportova..toliko sam ga cekala i sad bas na taj dan..zicala sam muza, zicala, ali bezuspjesno..cak sam organizirala da udjem na ulaz za invalide, da ne idem u guzvu, da budem blzu izlaza, za svaki slucaj, ali ne, ne da buduci otac, jer rizik je prevelik, a bajaga ce opet doci..pa evo ga, dolazi i sad nema razloga da ne idem ponovo cuti lepu janju, kad hodas, francusku revoluciju, moje drugove, tisinu, veselu pjesmu..juhuuuu!

  Odgovori
 9. Ana Marija L. Veljača 21, 2014 at 12:02 pm

  9.11.2009. imala sam termin poroda, bas na dan kad je bajaga imao veliki koncert u domu sportova..toliko sam ga cekala i sad bas na taj dan..zicala sam muza, zicala, ali bezuspjesno..cak sam organizirala da udjem na ulaz za invalide, da ne idem u guzvu, da budem blzu izlaza, za svaki slucaj, ali ne, ne da buduci otac, jer rizik je prevelik, a bajaga ce opet doci..pa evo ga, dolazi i sad nema razloga da ne idem ponovo cuti lepu janju, kad hodas, francusku revoluciju, moje drugove, tisinu, veselu pjesmu..juhuuuu!

  Odgovori
 10. Petra Veljača 21, 2014 at 12:07 pm

  U današnje VREME, kada je već odavno prošao DVADESETI VEK,
  U BUĐENJE RANOG PROLEĆA, NAJSLAĐA DEVOJKA
  koja GRUDI NOSI K’O ODLIKOVANJA želi otići na Bajagin koncert.
  Ne znam DA LI DA ODEM ILI NE jer MOJI DRUGOVI su MALI SLONOVI i ne žele sa mnom.
  Nema veze, IDEM sama.
  Obući ću MALU USKU HALJINU, sjest ću na FUNKY TAXI, a ne na RUSKI VOZ
  jer imam STRAH OD VOZOVA,
  pa idem GDE STIŽE MOJE SEĆANJE
  da JOŠ JEDNOM čujem LIMENE TRUBE i
  da čujem kako MALI SVIRA GITARU.
  ŠOU POČINJE U PONOĆ, kad GRAD zaspi i kad padne ZVEZDA,
  a traje OD SUMRAKA DO SVITANJA.
  Bit će ludo i nezaboravno, pjevat će se VESELA PESMA i PESMA SLOBODE
  pa NEKA SVEMIR ČUJE NEMIR.
  Kad se budem vraćala doma,
  hodat ću NA VRHOVIMA PRSTIJU i
  poželjet ću DOBRO JUTRO, DŽEZERI.
  Zaspat ću S DRUGE STRANE JASTUKA,
  a USPAVANKA mi nije potrebna jer najljepša uspavanka je TIŠINA.

  Ako dobijem karte, bit ću NI NA NEBU NI NA ZEMLJI
  i iz mog oka poteći će SUZA radosnica.
  Vjerujem da ćete meni pokloniti karte, jer ŠTO NE MOŽE NIKO, MOŽEŠ TI.

  No, ako ih ipak ne osvojim, ništa zato – jer ŽIVOT JE NEKAD SIV, NEKAD ŽUT. :)

  Obožavam Bajagu i na prošlogodišnjem koncertu na Šalati sam napunila baterije za cijelu narednu godinu.. Sad mi se baterije polako prazne i mislim da je vrijeme za novo punjenje. Ne znam što da vam kažem, osim da svaku pjesmu znam od riječi do riječi, a kad god sam tužna, Bajagine pjesme me podignu “iz mrtvih” :)

  Odgovori
 11. Vanja Đ. Veljača 21, 2014 at 2:31 pm

  Volim Bajagu i puno, puno sam ih slušala veći dio života. Ovo ljeto je bio veliki povrat i slušanje cd u autu dok smo dragi i ja prelazili cijelu Istru.
  -220 u voltima
  -Zažmuri
  -S druge strane jastuka
  -Verujem neverujem
  -Berlin

  Odgovori
 12. Jadranka Veljača 26, 2014 at 2:36 pm

  Bajagine pjesme slušali smo na prvim tulumima, uz njih su se događale prve ljubavi, a i sad mi je drago ih poslušati i vratiti se u davne dane

  Tamara
  Dvadeseti vek
  Dobro juro džezeri
  Život je nekad siv, nekad žut
  Sa druge strane jastuka
  Nemoj da budeš nja nja
  i meni najdraža Otkad tebe volim

  Odgovori

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *