Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Svjetski dan borbe protiv TBC

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze engl. World Tuberculosis Day (24. ožujak) obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza u velikom dijelu svijeta do danas ostala epidemija uzrokujući 1.6 miliona smrtnih sučajeva svake godine, većinom u zemljama trećeg svijeta.world tbc day

Krajem 19. vijeka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Onda je 24. marta 1882 godine dr. Robert Koch u Berlinu objavio svoje otkriće: bacil tuberkupoze, što je predstavljalo najznačajniji korak u kontorli epidemije i suzbijanju ove, u to vrijeme, veoma smrtonosne bolesti.
Stotinu godina kasnije, 1982 godine Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti (IUATLD) predložila je da se 24. mart zvanično proglasi Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i mnoge druge organizacije pridružile su se Međunarodnoj uniji za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti 1996 godine kako bi povećale značaj proslavljanja Svjetskog dana borne protiv tuberkuloze.
Tuberkuloza u Europi u zadnja dva desetljeća postaje prioritet. U zemljama Istočne Europe bilježi se porast broja oboljenja od tuberkuloze, s incidencijama koje u nekim područjima premašuju 100 oboljelih na 100 000 stanovnika, uz javljanje otpornosti uzročnika tuberkuloze na lijekove kojima se ta bolest liječi.
U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj bilježimo smanjenje broja oboljelih od tuberkuloze.

Tuberkuloza i grad Zagreb

tbc

Iako je incidencija tuberkuloze u Zagrebu niža od incidencije u Hrvatskoj još uvijek je iznad željenog cilja, a to je manje od 10 novooboljelih na 100 000 stanovnika.
U Hrvatskoj je prihvaćeno liječenje po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, a to je izravno kratkotrajno nadzirano liječenje (DOTS). Najveći broj oboljelih osoba, njih 107 (89%) u inicijalnoj je terapiji liječeno kombinacijom 4 tuberkulostatika HRZE (izoniazid, rifampicin, pirazinamid, etambutol) tijekom 2 mjeseca, a zatim još 4 mjeseca dvojnom terapijom. Dužina hospitalizacije oboljelih osoba iznosila je u prosjeku 47 dana (od 0 do 140 dana).

Prema epidemiološkim istraživanjima tuberkuloza je još uvijek jedan od javnozdravstvenih prioriteta. Najučinkovitiji način borbe protiv širenja tuberkuloze je rano otkrivanje i adekvatno liječenje osoba oboljelih od aktivne i latentne tuberkuloze te aktivno traženje i obrada njihovih kontakata. Cilj našeg djelovanja jest da, uz multidisciplinarni pristup i intenziviranje svih dosadašnjih mjera te općedruštveni angažman, broj oboljelih od tuberkuloze u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj smanjimo na manje od 10 na 100 000 stanovnika.

U tijeku je dvogodišnja kampanja za borbu protiv TBC-a pod sloganom Zaustavimo tuberkulozu još za našeg vijeka! koja svoj vrhunac doživljava na Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze. Kampanju provode Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i TB Partnership koji žele pružiti priliku za bolji život osobama oboljelim od TBC-a, kao i zajednicama u kojima žive potičući organizacije civilnog društva i zdravstvene skrbi da spriječe širenje bolesti i da je konačno do kraja suzbiju.

Brinite za svoje zdravlje :)

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *