Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Smršaviti je lako

Pomoć pri mršavljenju

Često se pitamo: „ Koliko kalorija dnevno možemo unijeti u naš organizam i koje namirnice su dobre, ako smo na dijeti jer želimo smršaviti?“
Prilikom mršavljenja trebalo bi voditi računa da se u organizam unese onoliko kalorija koliko je potrebno za odvijanje našeg bazalnog metabolizma. To je ona količina energije koja je našem organizmu nužna za osnovne biokemijske reakcije pri sobnoj temperaturi, u stanju mirovanja. Za muškarca prosječne visine i težine, bazalni metabolizam iznosi oko 1500 kcal, a za žene prosječna vrijednost bazalnog metabolizma iznosi 1200 kcal. Osiguranjem tih kalorija izbjegava se pojava „yo-yo“ efekta, koji često vraća više kilograma nego što smo ih izgubili i to vrlo brzo nakon dijete.
Nije svejedno što ćemo jesti. Izbor namirnica je itekako važan. Mnoge namirnice, biljke i začini mogu pomoći prilikom gubitka težine i pomoći u očuvanju mišićne mase. Ovo je popis namirnica koje mogu pomoći u mršavljenju.

Jabuke
Unatoč relativno visokim razinama šećera, jabuke zapravo djeluje stabilizirajuće na šećer u krvi. Djelomično zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koje bubri u doticaju s vodom), jabuka uspijeva stvoriti dodatni osjećaj punoće i sitosti.
Osim toga, jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji može izazvati zadovoljenje želje za slatkim, a da ne dolazi do velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi. Iz tog razloga, posljedično se ne povećava izlučivanje hormona inzulina koji može potaknuti uskladištavanje šećera i stvaranje masti iz šećera.
Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.
Jabukom se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina, minerala i vlakana koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće.

Plava riba
Plava riba (losos, tuna, skuša, sardina, inćuni) su izuzetno bogati omega-3 masnim kiselinama, a njezino dijetoterapijsko djelovanje je dobro poznato.
Omega-3 masne kiseline snižavaju koncentraciju kolesterola i triglicerida u krvi, a ove masne kiseline pomažu i u prevenciji debljine jer potiču izlučivanje leptina, hormona koji je zaslužan za metaboličke procese.

Grah i leća
Mahunarke – sušeni grah, leća, bob i slične – brzo sagorijevaju masno tkivo, stabiliziraju razinu šećera u krvi i imaju više proteina od ostalih biljnih namirnica. Mahunarke će osigurati dovoljno energije i proteina, a važno je da podiže razinu šećera u krvi polako i umjereno, što daje osjećaj sitosti dugo nakon obroka. Pola šalice graha sadrži više od 6g vlakana i priličnu količinu kalija, cinka, željeza i vitamina B.

Jogurt
Jogurt je izvrstan izvor kalcija i fosfora, minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zubiju, ali je također kalcij važan i u mršavljenju. Jogurt sadrži mliječne bakterije koje u procesu vrenja stvaraju mliječnu kiselinu, a u crijevima potiču stvaranje zdrave bakterijske flore.
Nedavne kliničke studije pokazuju da su sudionici koji su jeli jogurt izgubili više kilograma i centimetara u području struka, za razliku od sudionika koji nisu konzumirali jogurt. Važno je napomenuti da je gubitak masnog tkiva bio u području struka, koji je najteže izgubiti. Također jogurt je učinkovit u očuvanju mišića, jedine vrste tkiva koja sagorijeva kalorije dok je vaše tijelo u mirovanju.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *