Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Smiju li trudnice jesti tunu?

tuna02Godinama se trudnice upozoravalo da ne bi smjele jesti tunu zbog njenog sadržaja žive, ali nove su studije pokrenule debatu o dobrim i lošim utjecajima konzumacije tune tijekom trudnoće.

Stručnjaci se slažu da su morski plodovi bogati važnim nutrijentima i da ih većina ljudi ne jede dovoljno. Riba je bogata omega-3 masnim kiselinama, B vitaminom, jodom i vitaminom D. Nebrojena su istraživanja pokazala da su hranjive tvari koje sadrži riba ključne za razvoj mozga djeteta.

Studije upozoravaju trudnice i dojilje da smanje tjedni unos tune, ali to ne vrijedi za dugoperajnu tunu – jednu od osam postojećih vrsta tuni. Dugoperajna tuna je poseban slučaj. Istraživanja su pokazala da ukoliko su žene pojele duplo više od preporučene tjedne količine tune, prednosti ove namirnice nadjačale su rizike. Svi dokazi su bili u prilog prednosti za razvoj dojenčadi i smanjenje rizika od kardiovaskularnih oboljenja.

Tuna fish sandwich on whole grain wheat bread with lettuce and tomato.Zdrava prehrana temelji se na raznovrsnosti. Ne treba iz redovne prehrane isključivati namirnice pune hranjivih tvari kao što je to tuna, već samo treba paziti na omjer i količinu koju jedemo te na kvalitetu hrane. U ovom slučaju, ne trebate se ograničiti na samo jednu vrstu morskih plodova. Doktori preporučuju da jedete sve u normalnom i preporučenom obimu, a oko toga biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *