Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Razbijamo tabue!

Zašto se dešava da nam je interesantnije gledati gole poznate zvijezde ili političare, a ne nas same? Dosta googlea! Donosimo činjenice koje svaka žena mora znati.

Prilično sam sigurna da moja majka nikad nije koristila riječ vagina. Kad sam odrastala, kad god bi razgovarale o „onom dolje“ ili sličnim varijacijama te teme, smišljala bi riječi koje bi obuhvaćale područje južno od mog pupka pa gotovo do Balija. Msilim da je odlučila da će takavu vrstu razgovora ostaviti profesionalcu; mome instruktoru zdravlja koji je u pravilu bio profesor tjelesnog odgoja u školi, a svoje je predavanje o ženskoj anatomiji tijela započeo tako da je na ploči velikim slovima napisao riječ grudi. – Ne, ne šalim se.

Zasigurno su žene danas u ovom užurbanom svijetu i ogromnim količinama informacija na raspolaganju dobro informirane o seksualnom zdravlju. Ne baš. „ Putovala sam zemljom razgovarajući sa kolegicama i ženama, te sam ostala šokirana koliko su slabo informirane“ kaže Lissa Rankin, ginekologica i autorica knjige „Što je to tamo dolje„. „Bilo bi po šezdesetak ljudi u prostoriji, a dobivala bi po 300 kartica sa pitanjima koja nisu bila napredna već osnovna„. Dr. Orli Etingin, medicinski direktor Iris Cantor centra za zdravlje žena u NYC-u složio se sa izjavom: „ Mlade žene danas ne znaju mnogo o seksualnom zdravlju. Problem je u tome što žene vjeruju da surfanjem internetom dobivaju sve potrebne informacije kako bi se zaštitile, a to ih zapravo odvraća od nekih osnovnih potreba i brige o vlastitom tijelu.“

Da popunimo praznine. Glamour je preuzeo najviše postavljana pitanja i dao vrhunskim stručnjacima da odgovaraju. ( Imena žena koja su pitanja postavljala naravno nismo objavili.) Krenimo, dame!

Kako ću znati da sam doživjela orgazam?
“Vjerovali ili ne, ovo je najčešće postavljano pitanje”! odgovara dr. Rankin. Kako je to moguće?  “Orgazam je nešto o čemu mlade žene rijetko pričaju, čak i među prijateljicama, jer se boje da će njihova pitanja ostaviti dojam kao da su loše u seksu“. Objašnjava Ph. D. Debby Herbenick, edukator o seksualnom zdravlju na Kindey Institutu u Bloomingtonu, te je također autor knjige „Čitaj mi s usana: kompletan vodič do vagine i stidnice“. „ Savjetujem dvadesettrogodišnje djevojke koje nikada nisu doživjele orgazam i žele znati što s njima nije u redu jer njihove prijateljice govore da gotovo svakodnevno doživljavaju orgazme – što je uglavnom laž“. Evo velike istine: Postizanje orgazma posljedica je vježbe i za to treba vremena. Ne, nećete nužno biti roketirani u drugu dimenziju ili zasipani šljokicama da vam duga prolazi kroz kosu kad ga doživite. „Ali postoji razlika između užitka kada smo intimni sa nekim i užitka doživljavanja orgazma. Kad doživite orgazam, najvjerojatnije ćete znati“, kaže dr. Rankin.

Je li zdravije spavati gola?

Dr. Rankin: To nije loša ideja, posebice ako ste skloni svrbežu ili iritaciji. Spavanje goli dovodi kisik u tkivo i dopušta znoju i vlazi da ispari umijesto da se zadržava i izaziva nelagodu na koži. Također je zabavno, a i ponekad dobro – po danu izaći bez gaćica, ali po mogućnosti  u dugim suknjama ili hlačama.

Koliko je zapravo duboka vagina?

Dr. Rankin:Mnogo je žena pod dojmom da se vagina proteže beskonačno u našem tijelu, poput primjera da stavite tampon preduboko, vjerojatno ćete si izbiti plućno krilo. Imala sam pacijenticu koja je bila uvjerena da je izgubila tampon pa ga je tražila sa kliještima. KLIJEŠTIMA! Poštedit ću vas dokumentacije njenog zdravstvenog kartona nakon dolaska na Hitnu, ali molimo vas – ne pokušavajte to kod kuće. Istina je da vagina ima sposobnost širenja – čak do 200 % svoje prirodne širine – da se prilagodi ulasku penisa ili porodu. Ali u svakodnevnom životu, prosječna je vagina 7-10 cm duga. Vjerujte, ništa se ne može unutra izgubiti, barem ništa što čist prst ne bi mogao iz nutra izvaditi.    

Koji je najbolji način za održavanje intimnih dijelova čistima?

Dr. Rankin: Većinu su nas učini da je tamo dolje malo, mračno i prljavo mjesto, poput napuštenog rudnika, ili mračne uličice iza noćnog kluba. Realno, ne samo da je na Vama čišćenje, ali najbolje se održava sapunom i toplom vodom. Svi ostali preparati i etode mogu biti potencijalno opasni poput dezodorana, posebnih kupki i sprejeva, te su velika šanse da ćete time ubiti i dobre bakterije koje se bore protiv infekcija. Mogu vam reći koliko mi je žena u ordinaciju dolazilo sa upalama, infekcijama, gnjivicama, svrabom, ili se žale na bol pri seksu, sve zbog raznoraznih preparata za čišćenje. Osim ako doslovno ne namirišete nešto sumnjivo tamo dolje ( – posjetite ginekologa ), Vi ste zdravi.
Može li masturbacija pomoći ili odmoći seksualnom životu? – I što s vibratorom?
Dr. Herbenick: Za veći dio, malo samostalnog igranja dobra je stvar. Tako najbolje učimo što nam paše i olakšava nam put ka orgazmu.  Studija koju smo provodili povezivala je masturbiranje direktno sa korištenjem vibratora, te je pokazala da 53% žena da žene koriste pomagala da začine seksualni život. Iz njihovih iskustava, imale su veću volju, intenzivnije uzbuđenje i veću sklonost orgazmu tijekom seksa sa partnerom. Ali postoje i negativne strane – pretjerano korištenje vibratora može dovesti do povećanja orgazmičkog praga što kasnije otežava partneru da Vas sam stimulira na isti način. Ukoliko imate takav problem, odložite vibrator na par dana.

Pronašla sam kvržicu tamo dolje. Kako znam da nije spolno prenosiva bolest ili urasla dlačica?

Dr. O’Connel White : Ok, najprije važna činjenica: naši doktori inzistiraju da ako pronađete bilo što čudno, ne slijedite teoriju „vidjet ću kako će biti za par dana“. Nazovite ginekologa i dogovorite sastanak, i zapamtite da se oni neće ljutiti ukoliko se pokaže da problem nije bio vrijedan uzrujavanja ili je zbilja samo urasla dlačica. Kad smo to rekli, kvržice mogu nastati od tri stvari – bradavice, herpes ili urasla dlaka, od čega ćete za prve dvije stvari definititvno morati posjetiti ginekologa.  Ako je kvržica boje kože i mekana, najvjerojatnije je bradavica. Ako izgleda kao žulj sa prozirnim vrhom i crvenilom na dnu, vjerojatno je herpes. A ako je crvenilo i boje kože, najvjerojatnije se radi o urasloj dlaci. Njenov položaj također mnogo otkriva. Ako se kvržica ne nalazi na mjestu gdje dlaka inače raste- ako je unutar usana- najvjerojatnije je spolno prenosiva bolest.  Posjetite ginekologa, on će Vam najbolje reći što i kako dalje.

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *