Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Rak kože se može (pred)vidjeti!

Press konferencija EMD 2015  (photo by Petar Mandarić)U VIP Salonu Međunarodne zračne luke Zagreb održana je tradicionalna najavna konferencija povodom ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože (melanoma) – „Euromelanoma dan Hrvatska 2015.“, uz slogan „Ne dopustite da odgođena dijagnoza uzrokuje vašu neizvjesnu budućnost!“.

Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica Referentnog centra za melanom MZ-a RH, prof. dr. sc. Mirna Šitum, prim., dr. med., ukazala je na problematiku nastanka zloćudnih tumora kože, prezentirajući zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2012. godine, u dobnoj skupini 30-39 godina za muškarce, melanom je na trećem mjestu uz karcinome testisa i štitnjače, a u dobi od 40 do 49 godina na petom mjestu. Kod žena u 2012. godini na melanom otpada 3% od svih karcinoma, a kod muškaraca 2%. Od 2008. kod muškaraca se zamjećuje blagi pad u broju novooboljelih 2008. ih je bilo 286, 2009. ih je bilo 296, a 2012. je bilo 275 novooboljelih. Kod žena 2008. bilo je 275 novooboljelih, 2009. ih je bilo 295, a 2012. je brojka bila 256. To znači da je u 2012. bilo 275 muškaraca, 256 žena, ukupno 531 novooboljeli, u stopama je to 13,3 za muškarce 11,5 za žene i 12,4 ukupno (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika).

Euromelanoma dan Hrvatska 2015 obilježit će se u tjednu od 11. do 15. svibnja 2015.g. besplatnim pregledima u dermatološkim ordinacijama širom Hrvatske. Ove godine pregledi će obuhvatiti ciljanu populaciju kao što su štićenici domova umirovljenika, djelatnici zračnih luka (povezanost s ovogodišnjim vizualnim identitetom kampanje), djelatnici lokalnih tvornica, članovi sportskih društava, različitih udruga i novinari. Dakle, ove godine neće biti besplatnog telefona za narudžbe, već će se navedene ciljane skupine građana organizirati unutar vlastitih kolektiva.

Uvaženi gosti i prijatelji Euromelanoma Day kampanje (2)(photo by Petar Mandarić)Projekt Euromelanoma dan Hrvatska ove su godine svesrdno podržali Dubravko Šimenc, proslavljeni vaterpolist i brand manager za Startas Borovo, kao i poznati glumac Zagrebačkog kazališta mladih Filip Nola (dr. Bogo Moljka u seriji „Naša mala klinika“) te glumica i pjevačica Nera Stipičević koja je nedavno javnost oduševila izvedbom monodrame „FreeDA“. Prepoznatljivi gosti pozvali su sve građane na osviještenost o potrebi redovitog samopregleda kože i u slučaju zabrinutosti o obaveznom odlasku dermatologu. Još jednom su istaknuli da samopreventivni i pravovremeni pregled može spriječiti neizvjesnu životnu prognozu.

Tradicionalno su se u projekt uključili i ljekarnici, te osim u dermatološkim ordinacijama, brošure o samopregledu kože možete potražiti i u ljekarnama diljem Hrvatske.

Euromelanoma dan Hrvatska provodi se već nekoliko godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, a u njemu sudjeluju mnogi dermatolozi u cijeloj Republici Hrvatskoj. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma Day organizacije. Projekt podržava i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Partneri projekta koji pomažu u provođenju Euromelanoma dana Hrvatska 2015. su Almagea, Avene, Daylong, Eucerin, InPharma, Kvantum Tim, La Roche Posay i Međunarodna zračna luka Zagreb.

Sve informacije o Projektu možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma Day organizacije: www.euromelanoma.org.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *