Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Psihički i fizički razlozi: Zašto je toliko važno probuditi svoju ženstvenost?

ženstvenost-žena

Zanijekana, posramljena, demodirana, zapuštena ženstvenost čami poput zatočene princeze na vrhu kule nekog začaranog dvorca  i tjera žene u očaj, zbunjuje, puni ih gnijevom  i ukazuje im na nužnu potrebu oslobađanja, priznanja i respektiranja tog istinskog dijela sebe. Zašto smo se odrodile, odustale od sebe, od svoje biti, tog iskonskog, primordijalnog u sebi i kako to vratiti?

Potrošačko društvo pretežira aktivan muški princip, usredotočenost, organiziranost, ekstrovertiranost i kompeticiju kao tip ponašanja koji vodi ka uspjehu. Želja za posjedovanjem, savladavanjem i konzumiranjem kako materijalnog, tako i  nematerijalnog postavlja se kao imperativ koji se žurno upisuje u dnevne, mjesečne, godišnje striktne planove, eksel tablice ispod kojih čvrsto stoji imperativ – to se jednostavno mora napraviti/imati/obaviti/obići/iskusiti. Ideal je perfekcionist koji je discipliniran, trezven, racionalan, djelotvoran, odgovoran.

To su obilježja muške energije. I naravno da u tome nema ništa loše, ali to je samo jedna strana medalje koja sama po sebi ne uspjeva, nije dovoljna. Treba joj balans njenog antipoda, ali i komplementa, tj. uravnoteženje s drugom polovicom snage, a to je ono što na globalnom i individualnom planu nedostaje – ženska energija te izražavanje i respektiranje izbalansiranog ženskog i muškog principa.

Žena današnjice nalazi se u velikom iskušenju – uspjeti ili biti Žena! Budući da je uspjeh vezan uz muški svijet i muški princip mnoge žene da bi se krasile epitetom uspješne preuzmu muške obrise i muški stil rada. One tada upravljaju vlasititim životom, vode druge, odbijaju pomoć, mahnito rade, usmjerene su isključivo na karijeru, odbijaju se otvoriti prema partnerskim vezama, ne upuštaju se čak ni u prisne prijateljske veze i odnose, a majčinstvo prolonigraju ili potpuno isključuju. Pod konstantnim su stresom, neopuštene, imune na čulne doživljaje – duboko u sebi strahuju prepustiti se prisnom odnosu, bliskosti da se ne bi destabilizirale ili ranile, izbacile iz svoje rutine, svog kolosjeka.

No preuzimanje toliko količine muške energije naporno je za žensko tijelo, psihu, osjećaje. Zbog potiskivanja ženske energije i viška muške energije u sustavu, mnoge žene imaju osjećaje tjeskobe, praznine, ali i fizička oboljenja u područu ženskih organa. To je stoga što se u našem društvu, našoj civilizaciji ne cijene osobe koje uživaju u odnosima, koje su povezane s prirodom i prirodnim elementima  i koje su opuštene i radost nalaze u čilnim i tjelesnim užicima. Mnoge žene takav način ponašanja smatraju “glupim”.

Istina jest da kada smo uronjeni u tijelo, u emociju ili se prepuštamo energiji neke druge osobe nismo u racionalnom dijelu sebe. Taj ženski aspekt u nama svima (bilo muškarcima ili ženama) je neracionalan, ali nipošto glup. To je krajnje mudar, inteligentan i intuitivni dio nas koji ne priča analitičkim jezikom koji se izražava i doživljava kroz intuitivnu empatiju te smiren i slobodan duh. Kada oslobodimo i dopustimo tom dijelu sebe da se afirmira i stane uz bok tom egzaktnom i racionalnom dijelu nas, tek tada smo zapravo budni i prisutni i potpuni u svom životu.

Disbalans i potiskivanje ženske energije u žena razlog je i sve većem broju razvoda i neuspjelih ljubavnih veza. Muškarce ne privlači muška energija u ženi, oni je sami po sebi već posjeduju. Ono što oni trebaju je osjetiti je ženski aspekt koji mu otvara srce, ulijeva život i djeluje neodoljovo jer je ženska energija ta koja je kreativna, slobodna, divlja, darežljiva ljubavlju, bez maski, zakočenosti, proračunatosti i analiza.

Emancipacija je u našem društvu možda krivo protumačena. Emancipacija ne znači da žena treba oponašati muškarca ili postati muškarac kako bi bila ravnopravna ili štoviše dominantna. Ravnopravnost se treba koristiti u birokratskim, pravnim, poslovnim i socijalnim pitanjima.

sexy-žena-ženstvenost-donje-rubljeEmancipacija i izjednačavanje nije potrebna i izvediva na području emocionalnog, intimnog niti zajedničkog života partnera, niti u odnosu, društvenoj igri muškarca i žene. Ta tendencija da se polovi izniveliraju donosi problem u muško ženskim odnosima.

Ono što nas magnetski privlači jedne drugima su razlike. Ono što privlači ženu muškarcu jest taj osjećaj snage, izdržljvosti, sigurnosti, fokusa, stabilnosti. On ima tu dominantnu prirodnu funkciju zaštite i biološki i fiziološki je predesponiran za to. Žena zapravo traži u muškarcu tu stabilnost i vodstvo, određeni tip dominacije i snage. Tada se žena osjeća sigurnom, može se prepustiti jer je savladana strastvenom ljubavlju muškaraca u kojeg ima povjerenja i kojem se može bezrezervno predati. Time ona izražava svoju prirodnu submisivnost i ostaje zdrava i stabilna u svojoj društvenoj i energetskoj, a i seksualnoj igri.

Muževan muškarac polazirat će ženu prema njenoj krajnjoj ženstvenosti, tada u oboje jača ta želja za potpunim istraživanjem i prepuštanjem ljubavi u kojem oboje iskušavaju krajnje granice zanosa. To je prirodni zakon koji mnoge žene svjesno ili nesvjesno prakticiraju. Energija sama teče u tom smjeru.

Žene su često nesvjesno vođene tim principima i znaju upasti u zamku zbog neosvještenosti. Naime, nerjetko vrlo snaže i sposobne, “nedodirljive žene” znaju ući u odnose sa zlostavljačima, psihopatama jer prirodno traže snagu i muškarčevu iskonsku moć. U tom slučaju one ne razlučuju agresiju od snage, šo često zna biti kobna pogreška i čest uzrok obiteljskog nasilja i zlostavljanja koji je u sve većem porastu.

Ženstvenost je dar i bogatstvo koji svaka žena nosi u sebi. Poštovanje i izražavanje upravo tog dijela sebe je poštovanje prirodnog počela, početak unutarnjeg buđanja i ljubavi prema sebi koja je ključ za zdrav i ispunjen, konstruktivan život.

Jačajte svoju žensku snagu i probudite ženstvenost na radionici “Lalita” !

Radionicu Lalita namjenjenu osnaživanju žene, buđenju ženstvenosti, ali i osnaživanju samopoštovanja te rješavanju partnerskih odnosa vodi Sanja svake srijede od 18:30 do 21 h u Centru Konstruktivni život, na lokaciji hotel Westin, Zagreb. Više informacija o radionici, ali i drugim aktivnostima u ovom Centru potražite na www.konstruktivni-zivot.hr ili se javite Sanji na e-mail: sanja.tatalovic@gmail.com

Napisala: Sanja Tatalović

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *