Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Pogled iza kamere na remek djelo Roberta Zemeckisa

image006Da ste se u srijedu, 7. kolovoza 1974. godine nalazili na Manhattanu, svjedočili biste do tada neviđenom fizičkom podvigu i jednom od najodvažnijih ljudskih događaja 20. stoljeća. Toga dana je francuski umjetnički vizionar Philippe Petit hodao po 60-metarskoj žici između dva nebodera Svjetskog trgovačkog centra – bez sigurnosne mreže, bez sigurnosnog pojasa, bez ičega što bi osiguralo njegovo preživljavanje nakon eventualnog pada. Uz tisuće promatrača koji su ga tog dana promatrali i navijali za njegov podvig te policajaca koji su ga čekali s druge strane kako bi ga uhitili, Petit je proveo 45 zapanjujućih minuta hodajući po žici između dvije slavne (i danas, nažalost, povijesne) zgrade uspješno izvevši ono što je i naumio. (Kasnije će biti uhićen i optužen za remećenje javnog reda i mira te ometanje posjeda. Okružni tužitelj ipak će odbaciti optužbe nakon što će Petit pristati održati besplatan šou za djecu u Central parku u New Yorku).

Tri desetljeća kasnije, Petit je napisao memoare (‘To Reach the Clouds’), a 2008. godine James Marsh snimio je dokumentarni film (‘Man on Wire’) koji je osvojio prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca, a u kojem prati kronologiju priprema i planiranja Petitovog uspješno izvedenog najambicioznijeg i najopasnijeg – a da ne govorimo i potpuno ilegalnog – podviga.

Ove jeseni očekuje nas i dugometražni igrani film – PUT DO SLAVE u kojem Joseph Gordon-Levitt tumači slavnog umjetničkog vizionara, a koji se već sad smatra jednim od najozbiljnijih oskarovskih kandidata sljedeće godine. To će biti drugi film u produkciji novo-oživljene kompanije TriStar Pictures koju vodi Tom Rothman, a ujedno i njezin prvi pravi filmski spektakl: redatelj Robert Zemeckis („Povratak u budućnost“, „Forrest Gump“, „Brodolom života“, „Let“) snimio je film najmodernijom 3D tehnologijom koja će pojačati i dočarati ne samo gledateljevo iskustvo već će samog gledatelja staviti direktno u Petitove cipele na 60-metarskoj žici.

Zemeckis je film snimao prošloga ljeta u Montrealu, a u njemu pored Gordona-Levitta nastupaju i Ben Kingsley (kao Petitov dugogodišnji mentor Papa Rudy), francusko-kanadska glumica Charlotte Le Bon (kao Annie, Petitova tadašnja djevojka) i skupina mladih i nadolazećih umjetnika – uključujući Bena Schwartza, Jamesa Badgea Dalea i Clementa Sibonyja. „Ono što niti knjiga niti dokumentarac nisu mogli učiniti jest staviti samu publiku na žicu s Philippeom“, izjavio je Zemeckis. „Mi smo to uspjeli.“

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *