Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Otvoren 4. Tjedan turskog filma u Zagrebu

10014516_10205926218930802_1883794270949011142_oPrikazivanjem filma Mahmut i Merjem započeo 4. tjedan turskog filma u Zagrebu. Tjedan turskog filma prošle godine bio je najposjećeniji festival stranog filma u Zagrebu, a ulaz na sve projekcije i ove godine besplatan je za sve posjetitelje.

U kinu Europa sinoć je otvoren 4. Tjedan turskog filma u sklopu kojega će, do 24. svibnja biti prikazano 12 suvremenih turskih filmskih ostvarenja. Na otvorenju je prikazan Mahmut i Merjem, film u kojem je jednu od uloga odigrala hrvatska glumica Kristina Krepela, koja je prisustvovala na sinoćnoj projekciji.

Ovu već tradicionalnu manifestaciju turskog filma u Zagrebu organizirala je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva u suradnji sa Institutom Yunus Emre čiji ogranak od ove godine djeluje i u Hrvatskoj.

Film Mahmut i Merjem priča je o ljubavi mladog muslimana i kršćanke, snimljen u tursko-azerbejdžanskoj koprodukciji, u kojem je glumila hrvatska glumica Kristina Krepela.

Dobrodošlicu na otvorenju poželjeli su Andrea Berković, voditeljica Tjedna turskog filma i Predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva Goran Beus Richembergh, u pozdravnom govoru zahvalili su se svima koji su omogućili ovogodišnji Tjedan turskog filma.

Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Ahmet Tuta izrazio je zadovoljstvo činjenicom da Tjedan turskog filma postaje tradicija i da u Hrvatskoj postoji velik interes za tursku kulturu, kao i međusobnom kulturnom razmjenom koja se putem ove manifestacije ostvaruje.

“Kinematografija je jedan od najboljih načina za upoznavanje druge kulture, ali dok gledate filmove vidjet ćete da su prikazana iskustva i emocije zajednički svima nama“, poručio je Tuta.

Alen Kajmović, zamjenik ministra kulture koji je službeno otvorio Tjedan turskog filma, izjavio je kako je ova manifestacija još jedan od oblika provođenja prošle godine potpisanog ministarskog sporazuma o kulturnoj suradnji Turske i Hrvatske.

Ove godine po prvi put organizirana je dječja radionica u kojoj će se izrađivati turski suvenir “plavo oko“, nakon projekcije dječjeg filma Mu tiya mu – tajanstvena melodija u subotu i nedjelju, projekcija i radionice su besplatne.

Osim u kinu Europa gdje će se u šest dana prikazati dvanaest filmova, u Art Caffeu Potepuh prikazat će se pod otvorenim nebom četiri filma sa prošlogodišnjeg festivala. Nakon Zagreba, filmovi će i ove godine gostovati u još nekim hrvatskim gradovima.

U okviru Tjedna turskog filma prikazat će se sljedeći naslovi: Mahmut i Merjem, Kalup, Džan, 120, Galipolje – kraj puta, Ljubav voli slučajnosti, Duga priča, Yozgat blues, Čestica, Djevojka s crvenom maramom, Mu tiya mu – tajanstvena melodija i Posljednje pismo.

Više informacija na www.turski-film.com

 Foto: Ognjen Karabegović

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *