Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Održana svjetska praizvedba predstave Guslač na krovu

guslac1U društvenom centru SOS Dječjeg sela Lekenik održana je svjetska praizvedba predstave „Guslač na krovu“ pred prepunim centrom. Predstavu su uprizorili mali glumci „Malog kazališta bajki“ SOS Dječjeg sela Lekenik, koju su tako postali prave glumačke zvijezde i doživjeli višeminutne ovacije za svoju izvedbu ovako ozbiljnog kazališnog komada. Predstavu su iz prvih redova podržali i „veliki glumci“ i majstori zanata: Goran Navojec, Leon Lučev i Kristijan Ugrina te filmski redatelj Silvije Petranović.

Jedan od najdulje izvođenih svjetskih mjuzikla Fiddler on the Roof (Guslač na krovu), filmski je uprizoren 1971. godine, te je godinu kasnije nagrađen sa 3 Oscara i 5 Zlatnih globusa. Toplu i sjetnu priču o siromašnom židovskom mljekaru, koji živi u carskoj Rusiji , kojemu su obiteljske tradicije poljuljane kad se njegove kćeri žele udati po svojoj volji , a opstanak ugrožen kad Židovima zaprijete pogroni i nadolazeća revolucija, na filmsko je platno prenio redatelj Norman Jewison. Film je sniman u Hrvatskoj, ponajviše u Lekeniku, te Maloj Gorici, M. Vesi i Zagrebu, a dvostruki „oscarovac“ Branko Lustig bio je direktor lokacija i najzaslužniji što se film upravo tu snimio i što se Hollywood preselio u Hrvatsku.

40 godina kasnije, u Društvenom centru H. Gmeiner SOS Dječjeg sela Lekenik, održana je svjetska praizvedba dramskog igrokaza GUSLAČ NA KROVU u kojemu igraju djeca Malog kazališta bajki SOS Dječjeg sela; Kristina, Petra, Diana, Marina, Martin i Nikola-Aleksandar. Poetski tekst koji prati zbivanja u filmu napisao je književnik Rusmir Agačević, voditelj kreativnih radionica u Društvenom centru SOS Dječjeg sela, koji je i kao redatelj postavio kratki igrokaz s efektnim scenografskim crtežima autorice Nede Mrđan, likovnog pedagoga OŠ Lauder-Hugo Kon iz Zagreba.

Direktor SOS Dječjeg sela Lekenik Mario Čović izjavio je:“ Podržali smo jedan hvale vrijedan projekt. Suradnja s lokalnom zajednicom nam je jako bitna. Naši mali glumci su kroz 40 proba i dvije kratke izvedbe uvodnog dijela predstave pokazali zavidno glumačko umijeće, a premijerna predstava bila je na vrhunskom nivou i mislim da su se svi oduševili. Ponosan sam na našu djecu“

Rusmir Agačević, autor i redatelj predstave nadodao je: „Poput mrvica soli i kruha ova je premijera značajna za naše male glumce, jer oni su nebo dodirnuli svojom radošću i ponosom što na sceni stoje i svima nam svjedoče o ljepoti kazališne magije. Gord sam na njihov trud i snatrenja uložena u vrlo zahtjevnu i ozbiljnu predstavu.“

„Fascinantno je bilo vidjeti ove male glumce kako prolaze kroz priču filma na jako kazališno zanimljivu izvedbu i oni su bili sjajni u svemu. Doživljaj je bio fantastičan. Sam film Guslač na krovu vidio prvi put sa svojih desetak godina i na mene je ostavio jak dojam. Pamtim fantastičnog glavnog glumca Topola i pjesmu Da sam bogat čovjek. Također, pamtim i scenografiju tog sela za što sam kasnije na Akademiji saznao da je ustvari Guslač sniman tu kod nas i drago mi je da sam tu gdje je film sniman“.; pohvalio je glumac Goran Navojec male kolege. Zanimljivo je istaknuti da je Goran Navojec u nedavnom TV showu „Zvijezde pjevaju“ sa Ivanom Kindl otpjevao upravo pjesmu iz Guslača na krovu – „Da sam bogat čovjek „ i na kraju pobijedio.

Leon Lučev pridružio se ovacijama: „Super su klinci to napravili. Ozbiljno su shvatili temu predstave. Puno je bitnije da djeca odrastaju s umjetnošću i da im je umjetnost nešto normalno, da izvode predstave. To će ostavit trag na njima bez obzira s čim se kasnije budu bavili. Zbog cijele ideje SOS Dječjeg sela te ovog projekta sam došao ovdje to podržati.“

Predstava „Guslač na krovu“ održana je u sklopu projekta „Guslač na krovu – 40 godina kasnije“ kojem je cilj obilježavanje obljetnice snimanja filma na lokacijama u Hrvatskoj, u cilju turističke i kulturne promocije Hrvatske i židovskih institucija u Hrvatskoj. Osim obilježavanja obljetnice snimanja želi se doprinijeti obogaćivanju turističke ponude, dat će se doprinos kvalitetnijoj promociji kulturnog turizma destinacije, tematska staza obilaska lokacija snimanja koja će doprinijeti razvoju povijesne teme koje će postati osnova u interpretiranju povijesnih i kulturnih lokaliteta, te kulturnih manifestacija.

SOS Dječje selo Hrvatska od 1992. godine zbrinjava djecu bez roditelja i roditeljske skrbi te im pruža ljubav i sigurnost u obiteljskom okruženju, trajan dom i obrazovanje za sretno i mirno djetinjstvo. Udruga je aktivna na polju dječjih prava te svojim radom u potpunosti posvećena potrebama i problemima djece.

 

O PROJEKTU:

PREDSTAVA „Guslač na krovu“
AUTOR I REDATELJ: Rusmir Agačević- Rus; voditelj kreativnih radionica u Društvenom centru SOS Dječjeg sela Lekenik
PREDSTAVU IZVODE: Članovi Malog kazališta bajki SOS Dječjeg sela Lekenik: Kristina, Petra, Diana, Marina, Martin i Nikola-Aleksandar
KOSTIMOGRAF, SCENOGRAF I TEHNIČKO VODSTVO PREDSTAVE: Mirjana Perić-Agačević; SOS teta u SOS Dječjem selu Lekenik
CRTEŽI ZA SCENOGRAFIJU: Neda Mrđan, likovni pedagog OŠ Lauder-Hugo Kon , Zagreb

PARTNERI U PROJEKTU:
Turistička zajednica Općine Lekenik, Centar za židovsku edukaciju Rimon,
Maydi film & video Zagreb, SOS Dječje selo Lekenik, OŠ Lauder – Hugo Kon – Zagreb, “Zvučni planet” mobilna glazbena škola – Zagreb.

Projektne aktivnosti

- Kazališna predstava “Guslač na krovu” – SOS Dječje selo Lekenik
- Obilježavanje 40. obljetnice snimanja filma u Hrvatskoj i osvajanje 3 nagrade Oscar – Lekenik
- Alternativni festival gudačkih instrumenata na otvorenom – Lekenik
- Dokumentarni film Guslač na krovu u Hrvatskoj – autor Silvije Petranović (Maydi film i video)
- Slikovnica „Guslač na krovu“
- Tematski muzej u Lekeniku

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *