Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Greške koje činimo kao roditelji!

rkdjZa razvoj samopoštovanja kod djece, presudnu ulogu ima odgoj. 

Ako pred dijete stavimo velika očekivanja, njegovo će samopoštovanje biti nisko, iz razloga jer neće moći ostvariti ono što smo mi zamislili. Ali, isto tako, ako ne očekujemo previše od njih oni se neće potruditi razviti i ostvari svoje prave potencijale.

Mnogo je načina na koje roditelji utječu na razvoj djetetovog samopoštovanja, na primjer način na koji razgovaraju s njim, na koji ga hvale ili kritiziraju ili način na koji ga slušaju, sve to utječe na to hoće li i koliko će dijete vjerovati u sebe u budućnosti.

Donosimo vam nekoliko grešaka koje radimo kao roditelji: 

1. Ne zadovoljavamo njihove potrebe na odgovarajući način 

Na primjer ako im ne pokazujemo dovoljnu brigu i pažnju ili ne reagiramo primjereno na njihove određene postupke.  A što je najgore, ako dijete vidi da poklanjamo više pažnje starijem ili mlađem djetetu.

2. Ne reagiramo na dječje osjećaje pravilno

Na primjer kada je dijete loše volje, nikao nije dobro ispitivati ga zašto je loše i govoriti mu kako ne bi trebalo biti tužno, već da bi se trebao smijati i biti sretno. Potrebno je razumjeti i shvatiti dječje osjećaje kako biste im znali pravilno pristupiti.

3. Ne pazimo što govorimo djeci 

Djeci nikako nije dobro govoriti stvari poput “dječaci ne plaču!, baš si beba!,  nespretan si! Ista si mama ili tata, to ne rade djevojčice!”
 
4. Neki roditelji djeci nameću vlastite ambicije 

A djeca vrlo često zapravo uopće nisu ni zainteresirana ili nemaju talenta za ono što im roditelji često nameću. Jer to su ipak njihove želje, a ne djetetove.

 5. Uspoređivanje s tuđom djecom 

Uspoređivanje djeteta s drugima nikada ne može završiti dobro, a posebno u situacijama u kojima ni dijete nije sasvim zadovoljno sobom. Djecu nikada ne bi trebalo uspoređivati jer svako je posebno na svoj način!

6. Previše popuštanja 

Kada roditelji previše popuštaju djetetu gotovo u svemu, dolazi do toga da dijete ne zna što smije, a što ne smije. A do toga ne bi došlo da su roditelji djetetu dali određene smjernice u ponašanju.

7. Prestrogo kažnjavanje 

Kazne su sasvim u redu ako je iz opravdanih razloga. Ali prestroga kazna zbog neke sitnice nije dobar odgovor na situaciju. Radije sjednite i popričajte otvoreno  s djetetom i ukažite mu na loše strane situacije zbog koje je kažnjen, kako bi moglo izvući pouku. Prestrogim kaznama ne postiže se ništa, a otvorenim razgovorom puno toga.

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *