Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Održan prvi urbani piknik

Urbani PiknikIdeja urbanog piknika u formi galerijskog dokoličarenja rođena je još prije nekoliko godina na relaciji Pula – Bruxelles kada je kustosica Paola Orlić po prvi puta takav piknik organizirala u pulskoj galeriji Makina. Pretvarajući galerijski prostor u pseudo-livadu, pulskoj je publici, ugodno smještenoj između mirisnih grmova cvijeća i aromatičnog bilja predstavljen koncept inverzije forme vernissage-a kada su hrana i piće pretvoreni u glavni mediji komunikacije kreativnih ideja. Tematski interpretirani i predstavljeni na način koji nudi puno više od doslovnosti utaživanja žeđi i gladi, publika je iz pasivnih receptora postala aktivni participant socijalnog eksperimenta tzv. novog urbanog dokoličarenja.

Dokoličarenje je danas ultimativni luksuz i baš zato je tim iz kultnog kafića/ galerije Velvet odlučio potkraj travnja organizirati prvi zagrebački urbani piknik.

Urbani PiknikA sinoć je na terasi zagrebačke galerije Velvet i održan prvi urbani piknik. Za tu priliku slikar i cvjećar Saša Šekoranja pretvorio je urbani dio grada u rascvjetalu žutu livadu na kojoj su uzvanici mogli uživati u kulinarskim i vinskim delicijama. O ideji dokoličarenja nekad i danas te o pikniku kao motivu u umjetnosti, s brojnim okupljenim gostima razgovarale su Paola Orlić, povjesničarka umjetnosti, i Vlatka Kolarović,  urednica HRT-a. O dokoličarenju i hedonizmu govorio jedr. sc. Tomislav Pletenac, etnolog i kulturni antropolog. Svoje sjajne kulinarske i vinske specijalitete te ideju uživanja kroz okuse i mirise predstavili su poznati istarski masterchefovi i maslinari.

Urbani PiknikKakav okus imaju tratinčice i ljubičice u hrani? Kako se osjećaji prevode u okuse ili hranom evociraju pojedina stanja i sjećanja? Na koji se način prirodni godišnji ciklusi odražavaju u suvremenim kulinarskim eksperimentima, otkrila je poznata istarska masterchef(ica) Doris Cerin. U Velvetu su nastupili i ponudili  na kušanje svoje proizvode brojni drugi; maslinarka Nicoletta Balija, jedini hrvatski proizvođač šafrana Alessandro Candotti, a kušali su se kozji sirevi Aleša Winklera iz Stancije Kumparička te vina Pilato (malvazija, teran) i vina obitelji Skaramuča (dingač,plavac). Istarskoj gastro ekipi pridružilaise  dizajnerica, ilustratorica, kuharica BooBoo Tannenbaum s piknik pitama za podizanje razine serotonina te raznim pripadajućim crtarijama bez kojih ne možete otići doma.

U pikniku su uživali i mnogobrojni poznati Hrvati – Vanda Winter, Petra Kurtela, Nataša Janjić i Joško Lokas, Hloverka Novak Srzić, Lovro Pogorelić, Kristina Krepela i mnogi drugi.

Urbani piknik pokušao je izvući i ono najbolje iz nas: vratiti izgubljeno vrijeme u kojem smo se znali družiti bez žurbe, a u hrani uživali polako. I tako kultivirati plemenitu dokolicu iz koje se rađaju najsjajnije ideje.

One Response to Održan prvi urbani piknik

  1. Oliver Mattani Travanj 26, 2013 at 3:14 pm

    Bilo je jako simpaticno druzenje.
    Mozda je bila mala gužva ali u svakom slucaju sve pohvale organizaciji.

    Odgovori

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *