Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kosa i trudnoća

preuzmiPoznato je da hormoni igraju važnu ulogu u kvaliteti kose, kako pozitivno, tako i negativno. U trudnoći se cijelo tijelo mijenja a porast estrogena i progesterona osobito utječe na kosu. Gotovo svaka žena primječuje da joj je kosa gušća, čvršća i sjajnija te da brže raste. Moguće je da na to utječe i pojačana cirkulacija krvi ( svaka vlas ima svoju kapilaru te se hrani krvlju.) Često dolazi i do promjene u strukturi kose pa žene koje su cijeli život imale ravnu kosu, postanu kovrčave, kovrčava i neukrotiva kosa postaje ravnija i podatnija.

Postoje članci u kojima se tvrdi da boje za kosu utječu čak i na plod. Nikako se ne mogžemo složiti s tim navodom. Boja za kosu nema mogučnost prodora u kožu pa samim time ni u krvotok. Kada se boja ispere, vlasište ostane neobojano, jednostavan dokaz. Postoje puno veći vanjski zagađivači kojih se treba čuvati, večina hrane je tretirana raznim pesticidima (mislim da je najgori imazilil), bojanje kose sigurno nije među njima. Pročitala sam također da boje sadrže olovo, što je bezbroj posto netočno. Dakako, govorimo isključivo o profesionalnim bojama te bojanju u frizerskom salonu. Opciju „sam svoj majstor“ ne bi preporučili nikome i nikada! Na svakoj boji  je jasno istaknut sastav i pogodite što, olovu ni traga ! Danas se boje rade pod strogim kontrolama, tehnologija napreduje, konkurencija je ogromna pa samim time proizvođači neprestano rade na usavršavanju boja i njihovoj kvaliteti, hidrogeni su već godinama u obliku njegujuće emulzije te se radi sa slabijim postocima  pa možemo slobodno reći da boja čak njeguje kosu.  Svaki proizvod na tržištu, npr. šamponi, gelovi za tuširanje, dezodorani, parfemi, kreme za tijelo ( protiv strija koje trudnice tako vole ) pa čak i hrana sadrže raličite kemijske spojeve ali njih nitko ne prestaje koristiti. Jedini problem trudnici može stvarati preosjeljivost na mirise. A ako vas je baš previše strah bojati kosu a ne želite imati izrast od 10,15 cm, postoje i druge tehnike bojanja koje ne dotiču vlasiše. Prema tome, razloga za strah zaista nema.

preuzmi (1)Pravi problemi nastaju nakon poroda. Zbog naglog opadanja „trudničkih“ hormona, kosa kod večine žena počinje ispadati u povečim količinama. Takvo stanje nastaje oprilike dva do tri mjeseca nakon poroda te prestaje s normalizacijom menstrualnog ciklusa, iako je ova pojava individualna i razlikuje se od žene do žene. Pomoći ni prevencije nema, situacija se eventualno može ublažiti kvalitetnom prehranom  i dodatkom vitamina ( b vitamin, željezo, cink) koji su ionako potrebni bez obzira na stanje kose. Pomoći će i izbjegavanje vezanja kose u rep koji  također oslabljuje kosu. Evo par zgodnih načina kako kosu maknuti s lica a ne vezai ju u rep ili punđu.


 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *