Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Konzumiranjem kikirikija u dojenčadi smanjuje se rizik od razvijanja alergije

kikiriki01Rušeći sva dosadašnja saznanja o alergijama na kikiriki kao takvima, najnovije su studije pokazale da se većina, ako ne i sve alergije na kikiriki, mogu spriječiti tako da se dojenčadi daje hrana koja sadrži kikiriki, umjesto da se takva hrana izbjegava.

U članku objavljenom u jednom stručnom engleskom magazinu o medicini piše kako provedeno istraživanje ukazuje da rano davanje kikirikija djeci dramatično smanjuje rizik od alergija na kikiriki te da je moguće učiniti nešto kako bi se smanjila stalno rastuća rasprostranjenost alergičnih na kikiriki.

kikiriki03U istraživanju provedenom u Londonu, dojenčad od 4 do 11 mjeseca starosti, za koje se smatralo da imaju visok rizik od razvijanja alergije na kikiriki, rasporedili su slučajnim odabirom u dvije skupine. Prva skupina je redovno bila hranjena hranom koja je sadržavala kikiriki, a drugoj je takva vrsta hrane bila posve uskraćena. Takav uzorak hranjenja nastavio se sve do njihove pete godine starosti. Prva grupa koja je redovno konzumirala kikiriki, imala je daleko manje šanse da razvije alergije na kikiriki nakon navršene pete godine.

Pedijatri upozoravaju roditelje neka ne hrane malu djecu cijelim zrnima kikirikija zbog opasnosti od gušenja, već im je bolje davati kikiriki u obliku maslaca od kikirikija.

Unatoč novim saznanjima istraživanja, još uvijek je nepoznato postoji li mogućnost kasnijeg razvijanja alergije na kikiriki ukoliko bi se redovno konzumiranje kikirikija prekinulo.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *