Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Karamel panna cotta

Donosimo vam recept za savršeni desert. Sve što vam treba je malo dobro volje, vremena i spretne ruke. Uživajte!

Sastojci:

panna250 ml svježeg slatkog vrhnja za šlag (s 30-35% m.m.)

3-4 žlice gotovog karamel umaka

2 bjelanjka

mliječna čokolada i malo mlijeka (za posluživanje)

 

Priprema Karamel umaka:

Zagrijte skoro do vrenja slatko vrhnje s karamel umakom da se karamel otopi. Ostavite da se potpuno ohladi.

Ako ne želite raditi posebno karamel, karamelizirajte 3-4 žlice smeđeg šećera i dodajte zagrijano slatko vrhnje, polako kuhajte dok se sav karamelizirani šećer ne otopi, pa ostavite da se ohladi. Dodajte nastrugane sjemenke vanilije ili pola žličice ekstrakta.

U ohlađeno vrhnje dodajte malo razmućene bjelanjke (ne mutite ih mikserom već samo malo “razbijte” vilicom ili ručnom pjenjačom). Izmiješajte pjenjačom.

Ulijte smjesu u kalupiće (metalne, keramičke, silikonske) i stavite ih u dublju posudu. Naspite vode da dopire do 2/3 kalupića.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 140°C i pecite sat i pol.

Izvadite iz pećnice i kad se ohladi stavite u hladnjak na par sati.

Prije posluživanja, posudice uronite na kratko u vrelu vodu da panna cottu lakše istresete van (eventualno prođite nožem između panna cotte i stijenke posude).

Otopite mliječnu čokoloadu s malo mlijeka pa poslužite uz ovu panna cottu.

* za malo lakšu verziju, možete umjesto vrhnja koristiti pola vrhnja, a pola mlijeka, okus je naravno bolji i puniji ako se radi samo s vrhnjem.

Posluživanje:

Od ove količine dobijete 4 male porcije. Na isti način možete pripremiti i panna cottu s drugim okusima, samo zamijenite karamel odgovarajućom količinom šećera ili dodajte druge arome po želji.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *