Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako pripremiti svoje tijelo i um za trčanje

Proljeće i ljeto najbolja su doba godine za mnoge aktivnosti, a posebno trčanje. Trčanje je oduvijek bilo aktualno, no u zadnje vrijeme rapidno se populariziralo i odjednom svi trče!

trčanje03Trčanje je izbor mnogih gradskih stanovnika, pogotovo onih koji od 9 do 5 sjede u uredu, jer ima brojne beneficije na naš organizam. No usprkos tome, treba biti svijestan da i ovaj naizgled bezopasan sport može donijeti određene ozlijede i traume ukoliko se ne izvodi kako treba.

Nema potrebe za reklamom nekog super profesionalnog instruktora trčanja, kada danas na internetu postoji bezbroj besplatnih instrukcija kako trčati. Ono na što vam želimo skrenuti pažnju je slijedeće: i trčanje, kao i svi ostali sportovi i fizičke aktivnosti, zahtjeva zagrijavanje, modernu opremu, odgovarajuću odjeću i obuću te snagu volje!

Svaki je čovjek individualan i u fizičkom i u psihičkom aspektu. Netko može otrčati dužinu s lakoćom jer je možda otporniji na stres vježbanja, dok netko drugi izgubi dah u kratkom periodu vremena.

Ako možda i niste rođeni trkač, nema smisla da očajavate jer, zapamtite, ništa nije nemoguće! Donosimo vam neka osnovna pravila koja će vam omogućiti da trčite sigurnije, korisnije, pozitivnije i udobnije:

Prvo se konzultirajte s doktorom

Trčanje je fizička aktivnost koja stavlja sve sisteme našeg tijela u pokret. Morate biti sigurni da je vaše tijelo spremno prihvatiti takav izazov i da će biti u mogućnosti izvući najbolje iz toga. Ali kako to znati? Posjetite svog doktora i pitajte ga za savjet. Konzultacije s doktorom i eventualni pregledi će vam pomoći da saznate imate li kakvih fizičkih ili psihičkih limita koji vas mogu spriječiti trčanja. Ako mislite da će guranje na silu kroz bol i neugodu riješiti probleme, varate se.

Nemojte slijepo vjerovati onima koji kažu da vježbanje može izliječiti sve bolesti. Ponekad nekontrolirano teške i dugotrajne fizičke vježbe mogu već bolesnu osobu pretvoriti u invalida, pogotovo u slučaju nepravilne funkcije mišićno-skeletnog sistema. Dakle, posvetite vrijeme ovom vitalno bitnom pitanju jer, ipak, bolje je spriječiti nego liječiti. Čim primite blagoslov svog liječnika, slobodno uvrstite trčanje u svoj svakodnevni život.

Nosite udobnu i prozračnu odjeću

jogging02Znamo da danas svi pokušavaju srezati troškove na minimum. Štednja je savršen trening snage volje, ali kada je riječ o vašem zdravlju i udobnosti, trebali biste postaviti prioritete. Jedan od najboljih načina da se fizički i psihički pripremite za trčanje je da odete u specijalizirane trgovine gdje možete nabaviti svu potrebnu opremu za trčanje. Ako se dvoumite oko kupovine nekog pamučnog ili sintetičkog komada odjeće, dajte prednost laganim sintetičkim materijalima.

Veliku pozornost posvetite odabiru tenisica za trčanje. Pravilan odabir obuće spasit će vas osjećaja teških i umornih nogu, bolova i natečenosti stopala nakon trčanja.

Usvojite tehnike zagrijavanja i istezanja

jogging03Često radimo grešku kada se zaletimo u ekstreme u bilo čemu što radimo, uključujući vježbanje. Svaki trkač, a posebice početnik, treba znati da bilo koja fizička aktivnost može rezultirati bolovima i groznim tenzijama u mišićima ukoliko prije vježbanja ne zagrijemo svoje tijelo. Ne želite kronične bolove, neugodnosti i istegnute ligamente; želite da vaše vježbanje rezultira zdravijim i lakšim stilom života. Dovoljno je 15 minuta da se zagrijete prije trčanja radeći neke umjerene vježbe. Bitno je da pokrenete sve mišiće u tijelu.

Slušajte signale koje vam vaše tijelo šalje

Kada započnete trčati, osjetit ćete i fizičko i psihičko zadovoljstvo. Ponekad to zadovoljstvo i ugodu mogu zamijeniti bol i neugodan osjećaj. Bez obzira koliko ste zdravi ili mislite da jeste, uvijek trebate osluškivati svoje tijelo i razumjeti signale koje vam ono šalje. Vaše će vam tijelo zasigurno pokazati da nešto nije u redu. O eventualnim poteškoćama koje se javljaju tijekom trčanja (ili bilo kojeg drugog oblika vježbanja) obavezno trebate porazgovarati sa svojim liječnikom što prije moguće. Nikako nemojte zanemarivati bilo kakve neugodne fizičke (i psihičke, na kraju krajeva) osjećaje.

Polako pojačavajte intenzitet i trajanje

trčanje02Počnite polako, uzmite si vremena. U početku trčite koliko možete, ali nikako ne manje od vaše realne granice jer inače nema smisla. S vremenom će se vaše tijelo naviknuti na novi oblik aktivnosti, tada počnite pojačavati intenzitet trčanja i trajanje. Osjetit ćete kako sami gurate svoje granice.

Ako počinjete trčati kako biste izgubili višak kilograma, imajte na umu da se masne naslage počinju topiti tek nakon 30 minuta neprekidnog trčanja. Ukoliko ste početnik, ipak nemojte isprva trčati toliko. Uzmite si neko vrijeme da adaptirate organizam na nove uvijete i stres vježbanja.

Jačajte svoju disciplinu i snagu volje

Fizički trening često nije dovoljan. Produktivnost trčanja većinom ovisi o snazi vašeg uma i o tome kako se trenutno osjećate. Ako želite imati neke koristi od trčanja, onda morate trčati sistematski. Počnite od jačanja svoje snage volje. Danas nije neki problem pronaći motivaciju budući da su internet i knjižnice prepuni psiholoških knjiga i članaka posvećenih osobnom rastu i razvoju.

Pomognite si tako što ćete prije odlaska na jutarnje trčanje pogledati neki motivirajući video ili pronaći neki inspirirajući citat kako biste napokon bacili te plahte, ustali iz kreveta i izašli na trčanje. Ili poslušajte omiljenu pjesmu koja će vas „nabrijati“ na trčanje.

Dajte svom tijelu odmora

jogging04Trkači bi trebali svojem tijelu dati jedan do dva dana odmora. Ti periodi odmora daju vašem tijelu šansu da se oporavi, prilagodi sistematskim treninzima i postane pritom snažnije i zdravije. Ljudi koji zanemaruju ovo pravilo nikada neće postići željeni rezultat jer konstantna iscrpljenost će ubrzo izbaciti iz ravnoteže gotovo sve sisteme u tijelu. Najbolje bi bilo kada biste si napravili vlastiti raspored trčanja. Tog rasporeda biste se trebali strogo držati i pokušati trčati gotovo uvijek u isto vrijeme.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *