Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Kako pravilno njegovati psa?

groo_1Češljanje pasa je dio osnovne higijene i održavanja dlake. Nažalost, mnogi nisu dovoljno uporni ili su jednostavno lijeni. S češljanjem treba početi što ranije, iako se svi štenci bune kada je češljanje u pitanju.

Važno je znati da je neredovito češljanje i šišanje najgore što se može dogoditi. Ako se češljanje zanemari, dlaka vašeg ljubimca se pretvara u hrpu čvorova koji su po životinju vrlo neugodni a posebno nezdravi. Dlaka počinje imati neugodan i intenzivan miris, a često se javljaju i kožne bolesti.

Kako i čime češljati psa?

Čistoću dlake i kože najlakše je održavati svakodnevnim četkanjem. Pribor za održavanje dlake prvenstveno ovisi od pasmine psa. Četka ne smije biti od sintetičkog materijala , jer može izazvati alergije. Češljevi se dijele na obične četk , češljeve i ” pseće ” rukavice . Češljevi mogu biti metalni ili plastični, a zubi moraju biti zaobljeni ili bojom zaštićenog vrha , kako ne bi povrijedili kožu i čupali dlaku. Svim rasama pasa potreban je češalj rjeđeg zuba , razmaka 2 mm. Psima finije dlake i rasama koje su sklonije mršenje dlake i stvaranju čvorova potreban je gušći češalj. Rjeđim češljem možemo razmrsiti čvorove i čuperke. Gušćim češljem raščešljava se dublji sloj i odstranjuje se mrtva dlaka. Dobar je i češalj s rotirajućim zupcima koji otpetljava čvoriće dlake, a da pri tom ne čupa i stvara neugodan osjećaj vašem ljubimcu.

Četka je pribor koji se vrlo često koristi u redovitom uređivanju i njezi dlake. Koristi se nakon češljanja češljem za završno uređivanje. Najbolja je četka od prave svinjske čekinje. Čekinje bi trebale biti dovoljno duge da kroz dlaku dosegnu do kože.

Za kratkodlake pasmine pasa dobre su kratke guste četke, kao i ” pseće ” rukavice i gumene četke jer one na principu elektriciteta privlače dlaku i tako je uklanjaju. Prilikom češljanja psa glatke dlake potrebno je pratiti smjer rasta, počevši od glave i idući ka repu. Za dugodlake pasmine pasa, treba koristiti četke dugih i rjeđih čekinja umetnutih na gumenu osnovu. Posebno je važno dobro pročešljati predio trbuha, unutarnji dio nogu, kao i dijelove oko vrata i ušiju.

Šišanje

groo_2Šišanja također spada u deo osnovne higijene i održavanja dlake. Šišanjem se mrtva dlaka uklanja iz krzna, a rezultat šišanja je uredan i čist pas! Dlaka na leđima je dio tijela koji nije naročito osjetljiv, pa će većina pasa dozvoliti češljanje i tako održavanje dlake. Međutim, dlaka ispod pazuha, na trbuhu i između jastučića na šapama često stvara probleme i vlasniku i psu. Šape su jako osjetljive i nakon nekog vremena, ta se dlaka pretvara u tvrdi grumen, pun kamenčića i travki, dolazi do povrede šape i šepanja. Redovno sređivanje šapa svakako je preventiva takvih problema.

Kupanje

S kupanjem pasa može se početi već u uzrastu od 2-3 mjeseca. Prije samog kupanja treba pripremiti sve što je potrebno. Psa je potrebno dobro raščešljati jer zapetljana dlaka  ili još gore, čvorovi znaju napraviti velike probleme kada se namoče. Kupanje je najbolje obaviti u kadi, u zagrijanoj prostoriji i u toploj vodi. Dlaka se prvo dobro namoči, a zatim se šamponira. Ne treba koristiti  jake šampone. Potrebno je dva puta našamponirati i dva puta isprati psa.

Šampon se nanosi prvo na leđa, pa na trbuh, noge i rep. Veliku pažnju treba obratiti na dijelove oko očiju i ušiju jer su oni najosjetljiviji na šampon. Dobro isperite vašeg psa! Nedovoljno isprana dlaka može iritirati i isušiti kožu. Dlaka se blago iscijedi rukom a zatim se dobro obriše peškirom. Sljedeće je sušenje. Prilikom sušenja ne zagrijavajte fenom predugo jedno te isto mjesto i ne sušite blizu kože. Fen postavite u prirodnom smjeru kretanja dlake a možete istovremeno i koristiti četku. Tako možete formirati željenu frizuru i prilikom češljanja provjerite da li pas ima buhe i krpelje ili neke kožne probleme.

Higijena zuba

Bijelo – žućkasta naslage na površini zuba predstavljaju bakterije koje napadaju desni i prouzrokuju njihovu upalu –  gingivitis. Prisustvo ogromnog broja ovih bakterija u organizmu, može dovesti do ozbiljnih komplikacija: infekcije na srčanim zaliscima, oboljenja bubrega i jetre i sl.

Najbolji način da se očuva higijena i zdravlje zuba je svakodnevno čišćenje zuba s posebno oblikovanom četkicom za pse i posebnom pastom za zube, koja je namijenjena isključivo psima. Nikako ne koristiti zubnu pastu za ljude! Na ovaj način ćemo ukloniti sav kamenca s površine zuba.

Postoje različiti proizvodi koje psi rado žvaču i time mehanički čiste zube, a veterinar vam može preporučiti i posebnu vrstu hrane koja efikasno održava zube čistim i smanjuje stvaranje kamenca.

glamMirko Matković

Groo – Salon za uljepšavanje kućnih ljubimaca

Marina Tartagile 31

10 000 Zagreb

Mob. 099/ 5094 166

Email: groo.info@gmail.com

Foto: Facebook

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *