Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Hrvatska uvrštena na Grimbergenovu kartu svijeta

MiranKurspahic2U jedinstvenom i mističnom ambijentu Kule Lotrščak u Zagrebu, sinoć je održano ekskluzivno predstavljanje Grimbergena, legendarnog belgijskog samostanskog piva koje je od sada dostupno i na hrvatskom tržištu. Među odabranim uzvanicima koji su imali čast prisustvovati ovom, za ljubitelje dobre kapljice, velikom događaju bili su Davor Meštrović,  Enes Vejzović, Miran KurspahićAntonio Franić, Nevio Marasović,zagrebačka slastičarska zvijezda Petra Jelenić, vrhunski chef i vlasnik zagrebačkog restorana Rougemarin  Marin Medak, pivoljupci Domagoj Jakopović Ribafish i novinar i radijski voditelj Milan Peh, food blogerice Lada Radin i Morana Zibar te mnogi drugi. Upravo su oni prvi u Hrvatskoj krenuli na putovanje u Grimbergen svijet, probavši tri nova okusa – Blanche, Blonde i Double Ambree. Vodič na tom zanimljivom putovanju bio im je prvi hrvatski gastro-nomad Rene Bakalović.

Da se radi o legendarnom samostanskom pivu, govori i činjenica da je njegova proizvodnja počela prije više od 900 godina u drevnoj belgijskoj opatiji u Grimbergenu, gdje se tajni recept čuvao desetljećima, a priliku da kušaju ovo autentično i jedinstveno pivo prepuno neočekivanih i složenih aroma imali su samo hodočasnici i posjetitelji samostana. Od danas, nakon mnogih zemalja svijeta, ono je dostupno konačno i u Hrvatskoj.

Okupljeno odabrano  društvo uživalo je, u posebno za ovu priliku, osmišljenim delicijama, nadahnutim receptima iz samostanskih kuharica koje potpisuje chef Marin Medak te u izvrsnoj glazbi dj-a Eddyja Ramicha. Doživljaj su upotpunili gutači vatre, koji su svojim nastupom dodatno ugrijali sjajnu atmosferu ove ranojesenske zagrebačke večeri.

Belgijski samostan Grimbergen osnovan je 1128. godine i od tada je uništen triput u velikim požarima – najprije 1142., zatim 1566. i 1798. godine. Nakon svakog požara, samostan je ponovo izgrađen, a redovnici iz Grimberga odabrali su simbol feniksa kao znak trajnog preporoda i ponovnog stvaranja. Grimbergen je zato i danas autentično i jedinstveno pivo prepuno neočekivanih okusa spravljenih po stoljetnoj recepturi.

Povijest belgijskih samostanskih piva seže do Srednjeg Vijeka, kada su samostani većinom bili samostalna gospodarstva gdje su se uglavnom proizvodila ale piva čija su glavna obilježja upravo njihov način proizvodnje procesom gornjeg vrenja pri visokim temperaturama, što ih čini tako posebnima. Grimbergen se dodatno ističe svojom izvanrednom aromom i legendarnim okusom, koji nastaju korištenjem posebnog i jedinstvenog Grimbergen kvasca. Svako Grimbergen pivo ima vlastiti jedinstveni okus i karakter po kojima se ističe među ostalim samostanskim pivima.

GRIMBERGEN DOUBLE – AMBREE - Ale pivo s udjelom alkohola 6,5%, tamnije boje i slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo dvostrukom fermentacijom hmelja i slada.

GRIMBERGEN BLONDE - Pitko svijetlo ale pivo, s udjelom alkohola 6,7% te okusima zrelog žutog voća i pikantnim notama klinčića, koje se odlikuje gustom pjenom kremaste boje.

GRIMBERGEN BLANCHE - Weiss pivo belgijskog stila i tradicije, s udjelom alkohola 6%, svijetložutih tonova, glatke kremaste pjene i osvježavajućeg okusa žutog voća, limuna, klinčića

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *