Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Elvis Presley

Elvis Aaron Presley, nazvan i „kraljem rock and rolla,“ preminuo je na današnji dan, 16.kolovoza 1977., zbog prevelike količine droge. Rođen je 8. siječnja 1935. godine, te je doživio samo 42 godine.
Elvis je rođen u Tupellu, Mississippiju. Počeo je pjevati sa trinaest godina na raznim srednjoškolskim priredbama i crkvenim svečanostima u Memphisu. Sa osamnaest godina, napustio je školu i počeo raditi kao portir i vozač kamiona. Svoju karijeru započeo je 1954. godine, kada je izdao prvu ploču u suradnji sa Sun Recordsom. Zatim je Tom Parker, njegov menadžer više od dva desetljeća, dogovorio ugovor sa RCA Victorom. Elvisov prvi singl objavljen je u siječnju 1956. i bio je hit broj jedan, a zvao se „Heartbreak Hotel.“ Također, jedan od najboljih hitova bila je pjesma „That’s All Right Mamma,“ koju je snimo kao rođendanski dar majci. Njegovo najznačajnije razdoblje bilo je od 1960. do 1975. godine, u kojem je izdao 52 ploče, a prodao je 600 milijuna komada.
Elvis se tada okušao i u filmskoj karijeri, 1956. godine ulogom u filmu „Voli me nježno.“ Igrao je većinom u muzičkim filmovima, koji možda nisu bili od prevelike vrijednosti, ali se ipak našao na listi od deset najkomercijalnijih američkih glumaca.
1958. godine boravio je u vojnoj službi, a dvije godine kasnije snimio je poseban album sa svojim najboljim hitovima. Napravio je par koncerata, uz pomoć menadžera Parkera, kako bi uložio u snimanje Hollywoodskih filmova, no većina njih je bila kritički ismijana. Godine 1968., nakon sedam godina daleko od pozornice, nastupio je na televiziji, a isto tako imao je i povratničku turneju, koja je započela u Las Vegasu.
1975. godine, za Elvisa su započeli zdravstveni problemi, od dijabetesa, gastritisa, a najgore od svega, droga. U travnju 1977. doživljava srčani udar. Liječnici su ga pokušali spasiti, ali je on pao u duboku komu i umro.
Elvis Presley smatra se najvažnijom ličnosti 20. stoljeća. U dvadeset godina rada objavio je 97 ploča. Bio je nominiran za četrnaest Grammyja, osvojio je tri, a u 36 godini života, osvojio je Grammy za životno djelo. Možda više nije ovdje, ali vječno ostaje u srcu obožavatelja.

 Viktoria Šafranić

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *