Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Drage majke, čuvajte svoje kćeri!

U zadnje vrijeme često izlazim. Uglavnom su to poslovni izlasci. S obzirom da sam neizlječivi workaholic, nekako te kasne večere i partyanje do ranojutarnjih sati preživim, iako bi radije provodila večeri sa svojom kćeri uz neki lagani film i kokice. Nema mi ništa draže nego kad se nas dvije sklupčamo pod deku i imamo večer samo za nas…

Sodoma i gomora

Umjesto ugodne kućne atmosfere zadnjih nekoliko vikenda provela samo po zagrebačkim klubovima i vjerujte mi na riječ, nagledala sam se užasa za sto života!

Obzirom da sam prije svega majka, a tek onda sve drugo, priznajem da mi se okreće želudac kad vidim što sve ta djeca rade u razuzdanim noćnim izlascima.

izlasci_Dragi roditelji, znate li kako vam se djeca odijevaju? Znate li za njihove kratke uske haljinice, visoke štikle i duboki dekolte? Znati li da su vam djeca toliko pijana da padaju u alkoholne kome? Znate li da im je droga nadohvat ruke? Znate li koliko užasnih spodoba želi iskoristi vašu kćer i odbaciti je kao staru krpu? Znate li da se vaša djeca prodaju za bocu pića ili 200-tinjak kuna na zadnjem sicu nekog oronulog kretena?

Iskreno se nadam da ne znate. Znam da sam naivna, ali želim vjerovati da nemate pojma što vaša djeca rade.

Mlade cure i stariji frajeri

Želim vjerovati da ste vi brižni i pažljivi roditelji i da svoju djecu ne puštate da tulumare do 5-6 ujutro. Sigurna sam da se vaše kćeri ne navlače sa muškarcima koji im mogu biti očevi.

Djevojčice od 17-18, ma da ima čak i 25 godina, nema što raditi sa muškarcem od 40. Ne znam kako niste primijetili da vam po kćer dolazi proćelavi muškarac u skupom automobilu. Zar je vama to normalno? Zar nije prirodnije da joj dečko bude vršnjak iz razreda a ne neka nadrogirana baraba?!

Nemam riječi kojima bi vam opisala užas koji viđam po tim klubovima. Ne razumijem kako vi drage majke ne vidite to isto i zašto pobogu dozvoljavate da vam se djeca tako ponašaju?

Kriza morala i nedostatak razumijevanja za vlastitu djecu?

izlasci_1Razumijem da je kriza i da nemate novaca, vjerujem da im dopuštate te izlaske kako bi nadoknadili sve ono što im ne možete pružiti. Ali to zasigurno nije riješenje.

Iskreno vjerujem da volite svoju djecu i  preklinjem vas da vodite više računa o njima.

Vremena kada smo mi izlazili su se drastično promijenila. Više nema kavalira i džentlemena, sada su na sceni neki novi klinci i vrijede neka nova pravila.

Naša djeca su naš odraz. Onako kako se mi ponašamo prema njima, tako se oni ponašaju u društvu.

Naša djeca su naša odgovornost, a ne odgovornost nekog redara koji će ih ispljuskati i baciti na ulicu.

Batina je izašla iz raja

Ne kažem da svoju djecu treba mlatiti, ali malo strogoće nikoga nije ubilo. Uvedite kazne i postavite granice. Oduzimanje mobitela je vrlo učinkovita kazna i vrlo brzo ćete imati pozitivne rezultate.

Zabranite im noćne izlaske do rano jutarnjih sati. Dopustite da doma organiziraju tulume koje ćete vi kontrolirati i nadzirati.

Ako ih već i pustite van, nemojte da vam bude teško, sjednite u auto i idite po njih.

To što ste vi njima dali novac za taxi, ne znači baš ništa jer su oni to potrošili, a i ovako ste sigurni da su iz kluba otišli ravno doma.

Razgovarajte sa svojom djecom! To nisu svemirci koji se slučajno našli kraj vas da bi vas danonoćno živcirali i maltretirali. To su vaša djeca koju ste devet mjeseci nosile ispod srca, hranile, oblačile, odgajale… Oni su vaši i pripadaju samo vama…

Recite im da ih volite. Ponovite im to milion puta dnevno ako treba.

Vratite njihovo povjerenje. Neka se osjećaju ugodno i sigurno s vama da vam mogu reći sve što ih tišti i muči.

Sigurna sam da ako svaki dan odvojite barem sat vremena za razgovor s vlastitim djetetom nikada nećete imati nikakvih većih problema i neće te morati hodati spuštenom glavom od srama, već ponosno uzdignute glave, jer ste odgojile poštenu i pametnu djecu! Sretno!

 

Melita Hanžek

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *