Dokumentana serija “Okusi Europe”

Nova dokumentarna serija ‘Okusi Europe’ Al Jazeera Balkans počinje prikazivati u nedjelju 21. travnja u 19:30h

okusi europe belgija 3

‘Savouring Europe’ je polusatni serijal u 13 nastavaka kojim putujemo diljem Europe, gdje upoznajemo lokalne kulture, nacionalna jela, običaje i prelijepe predjele. Pored toga istražuje tradicionalne običaje pripremanja hrane, uživanja i konzumiranja iste. Serijal je snimljen u 13 europskih zemalja: Švedskoj, Španjolskoj, Irskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Portugalu, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Francuskoj, Belgiji i Litvi. ‘Okusi Europe’ su putovanje kroz planinske klance, preko jezera i morskih obala do pitoresknih sela i povijesnih lokaliteta.

 

Na tom putu otkrivaju sve tajne delicija, mliječnih delikatesa i tjestenina iz  tradicionalnih recepata samostana i živahnih tržnica. Upoznat će nas s farmerima i majstorima kuhinje, ribarima i slikarima koji njeguju svoje proizvode i kulturu. Putopisni serijal je u stalnoj potrazi za kulinarskim draguljima, temeljima životnog stila ljudi. Kroz 13 nastavaka objasnit će kako ljudi u manje poznatim regijama održavaju svoju kulturu i identitet suočeni s izazovom ekonomskih pritisaka i industrijskog okruženja. Iznimnom fotografijom i lokalnom glazbom, svaki nastavak dočarava kako krajolik, vrijeme i tradicija kreiraju kulturu i kuhinju tipičnu za jedno podneblje. Putopis, hrana, kultura, povijest i ekologija se isprepliću u zabavnom i prelijepom polusatnom formatu kako bi u njemu uživali svi misaoni putnici i gurmani ispred TV-a.
okusi europe belgija

O sadržaju:

U prvom nastavku putujemo u Belgiju, u okrug Flandrije gdje upoznajemo ovu regiju, njihovu gastromonsku ponudu, kulturu i običaje. Nadaleko su poznate njihove čokoladne rolice, a ribari pretražuju obalu u potrazi za cijenjenim sivim škampom. U njemačkoj regiji Bavarske, stanovnici Frankena, srednjovjekovnih mjesta i gradova čuvaju uspomenu na bogata jela od svinjetine, vlažni crni kruh i čađavo pivo. U tom području mlinar još uvijek radi na svojim drvenim i željeznim spravama. U Dorsetu pak zemlja oživi s novom sezonom krumpira, iz organskog uzgoja stižu sir i pivo s brda dok se Atlantikom valjaju brodice u potrazi za školjkama. U švedskom Sodermanslandu veprovi i srne se love kako bi ih se dimilo i poslužilo kao deliciju, a ribe iz jezera i jegulje dostavljaju se svježe vrhunskim kuharima. Na grčkim Peloponezima magarci se uspinju po strmim klifovima ispod manastira, u gradovima na brdima i danas se kuha kao u 18. stoljeću – janjeća jela na otomanski i venecijanski način. U proljeće se Mediteran omota u začine i rano povrće, a upravo se tamo priprema najbolja pasta u Italiji, u mjestu Puglia.

okusi europe italija 2

U božićno vrijeme u portugalskom Averiju masline su obrane i slavi se, redovnici prave rijetko slatko piće, a peciva se razvaljaju i do veličine cijele sobe. U francuskom Lyonu sirari, pekari i pastiri opskrbljuju grad s okolnih brda na kojima vinograde koriste kao mjesta za proslavu vjenčanja ili jednostavna druženja. U španjolskoj Rioji rana jesen slavi se berbom grožđa, hranom i plesom po selima, a stanovnici se rano bude kako bi svjedočili borbi mladića s bikovima. Karpati slove kao najdivljiji predio Europe u kojemu medvjedi i vukovi zavijaju, a starinski plugovi još oru zemlju dok se prži voćni brendi tijekom svinjokolje. U Mađarskoj divlje konje i stoku okupljaju stočari kraj nepreglednih polja crvene paprike koji su sastavni dio vrelih paprikaša. Šume Litve kriju blaga gljiva, a irsko more kamenice i lososa u čijoj zelenoj pozadini bijela stada ovaca prekrivaju zelene poljane.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *