Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Dan bez smijeha izgubljen je dan!

osmijHumor ima velik utjecaj na kvalitetu našeg svakodnevnog života. 

Dobar smisao za humor odlika je inteligentnih ljudi. Ljudi se obično koriste humorom kako bi kroz ironiju i moglo bi se reći mudrost, a i smijeh opisali surovu realnost svijeta u kojem živimo.

Jedno istraživanje provedeno u Beču pokazalo je da osobe koje imaju dobar smisao za humor imaju viši IQ od ostalih. Također, dokazano je i kako imaju visoku verbalnu i emocionalnu inteligenciju. Velik broj ljudi koristi humor kako bi se lakše nosili sa stresom i svakodnevnim problemima.  Smijeh nam pomaže u bijegu od surove svakodnevnice s kojom se svi borimo.

Smatra se da je smisao za humor nasljedna osobina koja je odgovorna za fleksibilnost uma i domišljatost. S druge strane, negativan humor koji je zasnovan na sarkazmu i ismijavanju povezan je sa lošim raspoloženjem i depresijom.  

Jednom su pitali Alberta Einsteina što je izvor njegove genijalnosti, a on im je odgovorio da je to njegov smisao za humor. Albert Einstein imao je tu sposobnost da na svijet gleda očima djeteta i ostao je zauvijek dijete u srcu. Nikada nije izgubio sposobnost smijanja i čuđenja.

Velik broj provedenih istraživanja potvrdio je kako pozitivan humor budi pozitivne emocije, kreativnost i inteligenciju. Smijanje povećava proizvodnju dopamina u našem mozgu koji pokreće neuronske mehanizme, a oni sudjeluju u procesu učenja.

Kao rezultat toga postajemo fleksibilniji i kreativniji, a isto tako poboljšava nam se pamćenje i mentalni fokus. Smijeh smanjuje stres, jača imunitet i čini nas produktivnijim. Isto tako, smisao za humor povezuje nas s drugim ljudima i čini nas društvenijima.

Da bismo bolje razumjeli svijet, potrebna nam je ljubav, a da bismo preživjeli dan, potreban nam je humor. Ako je smisao za humor taj koji nas čini pametnijima, iskoristimo ga na najbolji mogući način. 

Mel

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *