Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Budite iskrene sa svojim ginekologom

Ukoliko ste jedna od žena čiji posjet ginekologu izgleda ovako: skinete se, obavite pregled i date petama vjetra – stanite! Možda si ozbiljno ugrožavate zdravlje. Znamo da što prije želite završiti sa pregledom, ali time ne činite sebi uslugu – kaže Lissa Rankin, autorica „ Što je to dolje? Pitanja koja bi postavili Vašem ginekologu da Vam je najbolji prijatelj“. Pogledajte ovih pet pitanja prije Vašeg idućeg pregleda. 

1. Istina o seksualnim odnosima i navikama

slika1„Osoba koja često mijenja partnere ima veću šansu da se zarazi nekom spolno prenosivom bolešću, te je zato važno navesti brojku doktoru“  kaže dr. Rankin. Također dodaje da je važno otkriti da li su Vaši partneri muškarci, žene ili oboje: „ Monogamni ženski parovi mogu imati manje šanse od zaraze, ali doktor mora imati informaciju kako bi Vam pomogao očuvati zdravlje:“

2. Bolan seks

slika2„Seks nikad ne bi smio biti bolan „ kaže ob-ginekologica iz New Jerseya, dr. Jennifer Ashton.

Ukoliko Vam se dešava bolan seks, svakako kažite svom ginekologu, bol može biti posljedica endometrioze ili fibroze ( svakako problem koji trebate otkriti što ranije, prije liječenja plodnosti ), čak gljivica ili upale zdjelice. Sve je izliječivo ukoliko potražite pomoć.

3.  Nikad niste raspoloženi za seks

slika3Može biti samo znak premorenosti, ali manjak seksualne želje kod mladih žena može se pojaviti kao posljedica kontracepcijskih pilula ili skrivenog zdravstvenog problema poput prikrivene depresije ili štitnjače – objašnjava dr. Rankin. Ukoliko Vaš ginekolog zna da se borite sa time, može učiniti pretrage potrebne da se otkrije uzrok tom problemu.

4. Ponekad zaboravite popiti pilulu

slika4Priznate li koliko se često to dešava, ginekolog Vam može preporučiti i druge metode. Postoje brojne opcije; flaster koji se stavlja jednom tjedno,  NuvaRing koji mijenjate jednom mjesečno, Depo-Provera inekciju koja traje tri mjeseca, ili IUD ( mali „uređaj“ u obliku slova T koji se stavlja u maternicu i spriječava trudnoću)  koji funkcionira pet godina, a i više.

5. Pretjerani PMS

slika5Jedna od pacijentica dr. Rankin trpila je teške simptome PMS-a gotovo pet godina. „Kad mi je konačno priznala o čemu se radi, proveli smo testove koji su pokazali da njena štitnjača i adrenalna žlijezda ne funkcioniraju kako treba što je uzrokovalo divljanje hormona. Kroz šest tjedana bila je potpuno nova žena“. Nemojte trpiti u tišini. „ Ženama je često iznimno neugodno o tome razgovarati sa svojim ginekologom, ali kada jednom probaju i prijeđu taj strah, to im može promijeniti život.“

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *