Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 odvratnih činjenica o kabinama za presvlačenje

Većina ljudi, posebice žena, se užasava kabina za presvlačenje kada dođe sezona kupaćih kostima. Iz nekoliko slojeva odjeće odjednom uskačemo u par trakica bikinija i iznenada se nalazimo oči u oči sa vlastitim odrazom svog blijedog tijela sa obično nakupljenih par (zimskih) kilograma viška. A ni ono grozno svijetlo u kabinama za presvlačenje baš ne pomaže.

Međutim, postoje mnogo ozbiljniji problemi u vezi sa kabinama za presvlačenje u dućanima s odjećom i obućom. Nažalost postoji nekoliko nadasve odvratnih činjenica o garderobi u vašem najdražem dućanu.
Iznenadili biste se što se sve nalazi iza zastora kabine za presvlačenje, od bakterija do zaraznih bolesti i da, čak i spolno prenosivih bolesti! No, nemojte paničariti. Ne morate sada odlaziti u šoping s gumenim rukavicama i maskama niti prestati isprobavati odjeću. Važno je probati odjevne predmete koje mislimo kupiti, samo prilikom isprobavanja valja biti pažljiv i moguće je izaći iz garderobe posve čitav. I sa parom genijalnih novih traperica, naravno!

Evo koje su to najodvratnije činjenice o kabinama za presvlačenja i kako ih izbjeći:

1. Većina bakterija ne živi u kabinama za presvlačenje.

kabine_za_presvlačenje_1Možda je umirujuć podatak da većina bakterija zapravo uopće ne živi u kabinama za presvlačenje, ali to je, nažalost, zbog toga što žive na robi koju isprobavamo. Stanice kože i znoj zavuku se između čestica odjevnog predmeta nakon svake osobe koja ga isproba. Ako je ikako moguće, probajte imati nešto ispod odjeće koju isprobavate.

2. Bakterije mogu ući kroz rane i posjekotine.

kabine_za_presvlačenje_2
Ako ste se porezali na papir ili imate malu posjekotinu nakon brijanja nogu, mnogo, mnogo ste izloženiji infekcijama i bolestima dok isprobavate odjeću. Zaštitite rane flasterima ili zavojima prije nego li se uputite u shopping centar.

3. Postoji mogućnost širenja spolno prenosivih bolesti.

kabine_za_presvlačenje_3Kada isprobavate donje dijelove kupaćih kostima u garderobi, budite svjesni toga da vaše genitalije dodiruju istu tkaninu kao i svi ostali koji isprobavaju dotični kupaći kostim – pa i unatoč zaštitnoj plastičnoj naljepnici. To je iznimno riskantno jer se na taj način mogu prenijeti fekalne bakterije i virusi poput herpesa. Kako biste se zaštitili od spomenutog, nosite ispod vlastito donje rublje prilikom isprobavanja kupaćeg kostima.

4. Cipele mogu prenijeti gljivice.

Young woman trying on high heel shoes
Kada isprobavate novi par jesenskih čizmica ili tenisice za trčanje u dućanu sportske opreme, zapravo se izlažete riziku da pokupite iritantne gljivice na stopalima. Bakterije sa stanica kože drugih kupaca mogu rasti unutar cipele, pa se osigurajte debelim čarapama prilikom isprobavanja novih cipela.

5. Bakterije mogu živjeti na odjeći i do šest mjeseci.

kabine_za_presvlačenje_5
Kada napustite garderobu dućana i odlučite potrošiti novac na određeni odjevni predmet, još uvijek niste van rizika sve dok svoju novu robu ne operete. Pojedine bakterije, kao što su one koje uzrokuju trbušne viroze, mogu živjeti na pamučnoj odjeći nekoliko dana, dok bakterije koje uzrokuju stafilokokne infekcije mogu živjeti na vašoj novoj ljetnoj haljinici i do šest mjeseci! Izbjegnite navedeno tako da operete odjeću čim ju donesete doma iz dućana.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *