Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

15. Platforma HR/ PRIX JDE LABO

Jučerašnjim plesnim performansom u zagrebačkom prolazu Oktogon, te zabavom u Kinu Europa službeno je otvorena 15. po redu Platforma HR/PRIX JDE LABO, plesni festival koji okuplja koreografe i plesače iz nekoliko europskih zemalja.

Otvorenje festivala obilježio je veliki plesni performans u kojem su sudjelovali direktorica Platforme HR Larisa Navojec, umjetnička direktorica Tamara Curić, glumice  Bojana Gregorić, Barbara Nola, Nataša Janjić, dugogodišnji suradnici Plesnog centra Tala i sudionici dosadašnjih Platformi.  Performance je uz zanimljivu glazbu DJ Alena završio energičnim plesom i koreografskim improvizacijama u koje se uključila i sama publika.

Party otvorenja u Kinu Europa okupio je brojne plesače i koreografe, ali i ambasadore plesa: Gorana Navojca, Joška Lokasa, Natašu Janjić, Bojanu Gregorić, Almiru Osmanović, Barabaru Nolu, Krešimira Dolenčića, Ivanu Banfić i druge poznate osobe.

Filip Šovagović je sa svojim bendom Demol dede, kojeg osim nekoliko glazbenika čine i glumci Goran Navojec i Franjo Dijak, imao prvi veliki nastup, a hit BIO BIO posebno je napisao za otvaranje ovogodišnje Platforme HR.

Tijekom popodneva, održan je Kritički parkour, diskusija s umjetnicima o trendovima u suvremenom plesu koji je vodila Iva Nerina Sibila, te je izvedena premijera «1 siromašan i jedna 0», kolaborativne izvedbene skupine BADco. iz Zagreba.

Ovogodišnja Platforma HR posvećena je građanima, a svojim sloganom “SVI MARŠ NA PLES” poziva ih na sudjelovanje. Cjelokupni program je besplatan kako bi se svim ljubiteljima plesa i umjetnosti omogućilo da poprate predstave i druga događanja. Tijekom festivala održat će se 36 predstava i 4 premijere, izložbe i razgovori s umjetnicima.

15. Platforma HR/ PRIX JDE LABO, međunarodni je festival koji promovira i prezentira hrvatske, balkanske i europske mlade i afirmirane plesne autore. Organizira ga Plesni centar Tala u razdoblju od 21.4.-29.4.2014., a podržan je od strane Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture RH i predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Novost festivala je da su se 15. Platforma HR i PRIX JARDIN D’EUROPE LABO (PRIX JDE LABO) ujedinili i prikazuju prošireni i veći program no što je bio proteklih godina. Suradnja je posljedica ulaska Plesnog Centra Tala u europski projekt Life Long Burning (LLB). Prix Jardin d’Europe je koreografsko natjecateljski festival i jedna od najvećih europskih nagrada za suvremeni ples. Inicirana je 2008. g. od strane Europske mreže Jardin d’Europe (u sljedećem petogodišnjem razdoblju LLB mreža).  15. Platformu HR / PRIX JDE LABO popratit će stručnjaci iz najjačih plesnih organizacija i centara u Europi, koji zahvaljujući Platformi po prvi puta dolaze u Hrvatsku. U sklopu Platforme HR/PRIX JDE LABO-ratorija 2014., Plesni centar Tala će već tradicionalno, u suradnji sa NDA Hrvatska obilježiti i Svjetski dan plesa 29. 4. 2014. na Cvjetnom trgu. Svi programi odvijat će se u Pogonu Jedinstvo i klubu Močvara.

 

Danas, 22. travnja održat će se sljedeća događanja Platforme HR:

MOČVARA

18h – A(e)ffect – Iva Sveshtarova (BG), 40 min

POGON JEDINSTVO

19h – Opet Roberta – Roberta Milevoj (CRO), 45 min

20h – Iwaly – Selma Banich (CRO), Linija kontakta – Ivana Rončević (CRO), 30 min

21:30h – Transformability – Willy Prager (BG), 45 min

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *