Pretraži Glamour.hr

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Muče vas krhki nokti?

krhki_noktiNokti koji se krhki, suhi, listaju se i lome nisu samo kozmetički problem, već mogu biti i znak pomanjkanja nekih nutritivnih tvari. Hladno vrijeme, stres, ugrožen imunološki sustav i nedostatak nekih nutrijenata mogu također pridonijeti takvu stanju. Problem sindroma krhkih noktiju često se može uspješno liječiti kombinacijom nadopuna i sredstava za njegu noktiju. Zdravi nokti su jaki, savitljivi, ružičaste boje i bez pjega.
Svaka promjena na površini nokta, siguran je znak da je poremećena ravnoteža u organizmu. Na zdravlje i izgled noktiju utječu brojni činitelji, ali prehrana je najvažnija.
Strukturu nokta čine bjelančevina keratin te kombinacija minerala kalcija, selena, sumpora i kalija. Stoga jaki i zdravi nokti ovise o dovoljnom unosu tih nutrijenata.
Kvaliteta noktiju u uskoj je vezi s radom jetre.
Iako su nokti zapravo mrtvo tkivo, rastu iz korijena nokta koji je živ i to u prosjeku oko 0,3 cm mjesečno. Nokti rastu brže ljeti nego u bilo kojoj drugo godišnje doba.
Da bi izrastao sasvim nov nokat na prstu ruke, potrebno je četiri do šest mjeseci.
Da bi izrastao nov nokat na nožnom prstu, potrebno je od osam do dvanaest mjeseci.

Prehrana za zdrave nokte uključuje:
·         hranu koju voli jetra – cjelovite žitarice, povrće i mahunarke
·         potrebno je svakodnevno unositi kvalitetne bjelančevine (jaja, mlijeko, sir, meso, riba i mahunarke) barem jednom na dan zbog izvora keratina
·         uključiti hranu bogatu kalcijem poput zelenog povrća, nemasnih mliječnih proizvoda, sardina i badema. Kalcij se može dobiti i preko dodataka prehrani. Ukoliko se odlučite za taj način, obratite pažnju da se kalcij nalazi u obliku kalcijevog citrata i da u svom sastavu, uz kalcij, ima magnezij i vitamin D, kako bi se bolje iskoristio
·         sve vrste sjemenki i orašasti plodovi dobar su izvor biotina i esencijalnih masnih kiselinama. Esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u zdravlju kože, kao i noktiju.
·         povrće koje sadrži sumpor poput kupusa, brokule, cvjetače, prokulice. Sumpor je važan kod stvaranja keratina.
Dobro se brinite za svoje nokte jer oni su ogledalo nas. Uz izbalansiranu prehranu i malo njege, vaši nokti će zablistati.

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *